Чудили ли сте защо някои хора са толкова пленителни и компанията им ни е толкова приятна, а от други просто нямаме търпение да избягаме? Отговорът на този въпрос изобщо не е толкова прост, защото в мъжката и женската привлекателност са намесени фактори, за които дори не подозираме.

Едва ли ще дадем пълен отговор, но днес сме събрали няколко интересни проучвания, които се занимават с неустоимите човешки качества. Вижте дали ще се съгласите с учените:

Свенливостта

Проучвания показват, че както мъжете, така и жените харесват свенливи хора, защото това лично качество се свързва с още куп положителни черти – скромност, финес и най-важното – алтруизъм. Срамежливите хора са възприемани като добри души.

Андрогинен външен вид

Според едно проучване хората, които притежават и мъжки, и женски черти са най-привлекателни за околните. Андрогинността може да се отнася не само до чертите на лицето, но дори и за модния стил на човека.

Авантюризмът

Според учените адреналинът си е чист афродизиак. Това не означава, че на първата ви среща трябва да скачате с бънджи, достатъчно е да гледате някой екшън или хорър, за да се почувствате по-близки. Хората, които разпалват приключенския ни дух, определено са смятани за по-привлекателни, защото техният авантюризъм ни подсказва, че животът с тях никога не е скучен и еднообразен.

Оптимизмът

Способността да намериш нещо положително дори в неприятна ситуация, се цени много високо и ни прави по-привлекателни. Мрачните и намръщени мъже са секси само на екрана, в реалността са компания, която определено избягваме.

Разнообразни интереси

Проучвания показват, че хората, които имат интереси в различни области и могат да говорят на най-различни теми, имат по-успешни връзки. Тяхната тайна се крие в това, че са широкоскроени и интересни личности, те умеят да изслушват и да дават добри съвети, вместо да съдят останалите и винаги да държат на своето.

Увереност

Въпреки че чаровните хора са добри слушатели, интересуват се от другите и проявяват известна скромност, те могат да отстояват себе си. Никой не харесва подмазвачите и хората, които постоянно си сменят мнението, за да се харесат на околните.

Искреният смях

Заразният смях е чаровно качество, на което никой не може да устои. На същото мнение са и учените – колкото по-широка и искрена е усмивката ви, толкова по-привлекателни сте за околните.

Поведението ни в неловки ситуации

Начинът, по който реагира един човек в неловка ситуации, може да разкрие много за неговия характер. Ако подхожда с чувство за хумор, не само ще се измъкне от неприятната ситуация, но и ще накара останалите да му съчувстват и да го харесват.

Отзивчивост

Всички се чувстваме приятно в компанията на чаровни хора, но защо? Според учените такива хора умеят да създават приятна и непринудена атмосфера около себе си. Те задават правилните въпроси, проявяват интерес към събеседниците си и се опитват да включат всички в разговора. А на всеки му харесва да се чувства оценен и някой да проявява искрен интерес към него.

Добрина

Чистосърдечните хора, които държат на думата си и които се стремят да помагат на околните, определено не остават незабелязани. Учените твърдят, че добрите дела променят начина, по който другите ни възприемат и дори могат да ни направят физически по-привлекателни в техните очи. Хората бързо губят интерес към красивите хора с неприятен характер, но един не толкова привлекателен човек може да ни се стори много по-красив, ако просто се държи добре с нас и околните.