Тялото на жената е по-чувствително точно преди цикъл и е по-малко чувствително няколко дни след приключването му. Това е само един от начините за постигане на по-малко болезнена епилация, поради което трябва да изчислите дните и да действате според тях. Когато става въпрос за епилация, най-често срещаните методи са с помощта на епилатори, кола маска, захар и лазери. Общо между тях е, разбира се, болката.

Представяме ви няколко предложения, които да обмислите, преди да решите да започнете да се епилирате - това ще ви спести много болка!

1. Използвайте пяна или крем за тяло за по-гладко отстраняване

Нанесете крем или гел върху тялото си, преди да започнете. По този начин космите и кожата стават по-меки, а епилацията - по-гладка. Ако искате да избегнете болката, не искате дехидратирана или суха кожа, защото това затруднява епилатора да премахне космите. Избършете нежно пяната или крема и започнете процеса на епилация.

2. Опитайте да се епилирате под душа с помощта на водоустойчив епилатор

Малко хора знаят, че най-добрият начин за постигане на бърза и безболезнена епилация е, ако я правите по време на душ чрез водоустойчив епилатор. Космите са по-меки и порите се отварят. Освен това, почистването е лесно и може да се направи веднага. Също така епилаторът работи на батерии, така че е компактен и можете да го вземете със себе си при пътуване.

3. Използвайте скраб или спа ръкавица, за да ексфолирате няколко дни по-рано

Ексфолирането няколко дни преди и след процеса помага за премахване на мъртвата кожа и може да „извади“ всички враснали косми, така че след това отстраняването да е по-лесно и безболезнено. Можете да си направите натурален скраб за тяло, като смесите кафява захар с обикновения си душ гел или със зехтин, за да изгладите района. Използвайте ръкавица за баня, гъба или ръцете си, за да изтъркате внимателно окосмените зони 2-3 дни преди и след епилацията.

4. Бръснете космите 2-3 дни предварително или ги подкъсете преди да започнете

Чрез бръснене няколко дни преди епилацията елиминирате броя на космите, които ще бъдат епилирани. В резултат на това премахвате болката. Можете да опитате да епилирате отново на всеки няколко дни за останали косми, което ще бъде лесно начало за вас. Или подкъсете космите преди да започнете процеса, за да избегнете болката от издърпване на по-дълги косми.

5. Изчакайте 6 до 8 часа, след като сте пили кафе

Тъй като кофеинът е енергизатор, консумацията на кофеинови напитки точно преди епилацията може да увеличи усещането за болка. Затова е по-добре да изчакате кофеинът да излезе от организма ви преди да започнете процеса.

6. Вземете бърз душ или топла вана преди епилация

Топлата пара и топлата вода отварят порите на кожата и омекотяват космите. Ако решите да се къпете непосредствено преди епилация, веднага ще видите съществена разлика по време на процеса. Болката ще бъде по-малко забележима и космите ще бъдат отстранени по-лесно.

7. Колкото по-голям е броя на пинсетите на епилатора, толкова по-малка е болката

Ако използвате епилатор за премахване на косми, изберете такъв с по-голям брой пинсети. Тези епилатори се нуждаят от по-малко минавания по окосматите области, защото проследяват голям брой косми наведнъж. По този начин можете да избегнете дразнене и епилацията е по-малко болезнена.

8. Стиснете окосмения участък, който ще епилирате

Всички знаят за техниката на разтягане, когато става въпрос за епилация. Но по-малко болезнен трик е вместо да опъвате кожата си, да я стискате. Това е много лесно - просто стиснете кожата в областта, която искате да епилирате, като използвате показалеца и палеца си. По този начин потискате рецепторите за болка и космите са по-лесно достъпни от епилатора, което прави преминаването му по-безболезнено.

9. Избягвайте епилирането точно преди или по време на цикъл

Поради високите нива на хормоните, тялото на жената има по-висока чувствителност точно преди и по време на менструалното кървене. Най-доброто време за това е 3-4 дни след приключване на цикъла. Това означава, разбира се, че епилацията е по-болезнена през тези дни. Това обаче може да варира при различните жени.

10. Освободете напрежението и дишайте правилно

По време на епилация, подобно на упражнения, правилното дишане прави голяма разлика. Не забравяйте да освободите напрежението преди да започнете, вдишвайте и издишвайте естествено, а по време на издърпването си поемете дълбоко дъх. Ако сте напрегнати, кожата ви ще бъде стегната и ще е по-трудно епилаторът да издърпа космите по този начин, осигурявайки ви повече болка.

11. Разсейвайте се, правейки междувременно други неща

Ако искате да намалите болката по време на процеса, един от най-добрите съвети е да се разсеете. Гледайте любимите си телевизионни сериали или пейте заедно с радиото. Можете също да опитате да разговаряте с приятели по телефона или още по-добре - да направете процеса с приятел. Като държите ума си зает, се фокусирате върху нещо друго, а не върху болката, която намалява количеството енергия, която мозъкът ви може да изразходва за това.

Бонус: Знайте кои области са най-болезнени и ги избягвайте

Не е във въображението ви - някои области по тялото болят повече от други. Например, линията на бикините и областта под мишниците са най-болезнени. Ако имате ниска толерантност към болка, тогава е по-добре да избягвате използването на епилация в тези части и може би да помислете за депилация.

Какъв метод използвате? Имате ли свои съвети за здрава кожа?