Бъбреците играят важна роля в това да опазят тялото ни в добро здраве – произвеждат червени кръвни телца, регулират кръвното налягане, детоксикират вътрешните органи, елиминират излишната вода и контролират нивата на важните минерали в кръвта. Именно затова трябва да намалим риска от заболяване на бъбреците до минимум, отказвайки се от някои вредни навици и заменяйки ги с добри. Ето кои са те:

10. Стискането

Непосещаването на тоалетната навреме е една от главните причини за проблеми с бъбреците. Ако често се стискаш, урината остава в пикочния мехур за по-дълго и бактериите се размножават много по-бързо. Това може да доведе до сериозни последствия като инфекция на бъбреците и уринарна инконтиненция.

9. Хронично заседяване

Редовната физическа активност е свързана с подобрено кръвно налягане и нормален глюкозен метаболизъм – два важни фактора за поддържането на здравето на бъбреците. Ако седиш дълго време, без да се движиш, увеличаваш риска си за проблеми с бъбреците с 30%. Ако прекарваш повече от 8 часа на ден в седнало положение, опитай се да водиш активен начин на живот у дома – тренирай поне 2-3 пъти седмично и не пропускайте шанс да се разходиш поне из квартала.

8. Претоварване

Ако тренираш твърде усилено за дълго време може да получиш рабдомиолиза – състояние, при което мускулите се контузват и мъртвите фибри се вливат в кръвообращението. Това може да доведе до сериозни последствия за здравето, включително и бъбречна криза. Затова ако си повишила тренировките си наблюдавай за наличие както мускулна треска, така и за урина с тъмен цвят и ако ги имаш, то незабавно посети лекаря си.

7. Прекаляване с болкоуспокояващи

Макар и противовъзпалителните лекарства като аспирин и ибупрофен да са безопасни в определени количества, честото прекаляване с тях може да доведе до проблеми с бъбреците и дори бъбречна криза. Това е така, защото тези аналгетици намаляват притока на кръв към бъбреците и влошават функциите им, особено ако вече имате някакво заболяване на бъбреците. Затова ако страдаш от силна болка, не забравяй, че болкоуспокояващите се приемат само за кратък период от време и в минимални дози.

6. Недостатъчно вода

Да бъдеш хидратирана помага на бъбреците да произвеждат урина, с която се премахват солите и токсините от тялото. Ако не пиеш достатъчно вода ежедневно, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително и камъни в бъбреците.

За повечето хора 1.5-2 литра вода са достатъчни за поддържане на добро здраве на бъбреците. И не забравяй, че другите напитки не се броят, а само чистата вода има тези свойства. Как може да разбереш дали пиеш достатъчно вода? Урината ти трябва да бъде бледо жълта, всеки по-тъмен цвят може да е знак за увреждане на бъбреците.

5. Лош сън

Оказва се, че добрият нощен сън е изключително важен не само за цялостното здраве, но и за това на бъбреците. Твоят режим на сън регулира и координира бъбречната функция, а тъканта на тези органи се регенерира само докато спим. Затова ако не се наспиваш добре, прекратяваш процеса и повишаваш риска от увреждане на бъбреците.

Лошият сън също може да доведе до атеросклероза или втвърдяване и запушване на артериите. Това състояние от своя страна допринася за високо кръвно налягане, което претоварва бъбреците и причинява бъбречни кризи.

4. Диетични газирани напитки

Според здравните експерти има силна връзка между консумацията на диетични напитки и проблемите с бъбреците. Проучване от 2009 година показва, че повече от 3000 жени, които са пили две или повече диетични напитки на ден имат сериозен спад във функциите на бъбреците. Тези със захар не водят до такъв ефект и са далеч по-безопасни.

3. Прекаляване с месото

Прекаляването с животински протеини създава много киселини в кръвта, което води до ацидоза - състояние, при което те не могат да поддържат нивото на pH балансирано. С течение на времето това може да доведе до храносмилателни проблеми и хронични заболявания на бъбреците. Препоръчителният прием на протеин на ден е около 1-1.6 грама на килограм телесно тегло. Затова вместо да прекаляваш с месото, опитай да консумираш повече плодове и зеленчуци, както и включи различни източници на протеин като яйца, риба, варива и ядки.

2. Твърде много сол и захар

95% от солта, консумирана с храната се обработва от бъбреците. Ако ядеш твърде много солени храни, органите ти трябва да работят по-усилено, за да я усвоят, което води до редуцирана функция на бъбреците и задържане на вода в тялото, което от своя страна повишава кръвното налягане.

Прекалената консумация на захар има подобен ефект, както и води до затлъстяване и повишен риск от диабет. Това са сред водещите причини за бъбречна недостатъчност.

Препоръчителният прием на сол е 3.75 грама (или 0.75 супени лъжици) на ден, а за захарта 25-38 грама (или 6-9 лъжици). За да поддържаш бъбреците си здрави, обърни внимание на съставките, когато купуваш пакетирани храни – те обичайно са с много високо съдържание на сол и захар.

1. Пренебрегване на инфекциите

Когато страдаш от често срещана болест като кашлица, настинка, грип или възпаление на сливиците, тялото ви създава протеини, наречени антитела, за да се бори с тях. Тези молекули обичайно се настаняват във филтриращите части на бъбреците и причиняват възпаление. Затова ако заболяването продължи дълго време, бъбреците ти могат сериозно да се увредят.
За да ги защитиш, винаги лекувай бактериалните инфекции правилно – почини си от работа, спи достатъчно и използвай антибиотици.