Преди дни показахме пет ястия , които всяка домакиня трябва да умее да готви. Днес сме ви подготвили още толкова кулинарни изкушения.
Пържоли на фурна
Едва ли има мъж, който би устоял на вкусна свинска или телешка пържола. Ако и днес сте решили да сготвите пържоли, тази рецепта е за вас.
Необходими продукти:
- 1 кг. свински или телешки пържоли
- 500 гр. печурки
- 200 гр. топено сирене
- 250 гр. готварска сметана
- Сол
- Подправка за скара
Начин на приготвяне:
Гъбите предварително се запържват в масло. Пържолите се начукват и се подправят със сол и готова подправка за скара. В огнеупорна тенджера се нарежда част от месото, върху него се поставят гъби и топено сирене. Същите пластове се редят, докато продуктите свършат. Така приготвеното ястие се залива със сметаната и се пече в умерена фурна.
Пилешка супа
Необходими продукти:
- 500 гр. пилешко месо
- 2 глави кромид
- 3 моркова
- 1 обелен домат
- 1 голям картоф
- 1-2 пилешки бульона
- Фиде
За застройката:
- 1 жълтък
- 2 супени лъжици кисело мляко
Начин на приготвяне:
Месото предварително се сварява и се накъсва на дребни парчета. В тенджера с около 2 литра вода се слагат всички нарязани на дребно зеленчуци и месото. След около половин час се добавят 1-2 готови пилешки бульона (по преценка може да сложите и малко сол) и една шепа фиде . След като ястието е добре сварено, се прибавя студената застройка. Киселото мляко се разбива с жълтъка, добавят се няколко лъжици от бульона на топлата супа и сместа се изсипва бавно в тенджерата. Гарнира се с пресен магданоз.
Пълнени чушки с ориз и кайма
Необходими продукти:
- 10 чушки
- 2 ч.ч.ориз
- 250 гр. кайма
- 2 глави кромид
- 1 морков
- Сол
- Червен пипер
- Черен пипер
- Чубрица
Начин на приготвяне:
Кромидът и морковите се нарязват на дребно и се запържват с каймата. Добавя се изчистеният и измит ориз, след което се залива с топа вода. Прибавят се подправките и ястието се оставя на котлона 10-тина минути. Чушките се измиват и изчистват, след което се пълнят с плънката. Поставят се в тава и се пекат около половин час.
Миш-маш
Необходими продукти:
- 10 чушки
- 200 грама сирене
- 2 глави лук
- 5 домата
- 4 яйца
- Чубрица
- Сол
- Магданоз
- Олио
Начин на приготвяне:
Чушките се изпичат и се нарязват на дребно. Слагат се в тава с няколко лъжици олио, запържват се за около пет минути, след което се прибавя нарязаният лук. След като лукът омекне се добавят обелените и наситнени домати. 10-сетина минути след това се прибавят натрошеното сирене и подправките. След като сиренето се поразтопи се чукват пет яйца. Ястието се поднася с пресен магданоз.
Торта
Необходими продукти:
- 1 пакет готови блатове за торта
- 500 мл. течна сметана за сладкиши
- 1 компот
- Захарни пръчици/ядки/шоколад за украса
Начин на приготвяне:
Сокът от компота се загрява, но в никакъв случай не трябва да бъде горещ. Реди се първият плат и се залива с малко компот. Намазва се с добре разбитата сметана и се поставя следващия блат. Когато поставите и последния блат, ако имате желание и време, може да използвате шприц и да оформите различна украса от сметана. Ако не - просто поръсете със захарни пръчици, смлени орехи или настърган на ренде шоколад. Тортата се поставя в хладилник поне за два часа.