Днес здравословното хранене е много модерно и популярно, затова си мислим, че с лекота можем да различим вредните от полезните храни, но нещата не са толкова прости. Някои на пръв поглед полезни храни могат да окажат неподозиран ефект върху тялото, докато други, които мислим за вредни, помагат на мозъка ни да функционира правилно.

Затова днес ви представяме 12 храни, които, неочаквано за нас, могат да повлияят отрицателно или пък положително на мозъка ни:

  • Белият ориз съдържа бързи въглехидрати, които помагат на глюкозните молекули да навлязат бързо в кръвта. След консумирането на бял ориз нивото на кръвната захар скача драстично, което може да окаже отрицателен ефект върху мозъка и нервната система.
  • Пуканките съдържат протеини, фосфор, желязо, силиций и магнезий, които помагат на нервната система да функционира правилно. А витамин В ни помага в борба с депресията и стреса.
  • Рибата тон съдържа много живак, а прекомерното количество живак в тялото може да доведе до проблеми с паметта. Рибата съдържа и полихлориран бифенил – синтетичен химикал, който оказва влияние върху хормоните и нарушава функцията на нервната система.
  • Свинската мас съдържа рядка арахидонова киселина. Тя може да бъде открита в тъканите и е незаменим помощник за поддържане на нормалните мозъчни функции. Тази киселина помага и при алцхаймер.
  • Черният шоколад съдържа флавоноиди, които активизират мозъчните клетки. Тази любима наша храна разширява кръвоносните съдове, стимулира мозъчната функция и снабдява мозъка с кислород.
  • Твърдото сирене съдържа тирамин, който се отделя при разграждането на протеина. Тираминът може да повиши кръвното налягане и да предизвика мигрена.
  • Печените картофи са богати на калий, глюкоза, витамин В и аминокиселини, които подобряват кръвоснабдяването на мозъка, което пък увеличава притока на кислород и затова мозъкът получава цялата му необходима енергия.
  • Фасулът съдържа танинова киселина. Ако прекалите с тази киселина, тялото ви ще изпита затруднение при разграждането на някои минерали като желязото. Това може да доведе до проблеми с кръвоснабдяването на мозъка.
  • Куркуминът, който е основната съставка на кърито, съдържа много антиоксиданти и забавя стареенето на мозъка. Антиоксидантите поддържат доброто състояние на когнитивните функции, които обикновено се влошават с възрастта.
  • Шафранът съдържа много минерали, витамин В и витамин С. Това подпомага работата на мозъка и дори облекчава някои заболявания.
  • Канелата активизира мозъка, защото съдържа тези изключително важни съставки: цинамилов алкохол и цинамалдехид. Дори самата миризма на канела ни помага да решаваме задачи, които изискват повишено внимание, визуална памет и бързи реакции. Явно тайната за бързото писане на всички домашни е млякото с канела.