Началото на пролетта e време, в което природата се ражда, настроението се покачва, идва нова надежда, нови планове за живота се построяват... През пролетта искаме да бъдем енергични, активни, елегантни, чаровни, секси... С една дума, когато минем, мъжете да се обръщат. Да го кажем така: ако една жена иска да изглежда така - какво може да й попречи?

Оказва се, че нещо не е както трябва. И това е авитаминоз - сезонен недостиг на витамин, който се отразява не само на здравето, но и на външния вид.

Какво е това авитаминоза

Авитаминоза се нарича ''недостиг на витамини'' или дефицит на един или няколко витамина при хората. Често се развива в резултат на небалансирано хранене, и особено активно се проявява през пролетта, когато през дългата зима тялото се уморява и губи витамини от храната и страда от липсвата на слънчева светлина. Да, слънце - също източник на витамини, а именно витамин D, който се произвежда в човешкото тяло под влиянието на слънчева светлина.

Как се проявява авитаминоза

Ако говорим за вътрешните процеси в организма, недостигът на витамини води до намаляване на хемоглобина (анемия), която се проявява със слабост, летаргия, сънливост и намалена работоспособност.
Ако говорим за външните прояви на недостиг на витамини - суха и бледа кожа, склонност към образуване на пукнатини, общият външен вид не е никак цветен.

Авитаминоза и кожата на ръцете

Особено от следствията от авитаминозата страда кожата на ръцете ни. В края на краищата, след като всеки от нас се грижи редовно за лицето си, грижата за ръцете трябва бъде редовна и постоянна. При липса на нужните грижи, рискувате да посрещнете пролетта с изсушена, люспеста кожа на ръцете. Ето защо, в собствения си комплекс за борбата с пролетната авитаминоза не забравяйте да включите и компетентна грижа за вашите ръце!

Обърнете внимание на състава

При избора на крем за ръце, и особено в началото на пролетта, не обръщайте внимание на цената му и на красотата на опаковката. Обърнете внимание на самия продукт. Колкото по-естествени съставки и по-малко ''химия'' има в него, толкова по-добре. В края на краищата, ако уморената след зимата кожа на ръцете се нахрани с ''химия'', резултатът може да не бъде този, който очаквате.

Алое

Хубаво е да използвате крем за ръце с алое. Растението още се нарича столетник и се използва в медицината и козметиката от векове.

Алоето ускорява обновяването на клетките на кожата, преборва възпалението, овлажнява и предпазва от изгаряния. То съдържа много витамини, които са важни за всеки един сезон, но особено за сезона на авитаминоза. Това са: ''витаминът на младостта'' Е, който прави кожата по-еластична, витамин А, който предотвратява белене, напукване на кожата и нормализира клетъчния метаболизъм, витамини от група В, които пречат на развитието на кожни заболявания и предотвратява и образуването на бръчки. Освен тези витамини, алоето съдържа необходимия за укрепването на капилярите витамин C.

Правила за грижа

Правилното полагане на грижи за ръцете е много просто. То не отнема почти никакво време. Ето някои правила, с които ще можете да се насладите на младостта и красотата на кожата на ръцете си:

  • Систематичност. Използвайте любимия си крем за ръце всеки ден най-малко два пъти - сутрин след измиване и вечер преди лягане.
  • Хидратиране. Нанесете крема не на суха, а на леко влажна кожа - ефектът ще бъде много по-добър.
  • Ситуативност. Сложете опаковка крем за ръце на кухненския плот. Преди да започнете да миете чиниите, нанесете крем върху кожата и след това сложете домакински гумени ръкавици. С тези 2 лесни стъпки досадното миене на съдове, ще се превърне в СПА процедура, чрез която кожата на ръцете ви да бъде по-здрава и по-красива.