Наднорменото тегло днес се превръща във все по-наболял проблем. Но знаеш ли, че въпреки факта, че повечето хора се опитват да се хранят здравословно, те всъщност го правят по грешен начин? Как да промениш хранителните си навици и това да има ефект? Разкриваме веднага, заедно с най-често допусканите грешки:
1 от 18
14 храни, които сме консумирали грешно през цялото време
15
36997
42
Елда
Причината: Елдата, наречена още гречка, е богата на желязо, а млякото е богато на калций. Двата продукта трябва да се консумират поотделно, защото така са много по-полезни.
Месо
Причината: Месото трябва да се консумира през деня, защото вечер протеинът натоварва организма ни и не можем да спим добре.
Картофи
Причината: Най-здравословната част от картофите са желязото, витамин С и фосфорът, а най-голямото им съдържание е в обелката на картофа. Ако те са зелени, обелката трябва да се премахне, защото веществата не се обработват правилно от организма.
Киви
Причината: Обелката на кивито е изключително полезна, защото съдържа много антиоксиданти и фибри.
Морков
Причината: Варените моркови съдържат много повече кератин, който има положителен ефект върху кожата. Когато ги сготвиш, той се абсорбира по-добре, отколкото, ако ги хапваш сурови.
Патладжан
Причината: Съдържанието на калий се увеличава, когато патладжанът се изпече.
Ориз
Причината: Оризът е богат на въглехидрати, които са източник на калории. Ако го ядеш през деня, организмът ти ще има достатъчно време да изгори калориите.
Аспержи
Причината: Ако пържиш аспержите за 5-7 минути, те ще са по-богати на витамини и антиоксиданти, но това няма да е така, ако ги приготвиш на пара.
Чесън
Причината: Чесънът е богат на алицин, който е полезен за тялото. Когато го нарежеш, за да го добавиш към ястието, трябва да изчакаш известно време, за да има по-голям ефект.
Зеле
Причината: Каротинът и антиоксидантите изчезват от зелето, когато се свари, но ферментиралите зеленчуци съдържат повече витамини, което има положителен ефект върху организма.
Трици
Причината: Когато ги смесим с млякото, калцият и магнезият не могат да се усвоят добре.
Домати
Причината: Макар и да се губят част от витамините на доматите при задушаване, ще се повиши нивото на ликопен. Това е силен антиоксидант, който защитава организма от редица заболявания.
Тиква
Причината: Кората съдържа много минерали, фибри и витамин С.
Черен чай
Причината: Чаят с мляко не е толкова полезен за организма, защото полезните вещества изчезват. Затова те съветваме да си го приготвиш само с вода.
Виктория Попова
13.09.2018