Ако нямате богат опит с пътуванията, е неизбежно да допуснете някоя и друга грешка. Затова ние идваме на помощ и ви споделяме чуждите грешки, от които можете да се поучите.

Грешка №1: Отсядате в покрайнините на града, за да спестите пари

Напълно сме съгласни, че това е приемлив вариант, ако сте наели кола или пък сте с автобус, защото хотелите извън центъра обикновено са по-евтини, но много често разликата не е огромна, а и ще изгубите много време и пари за придвижване всеки ден.

Когато отидете на почивка, е много по-приятно да сте в центъра на събитията, заобиколени от романтични павирани улички, качествени заведения и интересни хора, вместо да изберете евтин хотел в скучен квартал. Ако отседнете в центъра, може да се разхождате из града до късно вечер или да посетите забележителностите съвсем рано сутрин, за да избегнете тълпите.

Друго предимство да отседнете в центъра е, че винаги може да се приберете в хотела през деня, за да си починете малко и да съберете нови сили за вечерта.

Грешка №2: Плащате за неща, които можете да получите безплатно

Вместо да плащате за екскурзовод, първо проверете дали на мястото не се предлагат безплатни турове с местни екскурзоводи. Обикновено тези турове се издържат с дарения и нерядко са доста по-интересни. Сайтът, който ви предлагаме, може да ви свърже с местни жители, които обичат града си и могат да ви разведат безплатно. Освен това могат да ви препоръчат нещо специфично, което вие искате да видите, например някой интересен барили странен музей – места, които само местните знаят.

Сouchsurfing пък е сайт, който ще ви свърже с хора, които предлагат домовете си на туристи. Там можете да намерите и хора, които да ви разведат из града.

Campinmygarden – още един полезен сайт. В него хората предлагат дворовете си на туристите. Нужна ви е само една палатка. Е, обикновено услугата не е безплатна, но цените са наистина много ниски.

Има и други подобни сайтове, на които можете да намерите място, където да отседнете.

Много музеи също имат ден за безплатни посещения. Например входът в Лувара е безплатен всяка първа неделя от месеца. Разбира се, тълпите са огромни, така че не си го причинявайте в най-натоварения сезон.

Много супермаркети намаляват продуктите, чийто срок на годност скоро изтича, а понякога дори ги раздават безплатно. Това е често срещана практика в САЩ и в някои азиатски страни.

В Испания пък ще ви дадат и безплатна храна към бирата, например сандвичи или салата.

Грешка №3: Не обръщате внимание на ревютата

Повечето хора преглеждат ревютата и оценките за хотела, в който ще отседнат, но много от тях забравят да прочетат ревюта за забележителностите и местата, които ще посетят. А в ревютата всъщност има доста хитринки и съвети, с които да избегнете тълпите, да платите по-малко или да се откажете от някое място, което не си заслужава.

Благодарение на ревютата със снимки можете да прецените как изглежда мястото или храната в ресторанта, който се каните да посетите.

Това са най-известните сайтове, които могат да ви помогнат в такъв момент:

Tripadvisor — това вероятно е най-известният сайт за ревюта в света и е абсолютно задължителен за всеки турист. В него ще откриете ревюта на всякакви места – от малки магазинчета до най-известните катедрали в света.

Foursquare — още един полезен сайт, в който можете да намерите както най-подходящото място за хапване или за вечерно питие, така и някое интересно място, на което да се забавлявате цял ден.

Yelp — този сайт много прилича Foursquare, но е специално за ресторанти и кафенета.

Грешка №4: Взимате твърде много неща с вас

Когато започнете да се приготвяте за пътуването, започвате да мислите за всеки сценарий и най-накрая завършвате с огромен багаж. Мислите си – всичко ще използвам, когато отида там, а накрая на пътуването сте използвали само половината си дрехи и сте съжалявали, че сте се хабили да мъкнете всичкия този багаж.

Съветваме ви да сложите пред вас всички дрехи и обувки, които смятате да вземете, и да премахнете поне една трета от тях!

Грешка №5: Взимате само дебитната ви карта или само пари в брой

За съжаление, се случват и неприятни неща по време на пътуванията. Може да изгубите дебитната си карта или банката да блокира картата ви, защото смята, че е използвана неправомерно (затова най-добре се обадете в банката ви и предупредете, че ще пътувате).

Нашият съвет е да вземете пари в брой и може би две дебитни карти. И не забравяйте да прочетете къде е най-изгодно да обмените парите си. В никакъв случай не се доверявайте на малки и затънтени чейндж бюра. Бъдете наясно как изглеждат актуалните банкноти в страната, в която отивате. Местните могат да ви дадат стари пари в опит да ви измамят.

Грешка №6: Страхувате са да говорите с непознати

Когато пътуваме с компания, много рядко се стремим да завързваме контакти с местните и другите туристи. Мислим си: „Виждам ги за първи и последен път“. Но това е един отличен шанс да завържете приятелства от цял свят, които могат да продължат цял живот!

Не се страхувайте да говорите с местните. Те обикновено проявяват интерес към чужденците и би им било интересно да си поговорят с вас.

Грешка №7: Опитвате се да видите всичко

Мислим си, че щом сме отишли някъде, най-добре да се опитаме да видим всичко възможно. Така почваме да тичаме от една забележителност към друга, претупвайки всяко място. А всъщност е много по-добре да забавим малко темпото, да се насладим на всяко място пълноценно и тогава да преминем към следващото. Вие все пак отивате на почивка, а и така или иначе никога няма да видите всичко.

Най-лошата идея, която може да ви хрумне, е да видите два града за един ден. Как бихте могли да усетите атмосферата им, ако така препускате през тях? Проучете внимателно какви дейности и забележителности ви привличат на даденото място и си отделете достатъчно време за всяка от тях. Степенувайте ги по приоритет и бавно, но пълноценно изпълнете плана си. Ако не успеете да видите нещо от края на списъка – може да дойдете отново един ден, нали?

Грешка №8: Пътувате в пиковия сезон

Тълпите от туристи могат да съсипят всяка почивка и всяка гледка. Имайте го предвид, когато отивате на екскурзия. Например, ако искате да посетите Рим, може да го направите в късната есен. Да, няма да можете да се насладите на италианското джелато насред най-горещите дни, но ще можете да се разхождате много по-спокойно по улиците, а пред Колизуема почти няма да има опашка.

Грешка № 9: Не си купувате билетите онлайн

Опашките за някои обекти могат да бъдат обезкуражаващо дълги. Все пак къде е удоволствието да се редиш два часа на опашка, за да си купиш билет? Всъщност обикновено има две опашки – за хора без билети и за хора, които вече имат билет. Не е тайна, че втората опашка е много по-малка и по-бърза. Опитайте се да си купите билет онлайн (особено за места като Айфеловата кула или Статуята на свободата). Това ще ви спести страшно много време.

Грешка № 10: Грешен подход към сувенирите

Обикновено хората залитат в двете крайности – някои купуват цял куп грозни сувенири, а другите – съжаляват, че нищо не са си купили.

Ние съветваме всички хора да посетят битпазара, където могат да намерят много интересни сувенири на ниски цени. Много от сувенирите на битпазара не са направени в Китай, а на мястото, което посещавате, което е огромен плюс.

И още един съвет – ако нещо много ви харесва – купете си го, вместо да търсите по-изгодна цена другаде или да търсите нещо по-хубаво.

Бонус: Очаквате твърде много от пътуването си

Никак не е лесно, знаем, но опитайте се да не си фантазирате твърде много как ще протече екскурзията ви. Да, бъдете подготвени, имайте план, но не се размечтавайте. Сигурно си мислите как ще се разхождате като същинска Кари Брадшоу по „Шанз-Елизе“, как всичко ще бъде толкова романтично и прекрасно... и накрая, когато се сблъскате с реалността – мръсотията по „Шанз-Елизе“, непоносимите тълпи и немалкото намръщени хора – ваканцията ви ще бъде провалена. Високите очаквания много често водят до разочарования. Затова ние ви съветваме да се отпуснете, да се настроите позитивно и да бъдете отворени към мястото, което ще посетите.

Мечтаната почивка е съвсем близо. Можете да се възползвате от изгодни оферти, които ще ви позволят да посетите всички дестинации, за които мечтаете.