Гневът е нещо естествено и понякога влияе положително на вътрешното ни състояние. Той ни помага да реагираме в опасни ситуации. Тази негативна емоция може да се превърне и в положителна, защото помага да започнем да правим нещата правилно. За съжаление, неконтролируемият гняв може да е следствие от голям стрес или проблеми на работа или у дома. Искаш да се справиш с него? Ето 10 начина, по които да вземеш нещата под свой контрол:

1. Направи списък с причините защо си ядосана и ги унищожи

Когато се ядосаш, седни и започни да пишеш. Напиши всеки един детайл, който те дразни. Това ще освободи голямо количество напрежение от тялото ти. Обърни внимание на всяка една подробност и я опиши внимателно, а след това се освободи от нея. Унищожи и списъка.

2. Имаш нужда от малко любов

Нещо толкова просто като прегръдка от приятел или любим човек може да е много успокояващо. Организмът отделя ензим, който намалява стреса и така ще се почувстваш истински щастлива.

3. Дъвчи дъвка

Доказано е, че да дъвчеш дъвка може да е много успокояващо. Това се случва, защото движиш челюстта и мускулите по лицето си. По този начин тялото бавно отделя напрежението.

4. Разходи се или потичай

Трябва да положиш някакво физическо усилие. Тичай, разходи се за 20 минути или прави някакви упражнения, за да може мозъкът да започне да произвежда ендорфин, известен още като хормон на щастието.

5. Изпей или си пусни любимата си песен

Може да звучи странно, но пеенето е чудесен начин, за да намалиш насъбралия се стрес. Когато си в лошо настроение, пусни любимата си песен и се наслаждавай. Пей с цяло гърло, ако искаш. По този начин ще освободиш напрежението в тялото си.

6. Хапни нещо хрупкаво

Не преяждай, за да не се обвиняваш, че си яла много, а хапни нещо хрупкаво, когато си ядосана. Освобождаващо е.

7. Смучи си палеца

Направи нещо необичайно. Когато усетиш, че пулсът ти се ускорява, защото гневът те обзема, започни да смучеш палеца си. Да, звучи смешно, но там също можеш да усетиш пулса си и така ще го намалиш.

8. Свърши малко домашни задължения

Възможно е тази идея да не ти звучи толкова добре, но пробвай. Започни да чистиш, измий чиниите, полей цветята и ще видиш колко успокояващо може да е това.

9. Стой близо до растение

Ако прекараш поне 10 минути около едно растение, мозъкът ти ще се снабди с достатъчно кислород. Ще си по-бодра и гневът ще те напусне. Вземи си жасмин или лавандула, за да спиш спокойно.

10. Настрой си таймер, за да се справиш с гнева

Това е най-лесният и най-добър начин да се справиш с гнева. Настрой си таймер. Когато видиш колко малко време си ядосана преди да излезеш, например, ще разбереш колко незначително е това.