Какво е емпат? Това са хора, които могат безпроблемно да усетят настроението и мислите на другите хора. Те разбират дори какво си мислите, макар и външно да не показвате болката си. Емпатите усещат чуждата болка като своя, което ги превръща в отлични слушатели.

Те са експерти по човешка психология и дори само с един бегъл поглед могат да разберат какво си мисли човекът, срещу тях.

Ето и кои са 10-те причини да страните от емпат, ако не можете да се справите с тяхната висока чувствителност и интуиция.

1. Те улавят всяка лъжа

Може и да се смятате за изкусен лъжец и да прикривате умело истината от другите. Но ако се сблъскате с емпат, бързо ще разберете, че лъжите ви веднага ще бъдат разкрити.

2. Емпатите усещат завистта

Причините за ревност могат да бъдат много и най-различни. Но без значение какво е породило вашата ревност, емпатът веднага ще разбере, че усещате именно това чувство. Това не означава, че ще ви разкрият пред другите, просто ще знаят.

3. Не можете да ги заблудите

Емпатите лесно разпознават истинската същност на всеки човек. Ето защо би било наивно да мислите, че можете да ги заблудите за каквото и да било.

4. Те усещат омразата

Може би най-силната емоция, която емпатите улавят без проблем, е омразата. Няма значение дали омразата е насочена към тях, или пък към друг човек. Дори и да се опитвате да прикриете чувството с мило държание, те ще разберат.

5. Емпатите усещат предразсъдъците

Ако имате предразсъдъци срещу хора с различен цвят на кожата или пък с различна сексуална ориентация, те ще разберат. Трябва да знаете, че емпатите не одобряват хора, които са настроение враждебно срещу различните хора.

6. Те знаят кога не се чувствате добре

Представете си обикновен разговор. На въпроса „Как си“ отговаряте „Добре“, но има много знаци в езика на тялото ви, които ви издават. Точно те ще подскажат на емпата, че вие изобщо не сте добре, че криете истинските си чувства и проблеми.

7. Те ненавиждат фалшивото ласкателство

Емпатите разбират веднага, ако някой им прави лъжливи комплименти. Интуицията им е изключително силно развита и истината няма да остане скрита за тях.

8. Емпатите знаят кога някой е поел по грешен път

Ако сте от щастливците, които имат приятел емпат, можете да бъдете сигурни, че той ще ви предупреди, ако разбере, че допускате грешка. Съветът ни е да ги послушате, защото интуицията им никога не греши.

9. Те знаят кога някой се преструва

Ако успешно се преструвате пред другите и се представяте за някой друг, няма да успеете да го направите, ако общувате с емпат. Те ненавиждат хора, които сменят настроението и поведението си пред определени хора.

10. Емпатите разпознават манипулациите

Емпатите не са наивни и веднага разбират кога някой се опитва да ги използва. Разбира се, те не толерират подобни действия и те със сигурност няма да останат незабелязани.