Кожата на краката е по-дебела в сравнение с останалата част от стъпалото, което означава, тя трябва да се хидратира по-често, за да се запази здрава и мека. Когато кожата се изсуши прекомерно, тя се напуква, изглежда много неприятно и дори може да е болезнена на пипане.

Ако проблемът не е много сериозен и петите ви не са напукани почти до кръв, вместо да давате пари за скъпи терапии и кремове, можете първо да пробвате с тези домашни лекове за напуканите пети.

Ето няколко изпитани рецепти:

1. Аспирин

Счукайте 5-6 таблетки аспирин и ги смесете с лимонов сок и малко вода. След като получите паста, нанесете я върху напуканите места. Увийте мястото с топла кърпа и пъхнете крака в найлонов плик. След 10 минути изтъркайте петите с пемза.

2. Сода за хляб

Можете да накиснете краката си във вода със сода, но има и по-икономичен вариант – просто направете паста от сода и вода и я нанесете върху краката. Изчакайте 10-20 минути и отмийте. Ще са ви нужни няколко процедури.

3. Накиснете краката в чай

Направете си чай от лайка и вътре капнете няколко капки масло от чаено дърво. Изчакайте да поизстине малко, за да не се изгорите, и накиснете краката. Ако цветът оцвети кожата, просто измийте краката със сапун.

4. Царевично нишесте

Ако краката ви се потят, това всъщност може да задълбочи проблема, затова можете да сложите малко царевично нишесте между пръстите и върху стъпалото. То ще обере излишната влага.

5. Превръзка от оцет

Натопете парче памук в бял оцет и го прикрепете към напуканото място. После си сложете чорапи и го оставете за през нощта. На сутринта разтъркайте петите с пемза. Внимавайте да сложите оцет само на засегнатото място, а не върху нежната кожа.

6. Ананас

Ананасът съдържа ензими, които ще омекотят стъпалата ви и ще премахнат грубата кожа. Поставете тънко парче пресен ананас върху засегнатото място и го прикрепете с бинт. Оставете го за през нощта.

7. Стар хляб

Старият хляб може да не е много приятен или дори годен за ядене, но може да ви помогне в борбата с грубата кожа. Накиснете парче хляб в ябълков оцет и го прикрепете към засегнатото място. Увийте крака във  фолио или бинт, а след това си обуйте памучни чорапи.

8. Алое вера

Можете да използвате свежо листо алое или да си купите само гел от алое. Ако използвате листо, изстържете гела от вътрешната част на листото и го нанесете върху напуканата кожа. Отгоре го покрийте с бинт и си легнете с него.

9. Витамин А и Е

Вземете си течни витамини А или Е и ги нанесете върху засегнатата кожа преди лягане.

10. Масло от ший

Маслото от ший е много ефективно при груба кожа. След като го нанесете, пак си обуйте чорапи и си легнете с него. Чорапите предпазват чаршафите ви и в същото време задържат хидратиращите кремове върху самия крак.