Целулит наричаме натрупването на мазнини в определени области на тялото – най-често на бедрата, хълбоците и ханша – свързано с набръчкана и с вид на „портокалова кора“ кожа.

Съществуват много объркващи послания за това какви са причините за появата на целулит и как можем да се справим с него. Ето защо битката с т. нар. „портокалова кожа“ понякога може да се окаже изключително трудна. Доктор Аям Ал Айоби, основател и директор на естетична клиника в Лондон, разбива някои от най-популярните митове за целулита, пише "Дейли експрес".

1. Слабите жени нямат целулит

Всяка жена е податлива на целулит – независимо дали тялото ѝ е атлетично, слабо или закръглено. Варирането в килограмите, вредата от слънцето и възрастта влияят върху състоянието на кожата, а не типът тяло.

2. Целулитът се появява с напредване на възрастта

Целулитът засяга хора от всяка възраст, но с времето еластичността на кожата ни намалява и целулитът става по-забележим.

3. "Магическите кремчета" намаляват целулита

Единствените кремчета, които са „доказали“ ефикасността си в битката с портокаловата кожа, са изключително скъпи и от тях има резултат чак след няколко месеца употреба. Обикновено в състава си те са богати на кофеин, но ефектът от тях не е траен.

4. Целулитът е излишна мазнина

Всъщност целулитът има много повече общо с пластовете и структурата на кожата, отколкото с мазнините. Между кожата и мускулите ни има защитен слой мазнина, обяснява д-р Ал Айоби. Когато са на лице фактори като възраст и покачване на телесно тегло, тъканите, които държат тези различни пластове, започват да отслабват, което създава този „вълнообразен“ ефект върху телата ни.

5. Мъжете нямат целулит

Мъжете също може да имат целулит, но оплакването не е толкова разпространено, колкото е при жените. Тъканите, които свързват отделните слоеве на кожата, а и мускулите, които крият мазнините, са доста по-силни при мъжете. Женският хормон естроген произвежда мазнини, а мъжкият хормон тестостерон ги изгаря.

6. Кардио тренировките са най-добрият начин да намалим целулита

Тичането е страхотен начин да се преборим с излишните килограми, но най-добрият начин да намалим целулита е със силовите тренировки.

7. Има дрехи, които намаляват целулита

Много производители създават дрехи, за които ви убеждават, че ще ви помогнат в битката с целулита – като изключително тесните клинове. Според проучванията обаче по-тесните дрехи дори могат да направят целулита по-забележим.

8. Отслабването намалява целулита

Това изобщо не е задължително. Целулитът не се влияе от количеството мазнини в тялото, а от тъканите, свързващи мускулите и различните пластове на кожата. Загубата на излишни килограми не може да реши проблема.

9. Целулитът може да се намали с липосукция

Липосукцията не е най-добрата процедура за справяне с целулита, а дори може да повлияе негативно върху разпределянето на подкожните мазнини. Съществува обаче лазерна процедура, наречена Cellulaze, която обещава дълготрайни резултати. Лечението топи мазнините и премахва влакната, закрепени в малките мастни джобове.

10. Тенът намалява целулита

Само оптически! След като кожата ви избледнее, всички несъвършенства са си на мястото, където бяха и преди лятната ви почивка.

Източник: Vesti