Нашите баби са знаели много трикове и важни правила за това как най-добре да изперат дрехите на цялото семейството, но от създаването на електрическата перална машина през 1900 г. процесът става много по-бърз и по-лесен и като цяло днес не се замисляме много-много за него. Все пак има някои грешки при прането на дрехи, които много от нас продължават да правят, а това в крайна сметка съсипва любимите ни тоалети.

Днес сме съставили списък с типични грешки при прането, които могат да унищожат дрехите ви и дори да развалят пералнята ви. Проверете дали и вие допускате някоя от тях:

1. Не използвате антибактериален прах

Ако някой от членовете на вашето семейство е бил болен от грип или друга инфекциозна болест, обикновеното изпиране може да не е достатъчно. Ще трябва да използвате специален антибактериален прах за пране, за да предотвратите разпространението на инфекцията. За белите дрехи може да използвате белина.

2. Не почиствате пералнята

Новите перални имат програма за самопочистване, която е хубаво да пускате веднъж в месеца. Препоръчително е да използвате таблетки за почистване или течен почистващ препарат. Ако пералнята не се почиства, ще се появи мухъл и прането ви нито ще ухае добре, нито ще бъде чисто.

3. Не перете дрехите с опаката страна навън

След като изпразните джобовете на дънките си, оставете ги да висят отвън – и те все пак трябва да бъдат почистени. Деликатните дрехи, като пуловери или памучни блузи, задължително перете с опаката страна навън.

4. Зареждате твърде много пране наведнъж

Пералнята може да изглежда голяма и да побира много дрехи, но експертите препоръчват да осигурите на дрехите си достатъчно пространство. След като напълните пералнята, трябва да можете да поберете лесно два юмрука. Ако няма никакво място за ръцете ви – извадете малко дрехи. Пространството ще позволи на дрехите ви да бъдат правилно измити и изплакнати.

5. Не закопчавате циповете

Ако не вдигнете ципа на панталоните или суитшъртите, той може да се закачи за деликатните тъкани и да ги скъса.

6. Пренебрегвате инструкциите за химическо чистене

Понякога знакът за химическо чистене на етикета просто означава, че трябва да перете дрехата с повишено внимание, най-добре на ръка. Естествените тъкани, като лен и коприна, може да изперете ръчно, но велурът или кожа задължително се нуждаят от специални грижи. Ако дрехата ви е много скъпа – най-добре я занесете на професионалист.

7. Съсипвате платовете с белина

Първо трябва да смесите белината с малко вода и тогава да я добавите към прането, освен това не трябва да я използвате прекалено често. В противен случай съвсем скоро може да откриете дупки в дрехите си, тъй като тя прави плата по-слаб. Прекомерното избелване може да доведете и до пожълтяване на белите дрехи.

8. Не регулирате крайната скорост на центрофугиране

Крайната скорост на центрофугиране оказва влияние върху типа на плата, който перете. Процесът се измерва в обороти в минута. Памучните дрехи могат да издържат до 600 об/мин, а памучните кърпи и чаршафи до 1400 об/мин. Но деликатните тъкани трябва да се въртят на 400 об/мин, докато джинсите могат да търпят до 900 об/мин. Ако оборотите са повече, отколкото платът може да изтърпи, това може да доведе до скъсване или по-бързо износване на тъканта.

9. Носите новите дрехи, без първо да ги изперете

Първо, това не е особено хигиенично. Второ, платовете в ярки цветове могат да пускат боя и дори да оцветят кожата ви или бельото ви. Така че ви съветваме първо да изперете новата дреха, а после да я носите, колкото и да нямате търпение да я облечете.

10. Не обръщате внимание на калъфките за възглавниците

Много често малките възглавнички из дома ни не се перат с месеци, което е голяма грешка, защото те също се зацапат. Друга често срещана грешка е, че не накисвате калъфките, по които има петна. Чаршафите обикновено не се нуждаят от предварително накисване – достатъчно е да ги изперете на подходяща програма, но ако по калъфките има петна от грим например, е добре да ги накиснете с препарат срещу упорити петна.