Много хора смятат, че филмите и телевизионните сериали са подходящи само за разведряване на вечерта и за прекарване на времето с удоволствие. Всъщност можете да научите много от любимите си герои.

Сериалът "Отчаяни съпруги" например, отдавна е преминал в категорията на вечните класики. Повечето фенове са преглеждали любимите си епизоди десетки и дори стотици пъти. Разбира се, мнозина са подплатени от вълнуващия сюжет, лекия хумор, интересните герои и естетиката на 2000-те години. Не по-малко привлекателно за феновете обаче, е формирането на личността на главните герои.

На участта на жителите на американското предградие се падат много изпитания, от които трябва да си вземат поука. Но какво можем да научим от Габи, Линет, Сюзън и Бри?

Ето и 10-те житейски урока, на които ни научиха „Отчаяни съпруги":

Не съдете за книгата по корицата ѝ

Колко често се оказва, че истинското състояние на нещата е скрито от очите на другите. Зад вратата на всяка къща на Уистерия Лейн се крият истински драми, които малко по малко унищожават героините. Така например привидно лекомислената и винаги весела Габи през всичките тези години всъщност се опитваше да преживее насилието, случило се в нейното юношеството. А идеалната домакиня Бри, за която правилата и редът винаги са били над всичко, в името на семейството тръгна да прикрива престъпления.
Често се случва на пръв поглед дружелюбните и много мили съседи да се окажат главните мошеници, а грубите и сърдите, напротив, да се притекат на помощ в труден момент. 

Пазете истинското приятелство

Не знаем защо много хора все още вярват, че женското приятелство не съществува. Сериалът „Отчаяни съпруги“ доказва точно обратното: Линет, Габи, Бри и Сюзън винаги са си идвали на помощ във всякакви ситуации: от битови проблеми като заемане на форма за печене, до морална подкрепа в тежки моменти, когато мъжете си тръгват и дори когато на Уистерия Лейн се извършват престъпления.

Всяка от тях е намира не просто съседи, с които по традиция е приятно да си побъбрят на покер, а верни приятели, които са един до друг и в скръб, и в радост. Благодарение на сериала за пореден път се убеждаваме, че човек трябва да цени хората, които го обичат. Защото имено те ще ти се притека на помощ в най-трудния или важен момент в жвота ти.

Не се карай с близките си пред другите

И със сигурност не става дума за торбите с боклук, които Сюзън традиционно изхвърляше късно вечер. Без значение колко близки и доверени сте с другите, семейните проблеми трябва да се решават зад затворенте врати на дома. Разбира се, не бива да изпадате в крайности и да се страхувате да поискате съвет или помощ от приятели, но винаги трябва да имате предвид, че публичното изясняване на отношенията може да ви изиграе жестока шега.
Хората имат лошия навик да гадаят и да правят прибързани заключения. Не е необходимо да подлагате личното на всеобщо обсъждане и преценка. И ако за пореден път искате да обвините партньора си в нещо, то сто пъти проверете дали главният клюкар и интригант на улицата не е наблизо.

Тайната винаги излиза наяве

Това е може би най-важният урок, на който ни научиха жителите на Уистерия Лейн. Дори главните герои да са се опитвали да скрият ужасни тайни в домовете си, по-късно, понякога дори след няколко сезона, те непременно са излизали наяве.

И точно от Сюзън разбрахме, колко тежко може да бъде бремето на чуждата. Няма да разкриваме всичко, защото сме сигурни, че сред читателите ще има и такива, които все още не са гледали „Отчаяни съпруги“, но не забравяйте, че винаги трябва да сте внимателни не само със своите тайни, но и с това какви чужди тайни ще „приберете в килера си“.

Протегни ръка дори на врага си

Взаимоотношенията на Линет, Сюзън, Бри и Габи с новите обитатели на Уистерия Лейн често започват като кавги, които прерастват във вражди. Но в крайна сметка именно тези хора имаха най-голяма нужда от помощ. Всчики съседи си имат „чували пълни с проблеми“, тревоги и тайни, а веднъж заселили се на Уистерия Лейн, човек няма гаранция, че тайната му не е свързана с престъпление.

Ето защо, въпреки че четирите приятелки винаги са били на една вълна, всяка от тях в продължение на 8 сезона успява да открие съдружници в тези, от които първоначално не е очаквала това. Разбира се, това не означава, че трябва да се доверявате на абсолютно всички, но подаването на ръка в труден момент винаги е правилното решение.

Бори се за любовта

Перфектни връзки не съществуват и това е още едно от нещата, които разбираме от примера на героините на сериала „Отчаяни съпруги“. Във всяка двойка има трудни периоди: кавги, изневери и дори раздяла. Но ако наистина обичате даден човек, трябва да направите всичко, за да намерите изход от трудните ситуации.

Сюзън през всичките 8 сезона се бори за щастие с Майк, Габи, която е свикнала с лукса, остава с Карлос в болести и бедност, а авторитарната Линет, за която самореализацията е толкова важна, колкото и семейството, надскача себе си и в името на щастието на Том подкрепя идеите му, а след това се съгласява да стане домакиня. Любовта също е саможертва в името на партньора, но тогаво, когато я разбираш правилно. Героините от поредицата доказват, че е невъзможно да се откажеш, когато семейното щастие и чистата любов са заложени на карта.

Оценявай това, което имаш

Жителите на Уистерия Лейн знаят по-добре от всички, че можеш да загубиш всичко, което имаш, в един момент. Спомнете си само как къщата на Сюзън изгаря, как перфектното семейство на Бри се разпада и т.н. Буквално във всяка серия скъпото за героите на поредицата се разпада пред очите им. Но всеки от тях смело намира сили да се бори и да се опита да поправи ситуацията или да благодари и дапродължи напред. А тези, които не успяват да го направят, животът наказва многократно.

Диалогът е най-ефективният начин за решаване на проблем

Колко пъти подценяването е довеждало ситуациите до крайност. И това се отнася не само за кавгите между приятелки, които могат да продължат десетки епизоди, но накрая винаги се разрешават с коктейл на верандата и кошница с кифлички.

Научихме още, че не е здравословно да трупате вътрешни обиди, нито да проектирате в главата си какво ще ви каже даден човек. Никога няма да разберете какво е в ума на другия, докато не поговорите с него. Може би някой ще нарече този съвет тривиален, но както показва животът, хората все още не са се научили да решават проблемите с откровен разговор тук и сега.

Студеният ум и пламенното сърце трябва да са в баланс

Сигурни сме, че всеки фен има свой любим герой от поредицата. От психологическа и житейска гледна точка обаче не си заслужава да формирате своя модел за подражание, фокусирайки се върху един човек. Много по-ефективно е да обърнете внимание на силните страни на всяка от героините.

Например Линет и Бри очевидно принадлежат към характера на така нареченият „студен ум“, докато Сюзън и може би Габи са отговорни за „пламенното сърце“, макар че именно тя успява най-много да балансира между двете крайности. Драмите, които се разиграват на Уистерия Лейн, отлично показват, че в критични ситуации и по въпроси, свързани с доверието, хората не могат да се основават само на емоции и не могат да действат само с изчисления. Баланса между двете винаги помага за разрешаването на трудните ситуации.

Не трябва да обезценявате чувствата и делата на другите

Едва след като започва да работи, Габи осъзнава колко уморен е бил Карлос, за да води безгрижен живот с нея. Едва след като прекара време с петте деца на Линет, Бри разбра колко е трудно да си многодетна майка. Едва след като се влюби истински, Иди Брит успя да разбере чувствата и действията на Сюзън.
Сериалът „Отчаяни съпруги“ ни учи да уважаваме живота на другите.

Независимо дали става дума за перфектната градина и дом на Бри Ван Де Камп, които ѝ костват постоянен труд и невероятен самоконтрол, или за фигурата на Габриел Солис, която ѝ е дадена с цената на постоянен спорт и отказ от сладкиши, които тя обожава не по-малко от другите. Не напразно казват, че за да разбереш един човек, трябва да влезеш в кожата му. Никога не омаловажавайте чуждите заслуги и изпитания, защото в действителност на никого не му е лесно.