Почти всички знаят, че оставянето на дрехи в пералнята не е добра идея и е по-добре да миете мръсни съдове веднага. Въпреки това, понякога дори най-опитните домакини могат да правят подобни грешки, докато почистват апартаментите си и премахват бъркотията. Работата е там, че те могат да използват добре познати съвети, които може да изглеждат правилни, но това, което правят, може дори да бъде опасно.

Направихме голям списък от битови навици, които могат да занулят всякакви усилия да поддържате дома си чист и това може дори да навреди на вашето здраве и това на семейството ни.

Метене на пода

За много от нас метенето на пода е бърз метод, който използвате за почистване на подовете на къщата. Но всъщност работата с метла трудно може да се нарече ефективна. Този тип почистване не премахва дори 1/10 от цялата мръсотия във вашия дом. Праховите частици се издигат във въздуха и се утаяват върху мебелите, докато други малки абразивни частици попадат в покритието на пода, което го кара да изглежда прашен. Ето защо е по-добре да не метете пода, а вместо да пускате прахосмучка. Това ще направи процеса на почистване по-задълбочен и вашият апартамент ще остане чист за по-дълъг период от време.

Използване на пластмасова дъска за рязане вместо дървена

Има мит, че пластмасовите дъски за рязане са по-хигиенични от дървените, но това не е напълно вярно. Въпреки факта, че дървесината е пореста и наистина абсорбира бактериите добре, това също е разрушителна и агресивна среда за нея. В същото време пластмасовите дъски за рязане са безопасни до момента, в който видите първите драскотини по тях. Синтетичният материал служи като отлично място за размножаване на бактерии и дори цялостната дезинфекция няма да може да го изкорени напълно.

Измиване на дъска за рязане с течност за миене на съдове

Препаратите за миене на съдове ефективно премахват остатъците от храна от дъските за рязане. Но драскотините и порязванията по тези дъски съдържат и микроскопични остатъци от храна, които са невидими за окото - и след като попият сапунения разтвор, те ще бъдат прехвърлени към всяка друга храна, която ще бъде нарязана на тази дъска. По-добре е да дезинфекцирате дъските за рязане с помощта на водороден пероксид.

Поставяне на утайка от кафе или вода след варене на паста/ориз в мивката

Утайката от кафе, излята в мивката, често причинява блокиране на канализацията. Това се дължи на специалната ѝ консистенция, която се придържат към мастните отлагания в тръбите и образува запушване. Същото се случва и с водата, която е останала след варене на тестени изделия или ориз. Лепливата течност бързо се утаява по вътрешните стени на тръбите, но се разтваря доста бавно, което увеличава риска от запушване на канализацията ви.

Оправяне на леглото веднага след събуждане

Тази новина може да развълнува онези, за които оправянето на леглото сутрин е истинско мъчение. Работата е там, че всяко легло има прахови акари, живеещи върху него. Те са микроскопични организми, които се хранят с мъртвите клетки на човешката кожа. Топлината и влагата са идеална среда за тях. Когато оправя леглото веднага след ставане, човек създава перфектната атмосфера за тях. По-късно това може да причини сериозни алергични реакции, включително бронхиална астма, алергичен ринит и конюнктивит. Ето защо е по-добре да държите леглото неоправено за известно време, за да го оставите да изсъхне.

Постоянно поддържане на завесите отворени

Хората, чийто апартамент е разположен на слънчевата страна, трябва да обърнат специално внимание на тази точка. Ако искате вашите мебели и паркет да останат привлекателни възможно най-дълго, не забравяйте да затворите завесите или щорите през горещите часове на деня. Поради изобилието от UV лъчи, мебелите и дървените подове могат бързо да потъмнеят и да се обезцветят.

Съхраняване на хавлиени кърпи в банята

Хавлиените кърпи, окачени на куки в банята, могат да се превърнат в истинска размножителна среда за гъбички и бактерии. Влагата, топлината и кислородът са идеалното място за размножаване за тях. Ето защо, за да не навредите на кожата си, е необходимо да сменяте кърпите на всеки 2 дни. И не забравяйте да ги изсушите правилно - най-добрият вариант е да ги замените с хартиени кърпи.

Поставяне на тоалетната четка в държача веднага след почистване

Ако върнете четката за тоалетна в държача веднага след като я използвате, микробите от тоалетната ще влязат в него и ще започнат активно да се размножават. За да избегнете това, се препоръчва да окачите четката над държача, като я поставите между него и седалката за известно време, така че излишната влага да излезе от нея.

Изливане на остатъчни чаени листа в тоалетната

Не е добра идея да промивате чаените листа в тоалетната. Ако продължавате да правите това редовно, повърхността на тоалетната ви чиния ще стне тъмнокафява поради танинa в чая. Може да е доста трудно да си върнете първоначалната ѝ белота след това.

Пръскате почистващите препарати директно върху повърхността

Пръскането с почистващи препарати директно върху повърхността на мебели и стъкло създава тънък филм от разтвора, който е невидим за окото. Това може да доведе до оставяне на прах и мръсотия още повече. Правилният начин е първо да нанесете почистващия препарат върху парцал или гъба.

Наясно ли сте с други тайни съвети за бързо и ефективно почистване?