Всеки от нас мечтае да има собствен дом: местенце, където да се чувства спокоен и защитен... С една дума да бъде у дома. Място, създадено според сoбствените ни предпочитания и желания. Да имаме възможност да обзаведем собствения си дом ни позволява да проявим изобретателността си, превръщайки четири стени в отражение на нашето собствено чувство за стил. 

Често, в желанието си да следваме модата в интериорния дизайн, допускаме грешки, които, за разлика от следването на тенденциите в обличането, могат да ни костват много повече нерви и главоболия.

Ето най-честите грешки, които можем да допуснем при декориране на апартамента си. 

1. Мебел, която изглежда добре, но е адски неудобна

Това е мебелният еквивалент на обувките с тънък ток - нещо, което изглежда прекрасно, но е ужасно неудобно и непрактично. Веднъж допусната, тази грешка ни учи на това, че ако нещо не е удобно за носене, седене или почиване върху него, то не е за вас. 

2. Прекалено модерното

Нещо, което изглежда прекрасно в мебелния магазин, както и на корицата на списанието, където за пръв път го видяхте, но у дома... нямаше същият ефект. Изглежда коренно различно в комбинация с другите мебели. Тази грешка помага да проумеем, че не трябва да следваме сляпо тенденциите, а на първо място да останем верни на стила си. 

3. Стена, боядисана без да се тества преди това

Боядисваме стената в тревисто зелено и чак когато е готова, всъщност осъзнаваме, че нито стаята ни е подходяща за този цвят, нито светлината, която влиза през прозореца. Тази грешка коства доста нерви и усилия и ни учи винаги да изпробваме нещо, преди да предприемем по-сериозни мерки, включващи го.

4. Лайфстайл покупката

Огромен телевизор, който гледа вас, докато четете удобно на дивана, вместо вие него, е напълно излишна покупка. Такъв тип инвестиции се правят с цел да изпълним визията си за мечтания дом по последните тенденции. Но те са напълно грешни. Вместо да се опитваме да достигнем някакъв определен лайфстайл, е добре да се научим да избираме практичното. 

5. Евтината покупка

Спестихте от покупка на качествен стол за сметка на екскурзията до Венеция, а след няколко месеца, когато столът се счупи, осъзнахте значението на израза "Не сме толкова бедни, за да си купуваме евтини неща". Познато, нали?

6. Организационната система, която е прекалено сложна

Синият контейнер е за отворената поща, зеленият за сметките, жълтият за.... няма значение. Понякога системите за организиране са толкова организирани, че са чак объркващи. Няма нищо лошо в това да избегнете излишното харчене на пари и главоболията, като да си създадете своя собствена система за организация на вещите си. 

7. Излишната флора

Също като стилната, но неудобна мебел, цветето, което изглеждаше прекрасно на корицата на списанието, някак не може да се впише във вашата стая. Да не говорим, че светлината и въздухът са неподходящи за него. Извод - купувайте си цветя, само ако сте сигурни, че атмосферата у вас е подходяща за тях и можете да се грижите за оцеляването им. Те също са живи организми все пак.

8. Бедственото "Направи си сам"

Виждате прекрасни идеи за "направи си сам" декорация в Пинтерест и решавате да си ги направите и вие. Само дето веднага осъзнавате, че това е пълен кошмар. Все пак, не може да се схване цялата система на изработване на нещо, само от няколко снимки. 

9. Изкуството

Искахте да декорирате стената си с някакво произведение на изкуството. Избрахте модерна картина, която се оказа, че изобщо не пасва на интериора. А сега?

10. Бяла мебел

Не бихте доближили нито едно сладко изкушение (шоколад, сладолед, любимите си спагети със сос болонезе) до тази мебел. Ако все пак допуснете грешката да се сдобиете с такова или ще сте изключително внимателни, или честото чистене ще ви доставя "удоволствие".