Проф. д-р Дейвид Б. Агус от Калифорнийския университет е един от най-известните специалисти в изучаването на рака. Той има иновативен подход за лечение и профилактика на различни заболявания, а наскоро издаде книгата A Short Guide For A Long LifeI. Ето няколко съвета от тази книга, които помагат да имаме дълъг и здравословен живот. 

1. Огледайте се в огледалото напълно гола.

Вижте отпред и отзад - това ще ви помогне да забележите за евентуални промени по тялото, които не са били там преди, и да се вземат подходящи предпазни мерки. Периодично проверявайте всички части на тялото си, да не забравяме и за косата, ноктите и венците.

2. Избягвайте рентгеновите машини на летищата.

В крайна сметка никой не знае точно как това устройство влияе върху нашето тяло. По-добре помолете да ви претърсят лично.

3. Отървете се от високите токчета.

Неудобните обувки на висок ток могат да причинят възпаление на краката, които биха имали отрицателен ефект върху тялото като цяло и могат да доведат до сърдечно-съдови заболявания, болестта на Алцхаймер, рак, диабет и други.

4. Изпийте чаша кафе сутрин.

Агус казва, че редица изследвания показват, че пиенето на кафе води до някои заболявания, но в същото време има изследвания, които твърдят точно обратното. Той призовава да слушате последните.

5. Яжте по едно и също време.

Един от най-добрите начини за намаляване на стреса върху организма е да следвате дневен режим. Вие сте научили тялото си с този обяд в 13.00 - следователно то ще чака храна от вас в този час. Ако не ядете по това време, вие не само ще се чувствате гладни, но и ще създаде ситуация, в която се увеличава отделяне на кортизол - хормонът, отговорен за метаболизма и за запазване на енергията. Ако не се яде в момента, вероятността по-късно да преядете е много голяма.

6. Ваксинирайте се срещу грип.

Това ще ви помогне не само за борбата с грипа, но също така ще бъде добра превенция на някои други заболявания. Например: седмичният грип увеличава шансовете в последствие за инфаркт или разболяване от рак.

7. Приемайте ежедневно аспирин.

Агус твърди, че многобройни проучвания са показали, че една таблетка аспирин на ден не само намалява вероятността от сърдечни заболявания, но също така е отлична превантивна мярка срещу различни други заболявания. Например: 75 милиграма аспирин на ден намалява вероятността от инфаркт с 46%. Но тъй като аспиринът има и странични ефекти, преди да започнете да следвате този съвет, е необходимо все пак да се консултирате с вашия лекар.

8. Изправи се!

Доказана е зависимостта между това колко време седите и шансовете за затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и преждевременна смърт. Хората със заседнал начин на работа трябва да стават толкова често, колкото е възможно.

9. Работете върху вашата стойка.

Неправилната поза е прекият път към проблеми с врата, гръбнака, главоболие, артрит, болки в мускулите, затруднено дишане. храносмилателни проблеми, и т.н. Чудесен начин да се избегне това са йогата и пилатесът.

10. Раждайте деца.

Когато отглеждате деца, вие сте по-активни по отношение на физическата и на умствената дейност в сравнение с несемейните. Така ще живеете по-дълго.

11. Пийте вино.

По-специално: червено. Консумацията на червено вино значително може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Правилната доза според Агус е една чаша на ден за жени и до две чаши за мъжете.

12. Усмихнете се!

Това ще подобри настроението ви, тъй като се увеличава притокът на ендорфини и серотонин, което от своя страна ще доведе до намаляване нивото на стреса, който е причинител на различни заболявания.