Дали не си по-умна, отколкото си мислиш?

Разбери сега, без да е нужно да си правиш тест за интелигентност. Ако притежаваш тези 10 навика или качества (или поне повечето от тях), има вероятност да си по-интелигентна от повечето хора.

1. Интелигентните хора могат да запазят спокойствие

Независимо дали става дума за разгорещен спор, за сутрешното задръстване, или за отмяна на среща в последния момент, интелигентните хора успяват да запазят спокойствие. Те избухват много по-рядко, отколкото хората с по-ниско IQ.

Това показва 22-годишно проучване на Университета на Мичиган, в което участие взели 600 доброволци, както и техните деца и родители. Учените искали да проверят дали има връзка между агресивното поведение и ниските нива на интелигентност. Проучването доказало, че децата от ранна детска възраст се научават да отговарят на гнева и агресията с гняв и агресия. Израстването в такава среда всъщност пречи на развитието на мозъка.

2. Интелигентните хора не се смятат за по-добри от останалите

Не чак толкова умните хора обикновено имат грешна представа за собствените си таланти и способност. Те си мислят, че са по-добри от останалите и силно преувеличават собствените си умения (вижте само кастингите на популярните шоута за таланти). Според едно проучване глупавите хора по-често са хомофоби и расисти, те поставят всички под общ знаменател и никога не се поставят на мястото на другия. Освен това глупавите хора по-често се опитват да очернят околните, за да изтъкнат своите лични качества и способности.

Интелигентните хора много добре знаят силните и слабите си страни и не се нуждаят от чуждото нещастие, за да успеят. Напротив, много често интелигентните хора са по-склонни да помагат на останалите.

3. Интелигентните хора признават грешките си

Склонна ли си да поемаш отговорност за грешките си? Значи си доста интелигентна, защото хората с ниско IQ обикновено не признават грешките си и опитват да обвинят някой друг за провалите им. При децата, чиито родители често са ги наказвали за грешките им и са ги порицавали дори за най-малките прегрешения, се забелязват по-високи нива на стрес, които променят мозъка и начина на мислене – децата започват да вярват, че провалът е краят на света и много се страхуват да не объркат нещо.

Интелигентните хора от своя страна са отговорни и признават грешките си. Те знаят, че всеки греши понякога и най-важното е да се поучи от грешките си, вместо да отрича тяхното съществуване. Друго проучване от Университета на Мичиган показва, че мозъкът на умните хора реагира различно на грешките спрямо този на нетолкова умните.

4. Интелигентните хора са състрадателни

Хората с ниско IQ често се интересуват само от собствените си чувства и не зачитат нуждите на останалите. Докато интелигентните хора умеят да изпитват съпричастност, те могат да се поставят на мястото на другия и да разберат неговата гледна точка. Съпричастността е много важна за всички хармонични връзки. По-глупавите хора много трудно променят мнението си и постоянно се опитват да убедят останалите, че те са прави дори когато става дума за чувства и ситуации, които са много субективни. Освен това тези хора не могат да разберат кога събеседникът им е по-умен от тях.

Учени от Техническия университет на Тексас са доказали, че по-умните хора по-лесно разпознават чувствата на околните. Според тяхното проучване интелигентните хора са по-склонни да направят нещо добро за някого, без да очакват отплата.

Това не означава, че интелигентните хора се съгласяват с всичко, никога не спорят и не умеят да отстояват позицията си. Не, те просто знаят, че в много случаи няма една истина и могат да успеят в живота, ако проявяват съчувствие, ако помагат на останалите и ако взимат предвид чувствата на околните.

Логично е децата, които растат със студени и несъстрадателни родители, да се превърнат във възрастни, неспособни на съчувствие. Все пак да растеш в дом, в който не получаваш топлина, подкрепа и разбиране от родителите си, е страшно. Мозъкът на такива деца работи по-упорито, за да оцелее. Децата започват да потискат чувствата си и трудно да разпознават тези на околните.

Когато тези деца се превърнат във възрастни, те не очакват хората около тях да имат силни чувства или не ги смятат за важни.

Задружната и спокойна семейна атмосфера помага на мозъка да се развива, ето защо интелигентните хора са по-състрадателни.

Но пък от друга страна...

5. Интелигентните хора са недоверчиви и неспокойни

Интелигентните хора обикновено се тревожат по-често и по-трудно създават приятелства. Те не се доверяват лесно на хората. Освен това могат да си представят всякакви възможни сценарии за една ситуация, а това включва и най-лошите.

Освен това интелигентните хора са по-добри лъжци, защото добрата лъжа изисква внимателно премислена стратегия. Психолозите са го доказали чрез проучване, в което са взели участие 15 хиляди души.

Въпреки казаното дотук, интелигентните хора всъщност са много добри приятели. Веднъж щом изградят връзка с някого, те са много по-лоялни, а приятелствата им издържат много по-дълго от тези на по-малко умните хора.

6. Интелигентните хора са разхвърляни

Оказва се, че по вида на бюрото ти може да се познае степента ти на интелигентност. Доказано е, че онези хора, които по-малко държат на подредеността са по-креативни, по-склонни да опитат нещо ново и мечтаят по-смело.

7. Интелигентните хора псуват по-често

По-интелигентните хора се ядосват по-рядко, но когато това стане реакцията им е доста цветиста. Да, колкото и странно да звучи, учените са доказали, че интелигентните хора псуват по-често. Може би разликата между тях и глупавите хора е, че умните си изкарват яда чрез една псувня и им минава, докато глупавите хора изпитват гняв дълго време.

8. Интелигентните хора са нощни птици

Няколко проучвания показват, че интелигентните хора често стоят до по-късно от хората с по-ниско IQ. Участниците в проучването, които имали IQ около 75, си лягали преди полунощ през седмицата, докато хората с IQ около 125 средно си лягали половин час след полунощ. През уикенда се забелязвала същата тенденция. Трябва, разбира се, да отбележим, че участниците в тези проучвания са били младежи на около 20 години. Така че, ако сте малко по-възрастни, работите на пълен работен ден и вечер си лягате преди полунощ – спокойно, това не означава, че не сте интелигентни.

9. Интелигентните хора са мързеливи

Да, тук е вярна поговорката „Научи мързеливия на работа, за да те научи на акъл“. Всъщност това не означава, че интелигентните хора са неамбициозни и вечно ги мързи да направят каквото и да било. Не, те просто са по-креативни и по-бързи, когато вършат нещо. Освен това на тях никога не им е скучно. Ако имат свободно време, могат да „мързелуват“, мислейки си за различни философски въпроси (или просто да си измислят сценарии и дори фантастични светове), докато по-малко интелигентните хора много бързо се отегчават, те имат нужда от външни стимули, които да ги забавляват, и затова често искат да са заети с нещо, обикновено с физическа активност.

10. Интелигентните хора използват бутона за „дрямка“

Кой не е правил нещо подобно? Звъни ти алармата, но ти просто не можеш да станеш, затова натискаш бутона за дрямка веднъж, два, три или десет пъти (до десет ние още не сме стигали). Много често сме чели съвети как не бива да го правим и е най-добре да станем веднага, но ето, че проучванията доказват, че не трябва да се чувстваме виновни за този навик. Според едно проучване интелигентните хора игнорират алармите си много по-често.