Има десетки ефективни начина за проследяване на финансите и печелене на още пари. Но най-често те носят резултати само на изключително целенасочените хора с математическо мислене и вроден талант за правене на бизнес. Това обаче изобщо не означава, че другите не могат да водят хубав живот. Те просто трябва да се придържат към други принципи и подходи:

Инвестирайте в себе си

Най-добрият принос за бъдещето, което можете да направите, е да инвестирате в себе си. И колкото по-рано го направите, толкова по-добре.

Посещавайте езикови или компютърни курсове и се развивайте в различни професионални сфери, за да имате няколко варианта, когато дойде време за избор на кариера. 

Помнете правилото на трите осмици

Вие работите по 8 часа, спите около 8 часа и имате още 8 часа за почивка. Продавате времето си на някой друг, а часовете, прекарани в сън, са посветени на тялото ви. Съответно, единственият начин да се развивате е в оставащите осем часа между работата и съня. Използвайте това време разумно. Направете нещо, което ще бъде полезно в дългосрочен план: усъвършенствайте уменията си и придобийте нови, вместо да прекарвате часове наред пред телевизора.

Бъдете внимателни, когато давате пари назаем на семейството и приятелите си

Въпреки факта, че искате да се погрижите за близките си, все пак очаквате да получите обратно парите, които сте им дали назаем. Но проблемът е, че те могат да мислят различно. Възможно е някой от вашите приятели или роднини, тайно да вярва, че след известно време ще му опростите дълга. Но не може и не трябва да си позволявате това да се случва.

Харчете по-малко и ще получите свобода на действие и гъвкавост

В статиите за финансова стабилност рядко има виждат директни инструкции как да се харчат по-малко пари. Но, ако искате най-накрая да прекъснете порочния кръг на ежедневието и да напуснете работата си, трябва да бъдете разумните с парите си. Като започнете да пестите от това, от което нямате нужда, получавате възможността да сте гъвкави и да имате свобода на действие. 

Спазвайте правилото за 24-те часа

Когато пазарувате, много лесно се поддавате на емоциите и губите контрол над себе си. Но си струва да вложите всички подобни разходи в уменията си и да осъзнаете, че радостта от новите придобивки е краткотрайна.

Ето защо, за да намалите значително ненужните разходи, изчаквайте 24 часа. Така ще успокоите емоциите си и ще можете да разберете как наистина се чувствате. Ще се изненадате колко много ненужни покупки ще си спестите по този начин.

Отделяйте по 1 минута всеки ден, за да записвате разходите си

Този трик е изненадващо прост, но ви позволява да следите разходите си всеки ден. Това ще ви помогне незабавно да идентифицирате проблемите и да ограничите харченето.

Задавайте си въпроса "Заслужава ли си да се лиша от нещо заради тази покупка?"

Друг прост начин за обмисляне на покупка е със задаването на един въпрос. Да предположим, че сте видели прекрасен пуловер, но сега нямате нужда от него или цената е прекалено висока. В този случай просто се попитайте: "Този пуловер по-важен ли е от ваканцията през следващия месец?".

Не ставайте жертва на рекламите

Големите компании използват много трикове, за да ви убедят да купувате още и още. Повечето маркетингови манипулации са добре познати, но хората продължават да им вярват.

Пазарувайте сами

Пазаруването с приятели ви кара да харчите повече поради няколко причини. Обикаляте повече и разглеждате още продукти. По-добре се виждайте с приятели в парка, в кафене или в ресторант и пазарувайте сами.

Избягвайте отрицателните мисли за пари

Противно на скептицизма на хората, вашите вътрешни вярвания наистина имат огромна психологическа сила. Настройвайки се предварително, че е невъзможно да спечелите много пари или че всички богати са престъпници, никога няма да постигнете нищо. Така губите мотивация и наистина спирате да се развивате.

Бонус: Парите не решават всички проблеми

Знаете ли какво всъщност определя нивото на щастие и радост? Не парите, а оптимизмът и способността да се наслаждавате на това, което имате.

Осъзнаването на факта, че парите решават само някои проблеми, ще ви научи да се радвате на момента и да не се съсредоточавате върху това, което нямате, а върху всичко, което имате.