Всички жени си мечтаят да имат красива коса, затова решихме да се разровим из онлайн пространството и да проверим какви тайни крият професионалистите от нас.

Накрая подбрахме 11 съвета от професионалистите, които ще ви помогнат да се сдобиете с мечтаната прическа.

1. Покажете снимки на фризьора ви на прическите, които харесвате и които не харесвате.

Ако мислите да си сменяте прическата, намерете поне 2-3 снимки на желаната прическа, които да покажете на фризьора ви. Препоръчително е да покажете и снимка на какво не искате. Същото се отнася и за цвета на косата ви. Разгледайте прическите на звезди, които имат същата форма на лицето като вас, защото не всички прически отиват на всеки. Хубаво е да подберете прическата си според вашето лице.

2. Не се подстригвайте през уикенда.

В никакъв случай не се подстригвайте в събота. Това е най-натовареният ден за всички салони и със сигурност фризьорът ще ви обърне по-малко внимание и ще се опита да ви претупа.

3. Мийте косата си правилно.

Препоръчително е да измиете косата си два пъти. По време на първото измиване премахвате мръсотията и омазняването, а по време на второто измиване се случват онези полезни действия на шампоана, които четете на опаковката му. При второто измиване обаче трябва да сложите по-малко шампоан. И се съсредоточете върху измиването на скалпа.

4. Използвайте балсам или кокосово масло преди измиването.

Ако имате сухи краища, точно преди измиването нанесете кокосово масло върху тях. Според експериментите кокосовото масло предпазва косата от допълнително накъсване. След това можете да я измиете както обикновено.

5. Не прекалявайте с топлината.

Когато сушите косата си със сешоар, първо трябва да започнете с бретона и тогава да продължите с останалата част от косата. Когато сушите косата на тила, трябва да я издърпате напред с четка, за да създадете леко напрежение в корените. По този начин няма да се сплесква. Завършете сушенето със студен въздух – това ще направи косата по-гладка и права.

6. Приемете факта, че всички изрусители съдържат едно и също нещо.

Никой не обича думата „перхидрол“, защото свързваме това вещество с изтощена коса и неприятен рус цвят на косата, но почти всички изрусители съдържат точно водороден пероксид. Единственото изключение са продуктите, които съдържат други видове киселини за изсветляване.

7. Бъдете търпеливи, когато искате да постигнете желания цвят.

Много ни се иска да получим желания цвят след 1 посещение при фризьора, най-много след две, но боядисването на косата си е цяла наука. Понякога идеалният нюанс се получава след 3-4 посещения, особено пък ако от брюнетка искате да се превърнете в блондинка. Тогава резултатът трябва да бъде постигнат постепенно.

8. Пробвайте прическа на етажи.

Много жени предпочитат да имат дълга коса и обикновено оставят косата с една дължина, но много стилисти препоръчват на дамите с дълги коси да се подстригват на етажи и задължително да имат етажи, които да обрамчват лицето. По този начин косата изглежда много по-здрава, раздвижена и обемна.

9. Използвайте сух шампоан и за стилизиране.

Обикновено използваме сух шампоан, когато бързаме и нямаме време да си измием косата, но фризьорите твърдят, че можем да използваме сух шампоан и за стилизиране. С него можете да постигнете нежни вълни около лицето. Или ако имате боядисана коса, заменете едното къпане в седмицата със сух шампоан. По този начин цветът ще се запази за по-дълго.

10. Масажирайте скалпа със сол.

Масажите на скалпа са много популярна процедура и в същото време са ефективен начин да имате по-дълга и здрава коса. В магазините ще откриете ексфолианти с морска сол, които можете да използвате и за косата, но спокойно можете да си направите и домашна маска. За целта намокрете косата, подсушете я с кърпа, за да премахнете излишната вода и поръсете скалпа ви с морска сол. Можете да добавите и малко масло от жожоба. Масажирайте нежно скалпа в продължение на 10 минути и след това измийте косата си както обикновено. Ако имате нормална коса, можете да правите този масаж веднъж седмично, но ако имате суха коса и сух скалп – най-много веднъж на 2 седмици.

11. Не се доверявайте на прехвалените продукти.

Кератиновата терапия е доста скъпа процедура, която вече почти всички салони предлагат. Рекламите тръбят, че кератинът прониква в косъма и го възстановява, а после косата е гладка и права в продължение на месеци. Най-ефективният вариант на процедурата често включва използването на токсина формалдехид, а по-безвредните варианти не са толкова ефективни.