Отношенията между партньорите могат да бъдат както източник на радост и подкрепа, така и източник на стрес и емоционално изтощение. Когато единият партньор започне да губи своята индивидуалност, това може да доведе до опасно състояние - нездравословна емоционална зависимост.

Емоционалната зависимост е състояние, при което един човек, поради своите чувства и страхове, започва да разчита прекалено на друг, като по този начин губи своята индивидуалност и независимост.

Ето и 10 признакa, че сте нездравословно зависими от своята половинка

1. Постоянно се тревожите за партньора си

Ако постоянно се тревожите къде е вашият партньор или с кого общува, това може да е знак за нездравословна емоционална зависимост. Например, ако не можете да се концентрирате върху бизнеса си, защото мислите как той прекарва времето си. Това е предупредителен знак.

2. Игнориране на собствените си нужди

Чувството за вина при мисълта, че вашите желания могат да пречат на партньора ви, показва емоционална зависимост. Ако постоянно поставяте интересите на партньора си пред своите, това може да доведе до вътрешен конфликт и чувство на несигурност.

3. Чувството, че не можеш да бъдеш щастлив без партньор

Ако вярвате, че само вашият партньор може да ви направи щастливи, това може да означава нездравословна емоционална зависимост. Има категория момичета, които твърдят, че „Щастието е, когато съм до него“, но подобна мисъл може да се превърне в капан.

4. Нужда от контрол

При емоционална зависимост единият партньор може да се стреми да контролира другия. Например, ако човек забрани на партньора си да се вижда с приятелите си, това вече е предупредителен знак. Любовта предполага свобода на избора и зачитане на личното пространство.

5. Страх от самота

Основната движеща сила зад пристрастяването често е страхът да останеш сам. Вербални и физически заплахи като „Ако ме оставиш, ще умра“ показват нездравословна привързаност. В любовта хората си позволяват да се развиват.

6. Идеализиране на партньора

Ако виждате партньора си само в положителна светлина и пренебрегвате недостатъците му, това може да бъде опасна илюзия. „Той е моят идеал и никога няма да намеря някой по-добър“, такива мисли често водят до самозаблуда и потискане на реални проблеми във връзката.

7. Липса на лични граници

Хората, които са емоционално зависими, често не зачитат личните граници на другия. Например постоянно проверяващите съобщения или обаждания са индикатори за контрол. В любовта има граници, които ясно очертават пространството на всеки.

8. Загуба на интереси и хобита

Ако с течение на времето спрете да правите нещата, които ви харесват и светът ви се върти само около партньора ви, това също може да означава нездравословна емоционална зависимост. Радостта и удовлетворението от живота включват много фактори и загубата на интереси може да влоши състоянието ви.

9. Ниско самочувствие

Отрицателното самовъзприемане и убеждението, че не заслужавате любов, често се свързват с емоционална зависимост. Хората, които са емоционално зависими от партньор, казват: „Не мога да си тръгна, защото никой друг няма да ме обича“. Тази илюзия може да ви държи здраво в една проваляща се връзка.

10. Повтарящи се цикли на раздяла и помирение

Ако забележите, че връзката ви минава през постоянни разриви и помирения, това може да означава нездравословна динамика, поддържана от емоционална зависимост.