Всички сме решавали нещо прибързано, а после сме съжаляваме, но когато си в шоубизнеса, подобни решения могат да ти костват кариерата.

Понякога един скандал може да направи някого по-известен, а друг път напълно да го закопае. Затова вероятно от доста време не сте чували за звездите в нашия списък – много от тях никога няма да възстановяват кариерата си, а други все пак са успели след години да поправят стореното (или поне в известна степен).

1. Ранди Куейд

Ранди Куейд е участвал в много комедии и във филми като „Денят на независимостта“ и „Планината Броукбек“. Той има награда „Златен глобус“ и дори номинация за „Оскар“. Така че Куейд има доста приличен актьорски успех, докато всичко не се сгромолясва. През 2009 г. той и жена му са арестувани заради неплатена хотелска сметка, възлизаща на 10 хил. долара. После се оказва, че те редовно не плащали на хотелите, в които отсядали. По-късно отново са арестувани. Този път били хванати да живеят във ваканционна къща, която били продали преди години. Собствениците никак не се зарадвали и Ранди Куейд и жена му пак били съдени.

За да избягат от правосъдието, двамата се местят в Канада. Там заявяват, че бягат от някаква тайна организация, която се опитва да очерня звезди и да им съсипва живота, а те били нейни жертви.

Той и съпругата му публикуваха видео, на което се преструват, че правят секс, а жена му е с маска на Рупърт Мърдок... Така че може би не е изненадващо, че Ранди Куейд отдавна няма работа, чак сме учудени да разберем, че има нови проекти.

2. Дженифър Грей

Със сигурност познавате Дженифър Грей от „Мръсни танци“, но ако я видите днес – няма да я познаете, а причината е в променения ѝ нос. Вярно, че на младини актрисата е имала малко по-голям и неправилен нос, но точно това я отличавало от много други и правело лицето ѝ много запомнящо се. Актрисата не харесвала големия си нос и през 90-те решава да се подложи на операция. Наистина носът ѝ се смалил, но пък никой вече не можел да я разпознае, така че ѝ станало много трудно да си намира роли.

„Операцията беше огромна грешка. След нея станах известната някога актриса, която никой не разпознава.“

3. Уесли Снайпс

Уесли Снайпс можеше да се похвали с много стабилна кариера. След трилогията за Блейд имаше само малки спречквания с органите на реда и милиони в сметката си. Тогава Снайпс сигурно се е запитал „защо пък да си плащам данъците“ и му хрумва „чудесната“ идея просто да не го прави. Данъчните не оценяват подобаващо плана му и го пращат за 3 години в затвора – по една година за всяка година, в която е укривал данъци. Той трябва и да си плати дължимите 17 млн. долара. И тъй като от затвора трудно се снимат екшън филми, това слага край на възхода му. Все пак през последните години той започна отново да се снима във филми и сме сигурни, че вече редовно си плаща данъците.

4. Паз де ла Хуерта

 

Хуерта става известна покрай сериала „Престъпна империя“, а всички ѝ предричат бляскаво бъдеще, само че Хуерта предпочита да купонясва, вместо да работи.

Ще изброим само някои от провиненията ѝ:

  • Веднъж влиза чисто гола в сауна, започва да се маже с мед и после се скарва с другите хора в сауната, които най-вероятно са били възмутени.
  • Папараците я заснемат съвсем пияна на партито след „Златните глобуси“. Там тя се подхлъзнала и паднала, нищо работа, само че едната ѝ гърда изскочила от роклята, а Хуерта изобщо не забелязала и продължила да си купонясва.
  • На друго парти била арестувана за нападение, очевидно била хвърлила чаша по друга жена, а после я ударила в лицето.
  • На снимачната площадка също идвала пияна и дрогирана, така че в един момент на продуцентите и на всички им писнало и тя била уволнена от сериала, а бляскавата кариера май няма да стане факт.
5. Майкъл Ричардс

Комикът е най-известен от сериала „Зайнфелд“. През 2006 г., по време на негово представление, той взима решение, което коства кариерата му. Ричардс изнасял стенд-ъп комедия, когато човек от публиката изкоментирал нещо негативно за представлението, Ричардс не му останал длъжен и решил да му отговори с расистки обиди, а после викнал и охраната, за да изгонят чернокожия мъж от клуба.  На записи от мястото се чува как Ричардс казва „Преди 50 години щеше да висиш някъде обесен с вилица в задника“ и продължил да го нарича с обидни имена. После комикът слиза от сцената разгневен. По-късно той се извинява публично и казва, че не е расист, но кариерата му се срива. 

6. Мел Гибсън

През същата година – 2006-та и за подобно провинение Мел Гибсън също си изпати. Той бе спрян за превишена скорост и за шофиране в нетрезво състояние. Дотук нищо чак толкова скандално, което да му коства кариерата. Само че Гибсън проявил агресия и го арестували. Докато е на задната седалка на полицейската кола, той заплашвал полицая, че ще му стъжни живота, тъй като актьорът притежавал целия Малибу. Накрая решил да завърши с няколко обиди към евреите и заключението „Евреите са виновни за всички войни на този свят. Ти евреин ли си?“ Оказало се, че полицаят наистина е евреин, а антисемитските обиди на Мел стават публично достояние, заради което кариерата му сериозно пострада за около 10 години.

Той все пак се възстанови и през последните години има няколко успешни филма, на които е режисьор.

7. Тила Текила

Тила Текила първо беше интернет сензация, а след това се превърна и в актриса. Всичко обаче рухва след скандален пост в нейния блог. Статията е озаглавена „Защо симпатизирам на Хитлер“ и в нея Тила пише, че Хитлер не бил лош човек, само така го изкарвали. Хората са погнусени и нейната звезда набързо залязва. Лошото е, че не си е взела поука и преди няколко години пак се забърка в подобен скандал, казвайки на един водещ, че е трябвало да го пратят в газовата камера.

8. Линдзи Лоън

Светлините на прожекторите не са нещо ново за Линдзи Лоън, която става модел още на три годинки. Следват много успешни филми, а кариерата ѝ е пълен възход, докато не става ясно, че е наркозависима. През 2007 г. катастрофира и в колата ѝ е намерен кокаин. Тя влиза отново в рехабилитационен център, но два месеца по-късно пак катастрофира и отново е дрогирана. Следващият ѝ филм е пълен провал, а тя така и не може да възстанови доброто си име.

9. Брендън Фрейзър

През 2008 г. неговият филм „Пътуване до центъра на Земята“ неочаквано се превърна в боксофис хит, така че Фрейзър стана дори по-желан актьор от преди. По същото време Фрейзър прави огромна грешка и отказва да участва в продължение на друг негов филм. Така ролята му в „Пътуване до тайнствения остров“ отива при Дуейн Джонсън, а филмът става хит.

Вместо в този филм Фрейзър избира да участва в „Извънредни мерки“ и „Операция Четири лапи“ – първият е слаб, а вторият е истински провал. Така Фрейзър изчезва от полезрението, но поне не е спрял да работи през следващите години, просто няма толкова значими роли.

10. Кати Грифин

Скандалите и пиперливостта ѝ я направиха известни, но и скандалите ще я довършат. Кати Грифин публикува своя снимка в Туитър, на която държи окървавената отрязана глава на Доналд Тръмп, за да покаже, че не е съгласна с неговата политика. Тази снимка ѝ коства работата в телевизията, а комедийното ѝ турне беше отменено, защото никой театър или клуб не искал да има нищо общо с нея, все пак привържениците на Тръмп са опасни хора и се обаждали със смъртни заплахи на всеки, който би работил с Кати Грифин.

11. Ингрид Бергман

През 40-те години шведската актриса е една от най-големите холивудски звезди, която участва в хитови заглавия като „Казабланка“ и „Небеизвестните“. Освен това в същото време е женена за лекар, от когото има една дъщеря. Бергман изглеждала като любяща съпруга, която иска да служи на мъжа до себе си, т.е. жена, която е следвала тогавашните нрави, само че... това не е било така. В края на 40-те Ингрид Бергман отива в Италия, за да се снима във филма на Роберто Роселини „Стромболи: Земя на Бога“. Въпреки че и Роселини е женен по това време, двамата започват страстна афера и скоро Бергман забременява.

Тя решава да напусне съпруга си и първото си дете, за да бъде с италианския режисьор. По това време една жена да признае, че е имала извънбрачна връзка, да напусне семейството си заради любовника си и да роди извънбрачно дете е огромен скандал.

В същия месец, в който излиза филмът „Стромболи“, Бергман ражда момче на Роселини, а една седмица след неговото раждане актрисата получава развод и се омъжва за режисьора. Католическата църква заклеймява Бергман, а Сенатът на САЩ не остава по-назад – сенатор Едуин Джонсън предлага нечуван закон, според който филмите не трябва да бъдат одобрявани само според моралното им съдържание, но даже и според моралните качества на хората, които са участвали в неговото заснемане. Представете си такъв закон да беше приет! В Холивуд нямаше да има никакви филми.

Джонсън твърдял, че Бергман е нанесла непростима обида към брачната институция и че тя е самото зло. Дори се е опитал да ѝ забрани да играе в американски филми.

След този скандал Бергман не стъпва в САЩ в продължение на 8 години, а кариерата ѝ не рухва напълно, но нещата изобщо не са както преди. През 1950 г. тя се омъжва за Роберто Роселини и му ражда още две деца – близначките Изабела и Изота. Бракът им обаче просъществува само 7 години, след като Роселини ѝ изневерява с друга актриса.