Най-дългата коса в света е 5,627 метра! Ние определено не се целим в такива резултати, но всички знаем колко бавно расте косата и колко трудно се поддържа в добро състояние, когато е дълга.

Ако и вие искате да имате дълга и красива коса, ви предлагаме 10 изпитани трика и съвета, които наистина работят.

1. Не забравяйте за витамин B-12

Ако косата ви наистина расте много бавно, може би страдате от дефицит на витамин B-12, който е много важен за растежа на косата и цялостното ви здравословно състояние. Липсата на достатъчно от този витамин може да доведе до суха, тънка и късаща се коса, както и до пърхот. Направете си изследвания, преди да започнете да пиете хранителни добавки, или се консултирайте с лекар.

2. Масажирайте скалпа

Масажът на главата подобрява кръвообращението в скалпа, което забързва растежа. Масажирайте главата с нежни движения с възглавничките на пръстите. Можете да го правите и под душа.

3. Изсушавайте косата по правилен начин

По-добре не разтърквайте мократа коса с кърпа, защото мократа коса е по-уязвима и ще се накъса. Само леко допрете кърпата към косата, за да попие водата.

4. Спете върху копринени калъфки

Памучните калъфки са твърди и когато косата се търка в тях, може да се накъса. Копринените калъфки са по-нежни и водят до по-малко триене.

5. Променете конската опашка

Ако ви се налага често да връзвате косата си на конска опашка, поне променете нейната позиция. Завързвайте косата ниско долу, за да намалите напрежението върху корените. Високата конска опашка води до увреждане на корените и косопад.

6. Грижете се за кожата на скалпа

Кожата на скалпа също се нуждае от грижа. Подберете правилния шампоан за вашия скалп, така че кожата да бъде хидратирана и подхранена.

7. Изплаквайте косата със студена вода

Горещата вода не действа благоприятно на косата, затова по-добре е да се изплаквате с хладка, дори леко студена вода. Това ще я направи по-здрава.

8. Пробвайте да я намажете със зехтин

Зехтинът е богат на антиоксиданти и витамин Е, той подхранва косата, прави я мека и лъскава. За целта ви трябва 1/4 чаша зехтин. Втрийте го в скалпа с нежни масажни движения. Покрийте главата с найлонова шапка и изчакайте 15-30 минути, преди да я измиете с шампоан. Зехтинът намалява и възпалението на скалпа.

9. Подхранваща маска с яйце

За да имате силна коса, трябва тя да е подхранена и хидратирана, за целта можете да използвате яйчен жълтък. Използвайте две яйца и няколко капки лимонов сок. Разбийте ги хубаво, намажете косата с тях и си сложете шапка. Изчакайте 30 минути преди да ги отмиете с хладка вода.

10. Следете диетата ви

Разбира се, най-важното е да подхранвате косата отвътре. За целта трябва да се храните здравословно, предимно със зеленчуци, с повече протеини (риба, месо, бобени растения) и повече витамин А и С (моркови, цитруси, тиква и други). И пийте много вода.