Най-честите симптоми на зъбобол включват остра, пулсираща или постоянна болка, подуване около зъба, треска и главоболие.

В повечето случаи болката в зъбите е резултат от кухини, но може да е резултат и от други причини, като например:

• Гниене на зъба
• Повредена пломба
• Абсцесиран зъб
• Заразени венци/заболяване на венците
• Фрактура на зъбите
• Повтарящи се движения, като дъвчене на твърди храни или скърцащи зъби
• Поникване на зъбите (при малки деца)
• Ненормална захапка

В наши дни имаме много възможности, които да изберем, за да успокоим зъбобола, но преди съвременната стоматология, хората са използвали само натурални средства. И все пак, тези естествени алтернативи са много ефективни и могат да ви бъдат от голяма полза, когато страдате от зъбобол и бихте избегнали да посетите своя зъболекар.

Ето и 12-те най-ефективни:

Етерични масла

Едно проучване от 2014 г. установява, че: „Изплакванията с етерично масло са еднакво ефективни при задържане на плака. Изследване, проведено от Pizzo et al. върху нея има ефект на амин флуорид и етеричните масла не показват значителна разлика в ефикасността. Тъй като хлорхексидинът причинява оцветяване на зъбите при продължителна употреба, етеричните масла могат да се използват като алтернатива на изплакването с него. Доказано е, че етеричните масла притежават антимикробна активност и срещу субгингивални периопатогени. " За най-добри ефекти използвайте карамфил, масло от чаено дърво, мента, смирна, канела и градинска мента.

Чай от мента

Проучване от 2013 г. установява, че ментовото масло има антисептични свойства, които са полезни срещу оралните патогени. Трябва да пиете чай от мента с чаена лъжичка листа от мента, накиснати за 15-20 минути - за лечение на лош дъх и зъбобол.

Карамфилово масло

Маслото от карамфил е с високо съдържание на евгенол, което има мощни антисептични и анестетични свойства, които унищожават микробите и облекчават болката във венците. Проучванията са установили, че то е толкова ефективно, колкото бензокаинът при изтръпване от болка. Трябва да комбинирате няколко капки от това масло с чаена лъжичка кокосово масло и с помощта на памучен тампон да нанесете сместа върху болезнената зона. Когато мястото изтръпне, го извадете и измийте устата. Можете също така да сдъвчете няколко скилидки, като използвате болезнената страна на устата.

Екстракт от ванилия

Ароматът на ванилия успокоява безпокойството, свързано със зъбобол, а съдържанието му на алкохол помага срещу болката. Затова ваниловият екстракт се нанася върху пръста и се втрива върху болезнения зъб два пъти дневно, за да облекчите болката.

Паста от куркума

Смесете чаена лъжичка куркума на прах, няколко капки ментово масло и една супена лъжица кокосово масло и пригответе паста. След това измийте зъбите и го оставете да действа няколко минути. Изплакнете. Тя има силни антивирусни и антибактериални свойства и ще ви помогне да се борите с лошия дъх, раздразненията, зачервяването на венците и петна по зъбите.

Паста от джинджифил и кайен

Смесете кайен и джинджифил в равни количества, добавете малко вода и пригответе паста. След това я нанесете върху болезненото място с помощта на памучен тампон и я оставете да действа, за да успокои болката и подуването, да пребори инфекцията и да контролира кървенето.

Гаргара със солена вода

Добавете чаена лъжичка сол към чаша вряла вода и веднага щом изстине, правете гаргара за половин минута. Това ще облекчи болката и инфекциите и ще облекчи подуването.

Смирна

Според RDH, „стягащите свойства на смирната помагат при възпаление и изплакването може да предложи допълнителната полза за намаляване на бактериите“. Оставете една чаена лъжичка от смирна да къкри в 2 чаши вода и след като изстине, я използвайте няколко пъти през деня.

Суров чесън

Чесънът ефективно се бори с гъбички, бактерии и вируси. Трябва да смачкате карамфила, да го оставите за няколко минути, за да активират съединенията му, да добавите малко сол и да го приложите върху болезнения зъб. Можете също така да дъвчете карамфил няколко пъти дневно, като използвате засегнатия зъб.

Лед

За да успокоите подуването и болката, преди да отидете на зъболекар, нанесете лед или студен компрес върху бузата.

Дъвка

Областта около счупен зъб или около зъб, при който липсва пломбата, е раздразнена и болезнена. За да облекчите тази болка, дъвчете дъвка от противоположната страна на устата и я приложете върху болезнения зъб.

Акупресура

Натиснете ръката върху засегнатата страна, на мястото, където се срещат основата на показалеца и палеца, и задръжте няколко минути. Това ще стимулира отделянето на ендорфини, което ще облекчи болката.