Човек, който винаги се прави на жертва, излъчва само негативизъм и вярва, че проблемите му са създадени от другите. Той е винаги уверен в действията си и не смята, че те биха разрешили проблема. Със сигурност всяка от нас е срещала поне един такъв човек. Винаги сме искали да му помогнем, да го съжалим, но всъщност такива хора ни манипулират.

Открихме няколко начина, по които да ги различим и как да могат да ни въздействат:

1. Те се самосъжаляват

Светът не е розов, а те са прекалено слаби, за да променят нещо. Ето как „жертвите“ описват реалността, но истината е, че те искат останалите да ги съжаляват и да им помогнат.

2. Те манипулират

Държат се така, сякаш са безсилни и имат нужда от симпатия и подкрепа. Това им помага да си играят с теб и да те манипулират. Те са готови да те накарат да се чувстваш виновна, макар и да си им помагала.

3. Те са емоционални вампири

Хората, които играят жертвата, създават образа на човек, който не може да се справи с нищо и не може да поеме отговорност. След като си била в обкръжението на такъв човек, ще имаш чувството, че енергията, търпението и емоциите ти са били изцедени.

4. Те задържат живота си

Тъй като „жертвите“ са сигурни, че са безпомощни, те не правят нищо, за да се развиват. Винаги дават причини защо да не го правят и опитите ти да ги мотивираш няма да завършат по желания начин.

5. Създават бариери

Не обичат да слушат, ако говориш за поведението и отношението им, като не обръщат внимание на това, че са токсични. Ако това се случи, спри комуникацията с такива хора, защото поведението им създава хаос в отношенията между хората.

6. Те не се доверяват на околните

„Жертвите“ страдат от липса на самочувствие, заради състоянието, в което се намират. Те вярват, че на никого не може да се има доверие. Никой не може да ги убеди в обратното.

7. Не спират да се сравняват с другите

Тези хора винаги смятат, че са по-добри или лоши от околните. Те се сравняват с тях по негативен начин и се депресират. Критиките им са опасни и за хората до тях, но никой не е перфектен и те трябва да го разберат.

8. Нещастни са

Колкото и щастливи моменти да имат в живота си, „жертвите“ смятат, че не са достатъчно. Искат повече и повече. Не са оптимисти и не оценяват нищо.

9. Лесно предизвикват кавги

Подобни хора приемат това, че другите не са съгласни с тях като лична атака. Смятат, че всеки иска да ги нарани.

10. Те не поемат отговорност

Винаги е нечий чужд проблем. „Жертвите“ винят останалите за своите проблеми и провали. Страхуват се да бъдат отговорни и бягат от чувствата и мислите си.