Всички родители желаят само най-доброто на децата си. Много от тях работят на две места, за да не липса нищо на детето им, други са строги, защото искат детето им да е дисциплинирано и да успее в живота, трети треперят над него ден и нощ, а четвърти му дават огромна свобода... Има много различни начини да отгледаме децата си, но между всички родители има нещо общо – когато се обърнем назад, ни се иска да променим нещо.

За да не изпуснете някой от най-щастливите моменти на детето ви, днес попитахме майките и татковците за какво съжаляват най-много и ето ги отговорите:

1. Не са общували достатъчно с детето си

Малкото бебе сравнително бързо се превръща в самостоятелна личност, която обича да общува с околните. Понякога обаче майките имат нужда от почивка и предпочитат да позволят на детето да гледа телевизия и да играе компютърни игри, вместо да си говорят с него и да се забавляват заедно. Ако се случва от време на време, е напълно нормално, но ако го превърнете в навик, един ден ще осъзнаете, че детето ви вече е пораснало и двамата не сте си близки.

Няма как да върнем времето назад, затова се опитайте да бъдете не само физически близо до детето ви, но и психически.

2. Не са прегръщали детето си достатъчно често

Учените са доказали, че прегръдките са много важни за човешкото здраве, а да прегърнеш малкото си дете е истинско щастие. С времето е много вероятно детето да спре да ви позволява да го прегръщате, затова го прегръщайте всеки ден, докато е малко.

3. Не са заснели достатъчно снимки

Със сигурност в бъдеще ще искате да си припомните някои от най-важните и мили моменти от живота на детето ви. И е факт, че едва ли някога ще гледате отново записа на страхотните фойерверки, които заснехте на Нова година, но със сигурност ще искате да гледате първите стъпки на детето ви отново и отново.

4. Не са записали първите им думи

Понякога забравяме и най-милите спомени, затова е хубаво да си пазим албум с всичките най-важни моменти и стъпки от живота на бебето.

5. Рядко са играли на креативни игри заедно

Не че ако играете креативни игри заедно, детето ви ще стане художник или музикант, но има и такава вероятност. По-важното е, че помагате на детето да се развива в различни области и стимулирате мозъка му. И не на последно място – заздравявате връзката помежду ви.

6. Били са твърде строги

Едно е да се скарате на детето, че е направило някоя пакост, друго е да го мъмрите постоянно дори за дребни неща.

Според един популярен мит колкото по-строги са родителите и колкото по-високи са очакванията към едно дете, толкова по-успешно ще бъде то в живота. Но всъщност най-често изключителната строгост води до много повече проблеми. Освен това постоянните наказания могат да съсипят връзката с детето ви. Много по-правилно е да награждавате детето за доброто поведение и да не му се карате за счупената чаша.

7. Не са се интересували от мнението на детето

Като деца колко пъти сте чували фразите „Като пораснеш, ще разбереш“, „Възрастните знаят по-добре“ или „Много си малка, за да решаваш“. Със сигурност не е било приятно. Учените са установили, че децата, чието мнение не е било зачитано, често са доста несигурни като възрастни. И има логика – как ще знаеш какво искаш от живота, ако цял живот някой друг е решавал вместо теб.

Позволете на детето ви да изразява мнението си и да взима някой безобидни решения, по този начин ще повишите самочувствието му.

8. Не са правили децата си достатъчно щастливи

Хубавите спомени от детството са едно от най-скъпите неща, които никой не може да ни отнеме. Освен това е установено, че щастливите деца по-лесно се адаптират като възрастни.

Така че създавайте възможно най-много щастливи спомени заедно.

9. Следвали са чужди съвети

Има мнооого хора, които обичат да дават съвети, а младите майки се чувстват длъжни да ги изслушат. Тези експерти са убедени, че знаят как трябва да обличате детето, как да го храните, как да го възпитавате... но истината е, че много пъти не знаят какво говорят. Вслушвайте се повече в майчиния ви инстинкт.

10. Не са били до децата си в най-важните моменти

Някои неща ни се струват незначителни, защото сме ги преживявали толкова много пъти, но те са изключително важни за децата. Опитайте се никога да не пропускате рожден ден на детето ви, първият му учебен ден или някое от поредните училищни тържества. Иначе в бъдеще ще съжалявате, че сте изпуснали толкова много важни събития.

Украсявайте заедно елхата на Коледа, ходете на театър, посетете баба заедно. Всички тези неща са важни и когато детето порасне, ще ви липсват подобни моменти.