Колкото и да се стараеш накрая на месеца винаги си зле с парите? Трудно ти е да пестиш? Затънала си в заеми? Е, може би е време да се вслушаш в няколко финансови съвета.

Неразумното харчене и честото надхвърляне на бюджета е проблем на много семейства, но според експертите има лесни начини да го предотвратиш. Днес ще ти споделим едни от най-добрите съвети на финансовите експерти. Те са особено ценни по това време на годината, когато по Коледа харчим повече, отколкото можем да си позволим.

1. Внимавай с микро разходите

Ние харчим постоянно и понякога не го осъзнаваме. Всекидневните микро разходи ни изглеждат като незначителна част от бюджета, но ако пресметнеш колко си похарчила през цялата година, за да пиеш кафе навън – наистина ще се стреснеш.

Трябва да си по-внимателна с микро разходите, защото те се трупат неусетно. Питай се по-често „Имам ли нужда от това?“ и ако отговорът е „не“, имай воля да не го купуваш. Приготвяй си обяда от вкъщи по-често и не харчи пари всеки ден за ненужни глезотии. Съвсем скоро тази стратегия ще ти се отплати.

2. Разпредели семейния бюджет 

Знаем, че звучи логично, но много семейства не го правят. За да управляваш ефективно финансите на цялото семейство, ще трябва да ги разпределиш. Не забравяй, че семейството е сбор от различни индивидуалности и желания, отнеси се с уважение към всеки член и се опитай да сформираш бюджет, който да задоволява всички, но да е разумен.

3. Използвай новите технологии

Има един куп нови мобилни приложения, които ти помагат да управляваш финансите си. Благодарение на тях всеки ден ще си наясно колко пари ти остават, за какво харчиш най-много и дали успяваш да спестиш за онази ваканция, за която така си мечтаеш.

4. Спестявай и пак спестявай

Всеки месец заделяй някаква сума настрана, за да си върнеш контрола. Независимо колко пари печелиш, трябва да си създадеш този навик. Съвсем скоро ще се изненадаш приятно от резултатите. Няма да ти се налага да теглиш бързи кредити и неочакваните финансови разходи няма да те хвърлят в паника. Освен това, ако имаш деца, ще им дадеш чудесен пример.

5. Поинтересувай се от темата

Не разчитай на останалите да взимат големите финансови решения вместо теб, интересувай се от темата. Прочети първо основните финансови правила, а после започни да следиш последните новини в сферата.

Какъв е днешният курс на долара? Твоята банка ли предлага най-добрите условия за поддържане на сметка? Можеш ли да получиш по-добри условия по кредитите ти? Ако си информирана, вече си спечелила половината битка.

6. Не взимай заеми през 2017 г.

Независимо колко примамливи ти изглеждат условията – не се изкушавай с нови кредити, а старите погаси възможно най-бързо. Освен това е важно да се поучиш от старите си грешки, за да си сигурна, че няма да ги допуснеш отново.

7. Харчи по-малко, отколкото печелиш

Да, звучи просто, но не е никак лесно. Става още по-трудно, ако притежаваш кредитна карта. Най-важното е постоянно да знаеш колко пари имаш в сметката си и да не взимаш пари назаем от приятели.

8. Плащай само в брой

Ако използваш само кеш, по-лесно ще осъзнаеш колко неразумно харчиш. Възможността да видиш как парите преминават през пръстите ти, преди да си отидат, може да ти отвори очите. Плащането в брой ще ти напомня за тяхната стойността, докато плащането с карта често те насърчава да харчиш повече, отколкото можеш да си позволиш.

9. Проверявай банковите си транзакции  

Отделяй време, най-добре всеки ден, за да проверяваш банковите си транзакции. По този начин ще имаш по-реална представа за какво харчиш най-много и къде са проблемните зони. Ако не използваш карта, а само теглиш пари от време на време, използвай финансовите приложения, за да записваш харченията си. Съвсем скоро ще имаш план за подобряване на бюджета ти.

10. Използвай правилото 50/20/30

Раздели месечния си бюджет на няколко части. 50% трябва да отиват за всички неотложни разходи, които няма как да премахнеш (сметки, храна, транспорт), 20% трябва да спестиш и 30% да похарчиш за забавления.