Вероятно сте слушали историите на родителите си, които ви разказват как са започнали да излизат като по-млади. И сигурно ви се струва, че ходенето по срещи е било далеч по-лесно по тяхно време, отколкото е сега. Е, не ви се струва - вярно е. Защото навремето хората са имали няколко навика, които със сигурност биха ни били от полза, ако използваме и днес. Вижте кои са те.

1. Кавалерът да отиде до вратата на дамата, с която има среща.

Мисля, че всички ние сме получавали онзи така неромантичен SMS “Долу съм”, когато очакваме мъжът на мечтите ни да ни вземе за среща. Разбира се, не може да очакваме някой, с който сме се запознали онлайн да дойде до вратата ни (а и не е безопасно!), но едно е факт: 30-те секунди, които отнема да се изкачиш няколко етажа по-нагоре, със сигурност имат голямо значение.

2. Да опитваш да се облечеш “добре” за някого.

“Добре” означава различни неща за различните хора, но все пак не е ли това една от най-големите тръпки на първите срещи - да помислиш за това как ще изглеждаш специално заради човека човека, с когото излизаш. Имам приятелка, която си има “тоалет за първи срещи” и неизменно облича него, когато излиза с нов мъж. Макар и да звучи практично и да спестява много нерви, е и доста неромантично и скучно. Смятам, че е редно и мъжете отново да започнат да се стараят за облеклото си за първа среща - не говорим за костюми и лачени обувки, но поне малко усилие със сигурност ще ни впечатли.

3. Да занесеш цветя или друг малък подарък на първа среща.

Знам, че има късметлийки (и късметлии), които редовно получават цветя или други малки подаръци, с които засвидетелстват обич и уважение от половинката си, но едва ли много хора го правят още на първата среща. Сигурна съм, че много хора избягват подобни жестове, защото смятат, че е прекалено директно заявяване на интерес, но всъщност точно в това се крие очарованието!

4. Да отидете да потанцувате (но не в задимен претъпкан клуб).

Защо хората спряха да правят това? Толкова е отпускащо да идеш в заведение, в което можеш просто да потанцуваш, без всички около теб да са пияни до козирката. А дори още по-отпускащо да видиш, че страхотният мъж, с когото си излязла прави доста неловки и забавни движения.

5. Директно да поканиш някого на среща, без да го наричаш просто “излизане”.

Със сигурност сте изричали или поне чували от приятелките си фрази като “Не, не ходим, просто излизаме”. Или “О, той ли, само си пишем с него”. Стига! Намерили сме толкова много начини да се опазим от обвързване, защото смятаме, че накрая ще бъдем наранени. Може би трябва да променим мисленето си? Ако наричаме нещата с истинските си имена, няма да объркваме партньора си (за когото казваме, че е “просто приятел”), а и самите себе си.

6. Да покажеш ясно, че нещата са станали сериозни.

За съжаление жените и мъжете имат съвсем различни разбирания за връзките. И ако за дамите това да спиш поне две вечери в седмицата в квартирата на любимия и да оставиш четка за зъби в банята му, то мъжете може да не смятат, че сте в сериозна връзка. Затова е по-добре да поговорите за това и да изясните отношенията си навреме, преди някой да бъде наранен.

7. Романтични жестове като писане на поеми.

Ако нямате поетичен талант, по-добре да не съчинявате нелепи стихове като “Розите са червени, очите ти - сини, искам да ти кажа “Обичам те, любими”. Но все пак използвайте таланта си, какъвто и да е, за да засвидетелствате, че наистина харесвате партньора си. Можете да сготвите, да нарисувате картина или да направите ръчно бижу. Идеите са много, а половинката ви със сигурност би оценила усилията ви. И със сигурност ще ги помни повече, отколкото поредния парфюм.

8. Да изключите телефоните и просто да бъдете заедно.

Не знам дали има нещо по-неуважително от това да извадиш телефона си по време на среща. Дори и да е по работа, със сигурност всичко може да бъде свършен по-късно. Не съм против новите технологии, дори самата аз съм пристрастена към тях, но понякога наистина е по-добре да изключим телефоните си и да обърнем достатъчно внимание на истинската комуникация.

9. Да искаме позволение.

В миналото хората са си задавали често въпроси като “Кога бих могла да те видя?” или "Кога мога да ти позвъня?”. Смятам, че това може да бъде приложено и в модерните времена, когато сме станали прекалено директни в действията си. Със сигурност трябва да питаме отсрещната страна дали се чувства комфортно, особено когато става дума за физическа близост. И не, това не важи само за мъжете - дамите също трябва да опитаме да се съобразяваме с чувствата и желанията на половинките ни.

10. Да не изчакваме точно и строго определено време, в което да правим секс.

Не казвам, че сексът трябва да стане тема-табу, но и не трябва да си поставяме строги граници за това кога да правим секс. На третата среща, на петата среща, след като излизаме от месец. Ще дойде момент, в който и двете страни ще се почувстват готови и просто ще се случи. Иначе сякаш отнемаме цялата романтика от този иначе толкова интимен акт.