Днес ви разказваме - защо има страх от брака и как да се справим с него.

Романтичен сюжет с комедийна нотка, когато булката бяга от сватбената церемония, е интересен само на големия екран. Ако това се случи в живота обаче, се превръща в емоционална травма и за двамата партньори. За да не завърши връзката с „бягство“, е важно да се справите своевременно със собствените си страхове и негативни нагласи.

Именно невъзможността да се справим с тях е причината заради, която силните и дългосрочни връзки понякога завършват с раздяла, а някои жени буквално изпадат в паника след фразата: „Омъжи се за мен“.

Синдромът на „булката беглец“

Близки отношения, сватба, семейство и дълги години щастлив съвместен живот - така изглежда мечтата на една класическа жена. Но какво ще стане, ако мисълта за брак кара дланите ви да се изпотяват и сърцето ви да ускорява не от очакване, а от страх?

Някои жени отхвърлят предложение за сватба или прекратяват връзка, когато забележат желанието на партньора си да премине на следващия етап. В повечето случаи това показва сериозен страх и това състояние се нарича синдром на „булката беглец“.

Интересното е, че синдромът на булката или младоженеца беглец е универсален. Естеството на мъжката и женската фобия преди сериозна връзка е сходно: свързано е с нежелание за поемане на отговорност, страх от загуба на независимост, страх, че ще се провалим в такава сериозна стъпка.

Има дори случаи, когато страхът от брака води до паник атаки. Човекът избягва всякакви разговори на тази тема, а когато го попитат за брак, той се шегува саркастично или проявява агресия.

Може да има няколко причини за такава фобия. Но по-често страхът от брака е провокиран от няколко взаимосвързани фактора.

Каква е причината за синдрома на „булката беглец” и по какви признаци може да се разпознае?

Страх от обвързване

Страхът от загуба на свобода и необходимостта от промяна на обичайния начин на живот води до желанието да се избегне брака. Такъв страх се основава на вкоренени негативни нагласи и преживявания, които ги засилват.

Психологическа травма

Неуспешни връзки или травматични преживявания в семейството, като развод на родителите или конфликт между родители могат да повлияят на начина, по който се възприема брака и да развият страх от повтаряне на същите грешки.

Ниско самочувствие

Хората с ниско самочувствие може да се съмняват в способността си да бъдат добър партньор или да заслужават щастие, което води до избягване на брака.

Перфекционизъм

Желанието за идеал, страхът от грешка и провал ви карат да се съмнявате в правилността на избора на партньор или собствените си чувства. Освен това страхът може да бъде свързан със „синдрома на отличен ученик“, когато човек напусне сериозна връзка от страх да не отговори на очакванията на любим човек.

Социален натиск

Постоянен натиск от семейството, приятелите или обществото може да предизвика безпокойство и съмнение. Особено ако човек не е сигурен в чувствата си или готовността си за брак.

Страх от промяна

Бракът винаги е свързан с големи промени в живота. Това обстоятелство може да бъде много плашещо, пораждайки страх от неизвестното или възможни трудности.

 

Несигурност относно вашия партньор

Съмненията относно вашия партньор, неговите чувства или съвместимост могат да забавят решението за брак. Някои жени се сблъскват със страх не от конкретен партньор, а от мъжете като цяло. Причината се крие в травматични преживявания в миналото, които могат да бъдат, както лични, така и други. 

Емоционална нестабилност

Хората, склонни към честа смяна на настроението или тревожни разстройства, често изпитват силно безпокойство преди сватбата. В резултат на това възниква желание да се изключи самото събитие като пречка за постигане на емоционален комфорт.

Липса на зрялост или избягващ стил на привързаност

Детинщината, незрялостта или неподготвеността за брак също могат да бъдат основна причина за избягване на сериозни връзки и обвързване. Човек с избягващ тип привързаност се страхува да се сближи, за него е трудно да се довери и да бъде искрен, което също не допринася за укрепване на близки отношения.

Липса на любов или обич

Несигурността относно собствените ви чувства към партньора ви пречи да направите важна стъпка.

Вълнението преди решение, променящо живота, е нормална и напълно естествена реакция. Въпреки това, желанието да се избегне на всяка цена дори намек за годежен пръстен може да означава сериозни проблеми, които изискват уточняване.

В края на краищата рано или късно страхът се превръща във фактор, който ограничава свободата ни и завзема властта, диктувайки „условията на играта“. За да възвърнете контрола върху собствения си живот, е важно да разпознаете наличието на такъв страх навреме и смело да направите крачка към него.

Възможно ли е да се справим със страха?

Защо е толкова страшно преди сватбата? Въпрос, който изисква индивидуален отговор. Няма универсален начин за справяне със синдрома на „булката беглец“, тъй като всеки от нас има уникална история, опит и възгледи за живота и страхът може да се основава на една или повече причини.

Можете да преодолеете фобията, да се доверите на партньора си и да създадете силни, проспериращи връзки само като разберете истинската причина за вашия страх. И в този случай на помощ ще дойде компетентен специалист, който ще ви помогне да разберете себе си и да се отървете от вътрешните блокажи. В процеса на терапевтичните консултации човек ще може да открие собствения си страх и да осъзнае как установените подсъзнателни модели на поведение влияят на взаимоотношенията и качеството на живот.

Важно е причините и моделите на подобно поведение да са сходни, което означава, че работата с психолог ще бъде полезна както за жените, така и за мъжете.

Свързването с психолог или семеен терапевт ще ви помогне не само да разберете причините за трудностите, но и да намерите начини да ги преодолеете. Така ще можете да се отървете от страха от брака и да започнете да живеете в хармония със себе си и да изградете дълбоки взаимоотношения с любимия човек, като се придвижете към общи цели с обич и разбиране, вместо със страх и безпокойство.