Добрият сън е от решаващо значение за развиващия се мозък на бебето, а недостатъчният такъв може да доведе до проблеми с езика, четенето и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Някои родители обичат да вземат бебето си да спи в леглото им, надявайки се да засилят връзката родител-дете. Това не само е объркващо за него, но и може да бъде опасно! И това не е единственото нещо, което не бива да правите, ако искате сънят му да е здравословен.

Искаме всички бебета да са щастливи и да спят добре. Ето някои грешки, които трябва да избягвате в тази насока.

1. Няма рутина за лягане

Установяването на режим на лягане е от съществено значение за вашето бебе. Това може да му помогне да се чувства спокойно и да заспи по-бързо. И е важно да се придържате към определен график, така че детето да научи кога е време за лягане. В крайна сметка ще свикне да спи по едно и също време и ще го очаква, така че заспиването ще стане много по-лесно и по-бързо.

2. Не забавлявате бебето си достатъчно, когато е будно

Децата са същите като нас - колкото сме по-натоварени през деня, толкова по-изтощени сме и толкова по-лесно е да заспим. Затова се опитайте да ангажирате бебето си във възможно най-много дейности. Говорете и пейте с него, разтегнете мускулите му или излезте навън и го оставете да се наслаждава на красивия ден - всичко това ще направи бебето ви по-уморено и готово да спи.

3. Не разпознавате знаците

Понякога родителите чакат твърде дълго, преди да сложат децата си да спят. Например чакат, докато започнат да плачат. Има обаче много други признаци, които показват, че бебето ви е уморено и се нуждае от дрямка. Ако се мръщи, стиска юмручета, гледа далеч от вас и в пространството или търка очи и уши, това може да означава, че е време да спи.

4. Не позволявате на бебето да се успокоява само

Определена рутина, като люлеене или масажиране, може да помогне на бебето да се отпусне и да разбере, че е време за спане. Но понякога е по-добре да ги прескочите и да оставите детето си да се опита да се успокои само, за да може да се научи да заспива без ваша помощ. Ето защо не трябва да реагирате на всеки малък звук, който издава, догато спи. Първо, тези звуци не означават непременно, че детето е будно и се нуждае от вас. То просто би могло да преминава през различните етапи на съня и ако го проверите, може да го събудите. Второ, едно проучване установява, че децата, чиито родители чакат по-дълго време да отговорят на събужданията им, са по-склонни да се самоуспокояват.

5. Поставяне на бебето да спи в добре осветена стая

Някои родители смятат, че когато бебето им спи през деня, трябва да бъде поставено в светла стая, така че да се научи да прави разлика между ден и нощ. Това обаче е мит. Тъмнината, от друга страна, има успокояващ ефект върху бебетата и насърчава производството на мелатонин - хормон, който помага за регулиране на съня.

6. Преминаване от детско креватче към легло твърде рано

Независимо дали бебето ви е надраснало детското си креватче или имате новородено на път - не бързайте да местите детето си в легло. Повечето деца се преместват от детското креватче на легло между 18 месеца и 3 години и половина. Ако го преместите твърде рано, това може да бъде объркващо и неудобно за него. Може да го намерите да се скита из къщата посред нощ, тъй като е свикнало с границите на детското креватче и не може да се контролира без него. Ако детето ви започне да се изкачва от детското легло, трябва да помислите да го преместите в леглото. Освен това, ако тренирате детето си да ходи на гърне, преместването му би имало смисъл, така че да се научи да ходи до тоалетната само.

7. Блокиране на шума

Не би било добре да се опитвате да премахнете всички шумни разсейвания. Ако бебето ви се научи да спи в пълна тишина, може да има трудности да заспи по-късно, когато няма начин да блокира всеки възможен източник на шум. Понякога дори се препоръчва да използвате машини за бял шум, които могат да му помогнат да заспи по-лесно, но трябва да се използват с повишено внимание.

8. Държите бебето си будно твърде дълго

Може да си мислите, че задържането на детето ви будно по-дълго ще го умори, то ще заспи по-бързо и ще остане в леглото по-дълго. Обаче това всъщност може да обърка графика му за сън и да направи спането му краткотрайно. И макар това да е нормално за новородените, сънят на по-големите деца трябва е по-дълъг. Така че, ако е кратък, може да е така, защото детето ви е постоянно преуморено.

9. Споделяне на легло

Някои родители избират да спят заедно с децата си в легло. Въпреки това ще изпращате на наследника си смесени съобщения за това къде спи. И това може да доведе до затруднено заспиване в детското легло и без да лежите близо до него. В допълнение, споделянето на легло може действително да увеличи риска от синдром на внезапна детска смърт и други смъртни случаи, свързани със съня.

10. Оставянето на бебето да спи твърде дълго

Нормално е новородените да спят по 13 до 15 часа на ден. Въпреки това, когато детето пораства, не трябва да спи повече от 3 часа на ден. Прекалено много сън през деня създава нездравословен график за лягане. Бебето може да има проблеми със заспиването бързо и спане през цялата нощ.

Правили ли сте някога от тези грешки? Какви трикове знаете, за да подобрите съня на бебето си?