Червеното червило е неподвластно на времето и конкуренцията, признато е от милиони жени, мъжете пишат песни за него и падат в краката на дамите, които го носят...


1.Червено - опасно е, смятат много жени и отлагат покупката на червено червило. Но напразно! Учени провеждат експеримент, в който на сервитьорки в ресторант във Франция поставят различни червила - розово, кафяво и червено. Момичетата с червено червило получили три пъти повече бакшиши от останалите.

2. Червилото е едно от най-продаваните средства за разкрасяване. По данни на голяма верига британски козметични магазини повечето клиентки избират червено червило. На второ място след покупките им е грим за опушен поглед.

3. По време на черно-бялата телевизия във видиокамерите използвали червен филтър. Поради това на екрана естественият цвят на устните или червеното червило изглеждали бледи и се губели. За да се избегне това, гримьорите използвали зелено червило.

4. Съгласно международния дипломатически протокол, жените на президентите не трябва да се появяват на официални приеми с червено червило. Единственият разрешен цвят е нежно розово. Ако първата дама наруши протокола, международният скандал е неизбежен.

5. Иконата Мерилин Монро нанасяла пет слоя червило, за да получи възможно най-секси резултат

6. Някои марки и днес използват за направата на червеното червило рибени люспи. В състава често са упоменати като "перлен екстракт".

7. Група американски учени от Колумбийския университет правят проучване, с което установяват, че всяка жена с червило яде средно по около 24 милиграма от него на ден. Ако приемем, че пет дни от седмицата го използвате в продължение на 55 години, то за това време можете да изядете 350 грама червило. Това количество не може да повлияе на вашето здраве, но ако наведнъж се изядат три тубички, то отравянето е неизбежно.

8. По време на Втората световна война във Великобритания е забранено производството на козметични средства. Уинстън Чърчил прави изключение само за червилото - смятал, че употребата му "повдига морала на населението". По-късно в икономиката се появява терминът "червило ефект" - в тежки времена жените не харчат за скъпи и големи неща, но с охота си купуват козметика. Може би това е и причината червеното червило да се продава най-много в облачни дни.

9. Елизабет Тейлър не търпи конкуренция: във филмите с нейно участие само тя е могла да бъде с червено червило.

10. По време на Ренесанса червила с червен отенък са ползвали не само жените, но и мъжете! Във Франция в двора на Луи XVI представителите на силния пол са използвали червило, за да правят устните по-видими на фона на мустаците и брадата.