През целия си живот очакваш срещата с някой, който да те разбира и приема такъв, какъвто си. А после идва осъзнаването, че този "някой" винаги е с теб. И това си ти самият.

Единствено в наши ръце е силата да приемем, да простим, да се радваме и да мечтаем. Реши да бъдеш щастлива: прегръщай, споделяй, гледай залеза, посади дърво или цвете, слушай музика, чети книги, спортувай. За щастието ти е необходимо твоето съзнателно решение. Никой друг, освен теб няма да те направи щастлива. Това е най-важният принцип! Но ето и още няколко неща, които никога не бива да забравяш:

1. Правило 80/20 (Закона за Парето)

"Във всяко общество, 20% от хората произвеждат 80% от ползите и печалбите. На другия край на кривата, 20% от хората създават 80% от проблемите и загубите." Голяма част от това, което правиш, не е необходимо. Оптимизирай времето си. Помисли: 80% практически безполезна работа! Сега разбираш ли защо нямаш време за хобито си?

2. Закон на Паркинсон

Може да направиш това, което е нужно, много по-бързо. Колкото повече време отделяш за изпълнение на задачата, толкова повече губиш. И ако си склонна да отлагаш всичко до последната минута, независимо дали си предвидила седмица, или месец, работата ще бъде свършена през последните 2 дни.

3. Първо давай, а след това получавай

Точно в този ред, а не обратното. С течение на времето ще получиш повече, отколкото си дала. Радвай се заради другите. Всяка секунда на Земята се изпълняват желания. Утре може да бъде изпълнено и твоето. Никой, който е извършил достойно дело, не е получил по-малко, отколкото е дал! Запомни това.

4. Грешките и неуспехите са нещо добро

Те ще ти позволят да придобиеш безценен опит, да научиш много интересни неща и да успееш, тъй като успехът в живота не идва при тези, които не грешат. Той идва само при тези, които са упорити!

5. Срещай се с хора и общувай

Към всяка среща се отнасяй така, сякаш най-добрите ти приятели са там. Ако започнеш да общувате с такава нагласа, ще бъдеш по-уверена, по-отворена и ще предразположиш хората към себе си. Да не говорим колко важно е първото положително впечатление.

6. Твоето отношение променя реалността

Песимизмът може да се крие зад маската на реализма. Ето защо всеки път се оказваш "права". От друга страна, може би е по-добре невинаги да бъде така, защото във времето се научаваме да намираме само това, което търсим...

7. Благодарността е лесен начин да се почувстваш щастлива

Това е прекрасен начин да поддържаш позитивно отношение към обкръжаващата действителност и да се концентрираш върху правилните цели. И също така - да направиш другите щастливи, което на свой ред ще те направи още по-щастлива - емоциите са заразни!

8. Не се сравнявай с другите

Ако се сравняваш с другите, позволяваш на външния свят да те контролира. Промените в настроението са повече от сигурни. Много по-ефикасно е да се сравняваш със себе си, за да видиш колко си се придвижила напред и как си израснала.

9. Очите на страха са големи

Около 80-90% от това, от което се страхуваш, никога не се случва в действителност. То съществува само в главата ти. И дори да се случи нещо, не всичко е толкова лошо, колкото си го представяш. Тревогата е просто загуба на усилие и време.

10. Не вземай всичко твърде сериозно

За повечето от днешните проблеми едва ли ще си спомняш след няколко години. Ако се отнасяш към себе си, мислите и емоциите си твърде сериозно, това само ще доведе до загуба на сили. Отпусни се и настроението ти ще се промени чудодейно.