Бременността е много специален момент. Всеки около бъдещата мама се опитва да я предпази от опасности. Ето защо хората са готови да използват и вярват в определени неща, дори и в най-лудите суеверия. Много от тях са напълно измислени и не са верни, но някои могат да се основават на логически основания.

Ето кои са 10-те най-популярни суеверия, откъде идват и трябва ли да им вярваш:

1. Бъдещите майки не трябва да ядат риба, защото бебето може да не проговори дълго време

Почти всички видове риби, особено речните, могат да съдържат паразити, които са опасни за хората. Последиците са много по-сериозни от бавното развитие на говора при детето. Ако обаче рибата е приготвена на висока температура или е била замръзнала, може да се консумира, без да се притесняваш за това. Единствените изключения са видовете риба, които съдържат много живак като риба тон, акула, марлини, риба меч, кралска скумрия, щука и други. Храненето с такива риби, когато си бременна, може да бъде опасно както за теб, така и за детето ти.

2. Не може да минеш под стълба - бебето ще бъде слабо

Това суеверие се е разпространило в цяла Западна Европа. Стълбата, която се опира на стената, образува триъгълник, който е символ на Светата Троица. Смята се, че ако жената мине през триъгълника, ще разбие троицата и ще има проблеми с бебето си. По-логична причина да стоиш далеч от стълби е да си в безопасност, в случай че тя падне. През Средновековието това вероятно е било обикновено суеверие.

3. Ако отвориш всички прозорци вкъщи, раждането няма да бъде трудно

И не само прозорците - в Русия, Беларус и Украйна хората отворят всичко възможно: врати, гардероби, шкафове, кутии, чекмеджета и т.н. Смята се, че тези действия ще помогнат на шийката на матката да се отвори. Отварянето на всички прозорци и шкафове обаче е необходимо поради други причини - докато майката и детето са в родилния дом, роднините трябва да почистят къщата и да проветрят всички помещения.

4. Ако ядеш бели храни, бебето ще се роди с по-светъл тен

В Китай, Индия и някои други страни, където се смята, че бялата кожа е еталон на красотата, се вярва, че ако консумираш светли храни, кожата на детето ще бъде по-светла. Това суеверие работи и в обратна посока - ако ядеш тъмна храна, пиеш много кафе и чай, детето ще бъде с по-тъмна кожа. Това съвсем не е вярно. Цветът на кожата зависи само от комбинацията от гени. Суеверието най-вероятно се основава на факта, че цветните плодове и зеленчуци често причиняват алергични реакции.

5. Не можеш да ходиш на гробище - това ще доведе до нещастие

Много арабски държави, както и Израел, Източна Европа и Филипините следват това суеверие. Смята се, че детето може да бъде призовано от духа на предците си или че ще има лош нрав и ще плаче много. Основата за това нелогично суеверие може да се дължи на някои религиозни ограничения или за да се пази бременната жена от стрес. Но ако няма стрес и никакъв физически труд, може да го правиш.

6. Черупка от яйце на врата

В някои руски села бременните жени носят празно яйце на врата си. Те вярват, че докато яйцето е в безопасност, детето им също ще бъде в безопасност. По този начин бъдещите майки се пазят, тъй като яйцето е символ на тяхната бременност.

7. Трябва да ядеш пикантни храни или бебето ще има много коса

Хората в Тайланд и някои други страни в Югоизточна Азия вярват в това. Някои хора вярват, че консумирането на пикантна храна не би се отразило добре на зрението на бъдещото дете. Вярно е, че пикантните храни не са най-добрият избор за бременна жена, но за това има други причини. На първо място, стимулират глада и по този начин допринасят за увеличаване на теглото. Освен това, някои подправки имат лечебни свойства. Например, чесънът е много полезен по време на бременност, но ако се консумира в големи количества, може да причини контракции и дразнене на уринарния тракт. Пикантните храни също стимулират жаждата, което води до подуване.

8. Не може да родиш, докато не пуснеш косата си

Много хора, дори някои лекари и акушерки, вярват в това суеверие и оставят косата на бъдещите майки пусната. Те вярват, че това помага на шийката на матката да се отвори. Учителите по йога имат различно обяснение - шийката на матката е енергийно свързана с устата и устните. Ако косата е на опашка, лицето е напрегнато, а трябва да бъдеш напълно спокойна, за да се отвори тя. Има друго обяснение за това суеверие. Ако жената трябва да отиде в интензивно отделение по време на раждането, косата не трябва да е върху лицето. Все повече бъдещи майки носят специални шапки, а лекарите не се интересуват от косата.

9. Трябва да ядеш всичко, което искаш!

В миналото хората вярвали, че бременните жени трябва да ядат всичко, което искат - каквото тялото иска, е точно това, от което се нуждаеш. В това суеверие все още вярват много хора от различни страни. В Гана смятат, че ако майката не яде каквото иска, бебето ѝ ще има криво гърло. В Италия, Турция, Гърция и Египет хората се страхуват, че бебето ще има белег по тялото, а в Армения смятат, че ще бъде лакомо. Съвременната медицина препоръчва по-адекватен подход към храненето - никой не се нуждае от допълнителни килограми! Но ако ядеш нещо неподходящо, може да стане наистина опасно. Така че бъдещите майки трябва да разчитат на мненията на лекарите си.

10. Може да прогнозираш пола на бебето по начина, по който рита

Това е наистина популярно суеверие, за което може да си чула. В много страни хората вярват, че е възможно да се предвиди полът на бебето от начина, по който рита в утробата. Ако ритникът е от лявата страна, бебето ще бъде момче, а ако е от дясната, ще бъде момиче. За съжаление, това е само суеверие, което няма нищо общо с реалността. Единственият надежден начин за определяне на пола на бъдещото ти бебе е да посетиш лекаря си (или да почакаш до самото раждане).