Kaфето дълга и интересна история – след водата, кафето е най-често употребяваната напитка в света; след петрола – най-търгуваната стока в света. Ежедневно се консумират между 1,4 и 2,5 милиарда чаши, предимно сутрин. Това са нашите минутки, изцяло посветени на любимата ни напитка, в които Dama.bg ви представя 10 кафе факта, които може би не сте знаели досега. Какво общо има кафето с кокаина, Статуята на свободата и Йохан Себастиан Бах, разберете в следващите редове:

1. Кафето засяга същите области в мозъка ни, както хероинът и кокаинът - разбира се, с много по-малък и незначителен ефект. Така че не е чудно защо хората в началото на 18 век са имали така нареченото „пристрастяване към кафе”, което се е разглеждало като сериозен социален проблем, а кафенетата са се смятали за места на беззаконието.

2. В световен мащаб има 15 милиарда кафеeни дървета, разположени на приблизително десет милиона хектара обработваема земя. Ако съберем тази площ заедно, тя съответства на повърхност, по-голяма от Австрия. Продуктивността на едно дърво годишно е само около 500 грама кафе на зърна, като в повечето страни все още се събират на ръка. Средната търговска стойност на глобалната годишна реколта зелено кафе е около 10 милиарда долара. В глобален аспект кафето осигурява заплатата и хляба на 25 милиона души в различните страни – производителите, берачи и всички останали в кафената индустрия.

3. Кафето увеличава способността за концентрация и е вдъхновило много велики умове. Йохан Себастиан Бах е написал своята „Кантата за кафето” в знак на протест срещу забраната на любимата му напитка. В пиесата откриваме порицанието на създателя й срещу тогавашното мислене, че кафето е греховно удоволствие и води до стерилитет при жените. Кантата е написана в хумористичен стил. Френският писател и учен Бернар льо Бовие също защитил кафето: „Ако кафето е отрова, със сигурност действа твърде бавно, щом аз го пия вече осемдесет години”.


4. Както вече споменахме, зеленото кафе е най-търгуваната стока след петрола. И доказва, че и по характеристика не му отстъпва – през 2010 г. е създаден автомобил, задвижван от кафени зърна, „car-puccino”, който е изминал пътя от Лондон до Манчестър. Разходът, който е засечен, е бил 35 еспресо кафета на километър. Въпросното превозно средство влиза в Книгата на рекордите Гинес.

5. През 2010 г. „The New York Times” съобщава, че всяка година може да се „излеят” по 50 Статуи на свободата само от използваните алуминиеви капсули за кафе от една американска компания.

6. Когато кафето е пристигнало в Европа през 17 век, то дълго е наричано "арабско вино". Вкусът на кафето днес може да предложи много повече от вкуса на виното. Във виното може да има над 500 различни аромата, докато в кафето са били идентифицирани дори над 800. Така че кафето не отстъпва, а дори изпреварва виното.

7. Финландците са световни лидери в потреблението на кафе – средно около един литър кафе на ден на човек. Германците са в класацията със 150 литра годишно потребление на глава от населението, а австрийците ги изпреварват със средно 162 литра – което се равнява на 2,6 стандартни чаши кафе на ден. Средно на всеки българин се пада 2,5 килограма насипно кафе годишно, което е два пъти по-малко от потреблението в Сърбия, но и значително по-голямо от това в Румъния.

8. Англо-белгийският учен Джордж Вашингтон изобретил в началото на 20 век начин за производство на разтворимо кафе. Изобретението му било изключително ценно, защото било алтернативна напитка за американските войници, която така да се каже ги държала будни и енергични и през двете световни войни. Откритието на Вашингтон определено е имало влияние върху хода на войните и е пуснато на пазара под името „Red Coffee”. Тази марка доминира на пазара за кафе в САЩ в продължение на 30 години.

9. Суровото кафе на зърна се използват често при създаването на болкоуспокояващи лекарства. Също така кафето може да намали риска от цироза на черния дроб с до 80%. В любимата ни напитка се откриват повече антиоксиданти, отколкото във всяка друга храна. В допълнение, кофеинът помага при борбата с целулита, при косопад, както и при подпухналите очи и кръговете около тях, тъй като има положителен ефект върху премахването на натрупаните течности в организма.

10. Кафето е и всеизвестен сватовник, тъй като германско проучване сочи, че 73% от хората избират първата среща да е на по чаша кафе. Но освен в любовта, кафето има своята полза и за професионалното развитие. Американският специалист по създаване на социални мрежи Марк Шустър препоръчва в своята статия „Защо ви трябват 50 срещи на кафе за постигане на професионален успех", да посещавате някое приятно кафене толкова често, колкото ви е възможно, защото пиейки кафе, лесно може да създадете нови познати, а така да разширите мрежата си с полезни контакти. Което може да изстреля кариерата ви в големи висоти.