Усмивката е нашето оръжие в сивия ден срещу всички неудачи. Да се усмихваш обаче има и съвсем осезаеми плюсове освен доброто настроение. Ето и кои са те:

1. Гори излишни калории

Малко от нас осъзнават, но смехът не е само удоволствие, но и доста активно занимание. При смях се хабят калории колкото от бързо ходене. За това и вечеря с добра компания и много смях не е лоша за фигурата ви.

2. Прави ни по-желана компания

Усмихнатите лица изглеждат много по-желани и за двата пола. Изследване направено сред 1000 мъже, които гледат снимки на привлекателни жени, посочва, че те харесват тези дами, които на фотографиите са с широка усмивка.

3. Смехът повишава имунитета на организма

Всеки път, когато се смеете, вашите Т-клетки се стимулират. Т-клетките са т.н. клетки „бойци“ на вашата имунна система. Те са отговорни за ликвидирането на настинките и грипа. Смехът намалява стреса и увеличава естествените нива на левкоцитите (белите кръвни телца), които атакуват раковите клетки.

4. Смехът понижава хормоните на стреса

Изследванията ясно показват, че смехът понижава секрецията на кортизол, адреналин, допак и соматотропин, четирите основни хормона причиняващи повече стрес. Тези биохимични промени водят до повишаване на общото благосъстояние на целия организъм и минимизиране на стресовите фактори.

5. Смехът ни кара да изглеждаме по-млади

Замисляли ли сте се за това, че усмихнатите хора изглеждат толкова млади и жизнени? Тайната е точно в смеха. Когато се заливаме от смях, ние засилваме притока на кръв към лицето. Освен това, когато се усмихваме ние използваме 15 отделни мускула по лицето. Смехът е нещо като фитнес за тези лицеви мускули. Очите светват и стават много по-приветливи. Няма нищо по-привлекателно и подмладяващо от смеха, независимо от възрастта ви.

6. Смехът ни прави по-умни

Смехът стимулира едновременно лявото и дясното полукълбо на мозъка като по този начин подобрява креативността и кара мозъка да работи по-добре. Смехът отваря умът и сърцето към нови идеи и преживявания. Той подобрява и нашата способност да решаваме проблеми като по този начин подобрява значително ефективността ни в ежедневните банални проблеми. В един експеримент хора изкарали 25% по-добър резултат на тест, тъй като преди това гледали комедия, от хората, които направили леки физически упражнения преди теста.

7. Смехът подпомага по-бързото излекуване

Смехотерапията е сравнително ново понятие в медицината, въведено от американския лекар Хънтър Кембъл по известен като Пач Адамс. Той основава института „Гезундхайд“ през 1972 г. и заедно с доброволци от цял свят започват да лекуват болни деца и сираци, разсмивайки ги, облечени като клоуни.

В последствие д-р Кембъл отваря 3 болници в които използва смеха като лекарство и постига невероятни резултати с пациентите, много от които са страдали от тежки заболявания. Щом смехът може да подобри значително състоянието на тежко болни хора, представете си какви невероятни ползи може да има за вас.

8. Смехът предпазва сърцето

Учени от медицинския университет Мериленд в САЩ са установили, че хората страдащи от сърдечни заболявания, проявили 40% по-ниска вероятност да се засмеят в определени ситуации, от хора на същата възраст, които нямат проблеми със сърцето.

9. Смехът регулира нивата на кръвната захар

Японския изследовател Кейко Хаяши пръв открил, че смехът ограничава нарастването на нивата на кръвната захар, около 2 часа след хранене, при хората с диабет. Кейко завел хората участващи в експеримента на лекция, след вечеря и нивата им на кръвна захар нараснали. На следващата вечер същите хора, след вечеря, отишли на комедийно шоу и нивата на кръвната захар били с 30% по-ниски.

10. Смехът обединява хората

Смехът ни кара да забравим за старите вражди, да простим грешките на другите и да гледаме по-ведро на нещата. Напрегнатите ситуации между зрели хора се разрешават много по-лесно, когато се смеем. Смехът ни сплотява и обединява, тъй като помага дори на най-киселите хора да се приобщят към групата и да се насладят на радостните смешни моменти.

11. Смехът ни кара да гледаме по-ведро на живота

Всеки човек изпитва моменти на възходи и падения. Оказва се, че ако се смеем по-често по време на тежки за нас времена, ние ще преминем много по-лесно през препятствията, предложени ни от съдбата.

Смехът засилва увереността в собствените ни възможности за справяне в трудните ситуации. Намирането на смешното, дори в най-тежките ситуации, носи по-добро е ефикасно справяне с трудностите.

Запомнете, че е добре да се смеете колкото се може повече. Не допускайте и един ден, в който да не показвате усмивката си.