Според едно проучване, проведено от сайта SkinStore, средностатистическата жена използва около 16 козметични продукта всеки ден.

В това няма нищо странно, защото всеки ден на пазара излиза нов невероятен продукт, който ни обещава смайващи резултати само за няколко седмици.

Истината е обаче, че много от тези модерни продукти са напълно безполезни и дори опасни.

Ето кои са някои от тях:

1. Кокосовото масло

В последните няколко години кокосовото масло се превърна в един от най-популярните натурални продукти. Много често то се използва вместо хидратиращ крем. Кокосовото масло обаче не е подходящо за всички хора. При някои жени то запушва порите и води до появата на акне. Ако имате мазна кожа, използвайте друг продукт.

2. Освежаващ спрей за лице (спрей мист)

Този тип спрейове би трябвало да хидратират кожата, но нещата не са толкова прости. За да остане кожата хидратирана, тя се нуждае не само от вода, но и от други полезни елементи. Спрейовете обаче обикновено съдържат само вода, парфюм и дори оцветител. Така че те са не само безполезни, но могат и да бъдат опасни, ако имате чувствителна кожа. Ако сте голям фен на този тип спрейове, изберете такъв с глицерин, хиалуронова киселина и екстракт от алое.

3. Химически пилинг

За да спестят пари, някои жени започват да си правят химически пилинг у дома. Проблемът е, че тази процедура може да бъде опасна и затова трябва да се прави само от професионалист. При химическия пилинг се премахва горният слой на кожата, а грешките могат да доведат до изгаряния.

4. Инструменти за премахване на акне

Тук нещата стоят по същия начин като при химическия пилинг. За такава процедура трябва да посетите професионален козметик. Ако не знаете как да използвате тези инструменти, те са напълно безполезни и дори опасни.

5. Увеличително козметично огледало

Този тип огледало може да направи някои процедури по-лесни, но в същото време увеличава и всички несъвършенства и накрая може да ви се струва, че имате много по-проблемна кожа. Затова ви препоръчваме да използвате нормално огледало и добър източник на светлина.

6. Антицелулитните кремове

Колкото и да ни се иска да им вярваме, антицелулитните кремове просто не работят. Няма научни доказателства за тяхната ефективност. Всъщност почти всички антицелулитни кремове съдържат кофеин, който „изсмуква“ водата от бедрата и за кратко им придава по-стегнат вид. Ефектът обаче е временен, а няма крем, който да е способен да премахне целулита.

7. Кремове срещу стрии

Щом веднъж стриите се появят, няма как да бъдат премахнати. Тези кремове само хидратират кожата и за кратко стриите изглеждат по-малко видими. Но вие можете да постигнете същия ефект с всеки друг хидратиращ крем.

8. Крем за кожичките на ноктите

Обикновено тези кремове по нищо не се различават от обикновените кремове за ръце.

9. Ексфолиант за устни

Ексфолиантите за устни обикновено са балсами за устни с абразивни частици, продаващи се на много висока цена. Освен това кожата на устните е много нежна и ексфолиантът премахва както мъртвите, така и живите клетки. Всъщност тези продукти могат още повече да изсушат устните ви. Най-добре е просто да използват хидратиращи балсами, а ако искате да си направите ексфолиант – използвайте обикновена захар - така ще спестите пари.

10. Балсами за цъфнали краища

Ако имате цъфнали краища, няма какво да направите, освен да се подстрижете. Няма продукт, които да поправи увредената коса. Балсамите и маските могат да придадат блясък на косата и да я направят по-мека, но не я лекуват в дълбочина и не „залепват“ накъсаните краища.