Сигурно ще се изненадаш, когато откриеш, че някои храни, които обожаваш от малка, са суперхрани. Всички сме чували за авокадо, киноа и ядки, но те невинаги са в списъка ти за покупки и това не е проблем, защото те не са единствените такива.

Ето списък със суперхрани, които би похапвала с удоволствие и с които ще се грижиш за фигурата си.

Направи портокалите част от борбата срещу стареенето

Портокалите съдържат съставка, която намалява риска от удар при жените. Те също са пълни с витамин C и антиоксиданти, които намаляват бръчките и правят кожата по-мека. Те съдържат фибри, които подобряват дейността на храносмилателната система. Портокалите помагат със свалянето на килограмите.

Яж банани, за да утолиш желанието си за сладко и да си по-здрава

Бананите съдържат пектин който допринася за нормалното ниво на кръвната захар. Те помагат за сваляне на килограмите, защото пречистват тялото.

Хапвай по кофичка пълномаслено кисело мляко, за да подобриш дейността на мозъка 

Киселото мляко зарежда организма с калций, който е ключът към здравите кости. Той е пълен с протеин, който е важен за мускулите и за дейността на мозъка. Йогуртът е богат на витамин Д, който е известен с това, че предпазва организма срещу рак.

Ферментиралите зеленчуци са добри за храносмилането, настроението и съня

Те са едни от най-добрите източници на пробиотици. Изпълнени са с бактерия, която подпомага нормалната дейност на чревната флора и допринася за благосъстоянието ни. Това е по-важно, отколкото си мислиш, защото тя създава и 95% от серотонина, от който се нуждаеш. Той влияе на настроението, храносмилането и съня.

С консумацията на зеле можеш да се сдобиеш с храносмилателната система, за която всеки мечтае

Зелето съдържа неразтворим фибър, който регулира дейността на червата и намалява нивото на холестерол. Зелето регулира и циркулацията на кръвта и предоставя на тялото ни нужната доза витамин К. С него снабдяваш тялото си и с витамин C и антиоксиданти.

Яж яйца, за да имаш здрави очи

Яйцата са добър източник на протеин, особено консумирани без месо. Те могат да въздействат положително върху баланса на холестерола. Яйцата са полезни за бременните жени. Те снабдяват тялото и с определени антиоксиданти, лутеин и ксантин, които подобряват зрението и ни защитават от появата на перде.

Запази доброто си чувство за хумор с мед

Медът съдържа антиоксиданти, които намаляват кръвното налягане. Богат е на антиоксиданти и заздравява имунната система, правейки я по-устойчива на вируси. Медът защитава организма ни и от поява на стрес.

Набави протеина, от който се нуждаеш 

Овесът е източник на протеин, особено за вегетарианците и веганите. Той съдържа огромно количество фибри, защитавайки организма от рак. Овесът намалява риска от заболявания, свързани със сърцето.

Запази мускулите си със спанак

Спанакът е източник на желязо и набавя на организма ни триптофан, който е ключът за здрав мозък и за борбата с депресията. Спанакът съдържа и магнезий, който е необходим за нормалния метаболизъм и нормално кръвно налягане.

Използвай нахут като перфектна комбинация от протеин и фибри

Нахутът е богат източник на протеин, ключ за нормалната функция на органите, нормалното състояние на кожата и ензимите. Той подобрява храносмилането и е една от най-здравословните храни. Нахутът поддържа добрия апетит и предпазва от развиване на рак.

Боровинките подобряват паметта

Боровинките, както портокалите, съдържат флавоноиди. Те са източник на витамин C, който се бори срещу бръчките по кожата, правейки я по-мека. Също така те подобряват паметта.

Как да се бориш с годините и килограмите

Ако искаш да се храниш здравословно, намалявайки килограмите и борейки се с годините, използвай тези три продукта често, защото имат положително действие върху организма:

  • Спанак: Високо количество фибри, които те карат да се чувстваш сита, и магнезий, който заздравява мускулите.
  • Боровинки: Антиоксиданти, които намаляват признаците на стареенето и подобряват мисловната дейност.
  • Портокали: Комбинация от антиоксиданти, които забавят стареенето.