Според статистиката около двама от всеки 10 души страда от проблеми със съня. Година след година човечеството спи все по-малко и става все по-стресирано, което оказва влияние върху здравето ни.

За да ви помогнем да спите по-добре, днес сме подбрали няколко нестандартни и интересни съвета, които са подкрепени от научни факти.

Изпробвайте ги още тази нощ!

1. Спете на лявата ви страна, за да бъдете по-здрави.

Нашите тела изглеждат симетрични на пръв поглед, но разположението на вътрешните ни органи не е. Ако спите на лявата ви страна, ще намалите киселините, ще подпомогнете работата на черния дроб, ще облекчите сърцето и ще ускорите храносмилането. 

2. Бананова вода за сладки сънища.

Бананите, особено тяхната кора, са пълни с магнезий и могат да ви помогнат да заспите.

За да си направите бананова отвара, ви трябва един банан и вода. Измийте добре банана, отрежете двата му края и го сложете в малка тенджера с вода. Варете го 10 минути. Прецедете водата през тънка цедка, добавете малко канела и изпийте банановата вода преди лягане.

3. Опитайте се да останете будни, ако страдате от безсъние.

Знаем, че звучи странно, но едно малко проучване показва, че хората, страдащи от безсъние, заспиват по-бързо, ако лежат с отворени очи и се опитват да останат будни, в сравнение с онези, на които им е казано да заспят възможно най-бързо.

4. Духането на сапунени балончета също помага.

Говорим сериозно! Професорът по неврология Рейчъл Салас препоръчва да си поиграете със сапунени мехури преди лягане. Това занимание успокоява ума и тялото заради дълбокото вдишване и силното издишване, освен това ви носи приятни емоции, т.е. действа като един вид медитация.

5. Махнете часовниците от спалнята.

Часовникът може да е най-големият ви враг, ако се опитвате да заспите. Самото поглеждане на часовника предизвиква стрес у вас, защото се притеснявате, че е станало късно, а още не сте заспали. Просто махнете всички часовници и сложете телефона ви на пода и не го гледайте. Ако се притеснявате, че ще се успите – настройте  си една аларма.

6. Станете и правете нещо, когато не можете да заспите.

Ако не можете да заспите повече от 20 минути, просто престанете да се опитвате – станете от леглото или седнете. Заемете се с някаква успокояваща дейност – четете, редете пъзел или рисувайте. Този съвет е от проф. Ричард Уайзман. Ако станете от леглото, ще превъзпитате мозъка ви и ще го научите да не свързва леглото с безсъние. Ако пък изберете да почетете, пак ще се успокоите и разсеете от неприятните мисли.

7. Запалете ароматна свещ.

Някои аромати, като лавандула или лайка, действат релаксиращо, освен това меката светлина от свещите създава много по-уютна атмосфера от нощната лампа. Загасете свещта преди да започнете да се унасяте или я сложете в свещник, в който може да изгори безопасно.

8. Ако спите по корем, изберете мека възглавница.

Ако спите по корем и върху твърда възглавница, това може да навреди на врата ви и да доведе до схващания. По-добре е да си купите мека възглавница и да я слагате точно под челото ви.

9. Използвайте допълнителна възглавница, ако спите на една страна.

Ако спите на една страна и неведнъж сте се будили с болки в раменете или бедрата, ви съветваме да поставите възглавница или одеяло между коленете ви, както и да сложите едната си ръка върху още една възглавница. По този начин запълвате „празните пространства“ между матрака и горната част на тялото ви, без да оказвате голямо напрежение върху раменете, бедрата и кръста.

10. Поставете възглавница под коленете, ако спите по гръб.

Ако пък спите по гръб, експертите съветват да поставите възглавница под коленете ви, за да може гръбнакът ви да не е изкривен.

11. Пробвайте тази техника за успокояващо дишане.

Квадратното дишане, известно още като „самаврити пранаяма“, е много лесна техника за успокояване. Може да я правите в леглото 20 минути преди заспиване. Тя ще ви помогне да се отпуснете и да се радвате на дълбок и спокоен сън.

Ето как да я направите:

  • Седнете в леглото с изправен гръб и кръстосани крака.
  • Бавно издишайте през устата.
  • Поемете си бавно и дълбоко дъх, докато броите до 4 наум.
  • Задръжте дъха си за 4 секунди.
  • Издишайте през устата, докато броите до 4.
  • Повторете този цикъл няколко пъти, докато започнете да се успокоявате.