По случай месеца на палачинките от Делимано България и Dama.bg сме ти подготвили ежеседмични материали с любопитни факти за палачинките, както и много награди!

Участвай и ти! Кажи ни без какво не може една порция палачинки! Попълни формата по-долу и участвай в играта за страхотна награда. Можеш да спечелиш една от наградите на Делимано България:

• комплект от 6 бр. десертни вилици Делимано – 1 брой
• кухненска престилка Делимано – 3 броя
• кулинарна книга „В кухнята с Камелия Воче“ – 3 броя

Увеличи шансовете си да спечелиш награда като отговориш и на следващия ни въпрос. Очаквай го в Dama.bg следващата седмица! Ако се чудиш какъв беше първият въпрос в играта, може да си припомниш ТУК. Победителите в играта ще бъдат обявени на 07.03.2016г. в Dama.bg.

Ето и няколко любопитни тайни, свързани с палачинките, които със сигурност ще те изненадат.

Тайна #1: Денят на палачинката

Всяка година това е денят преди срядата, от която в западния свят започват Постите. През 2016 този ден е 9 февруари. Приготви цял куп палачинки и го отпразнувай подобаващо!


Тайна #2: Първата рецепта за палачинки

Въпреки че палачинките се правят от много векове, първата рецепта за тях е записана чак през 15 век. Рецептата се появява в английска готварска книга и така започва вкусната история на палачинките.


Тайна #3: Най-голямата палачинка на света

Какво е по-хубаво от палачинка? Супер голяма палачинка, разбира се. Най-голямата палачинка в света е направена през 1994 в Рошдейл, Манчестър. Диаметърът й е 15 метра и тежи 3 тона. Звучи ли ти вкусно? Би трябвало, защото съдържала небивалите два милиона калории.


Тайна #4: Обръщането на палачинката

Ако си експерт при обръщането на палачинки, за теб това може да се превърне в нещо повече от хоби. Обръщането на палачинки е забавен спорт. Един от най-ентусиазираните фенове дори прави маратон като обръща без прекъсване палачинки в продължение на 3 часа.


Тайна #5: Обръщането на палачинката II

Ами бързината? Най-много обръщания на палачинка в рамките на 2 минути е 349 пъти. Рекордът е на Дийн Гулд, който постига този невероятен резултат във Феликстоув, Съфолк, през 1995.


Тайна #6: Обръщането на палачинката III

Очевидно, поставянето на рекорди за обръщане на палачинката е много популярен спорт. През 2005 известният готвач Алдо Зили поставя световен рекорд за най-високо хвърляне на палачинка – 329 сантиметра.


Тайна #7: Многобройни фенове

Палачинките са не само популярни сред нас, но и сред най-известните хора на изкуството. Уилям Шекспир толкова е обичал палачинки, че дори ги е споменал в някои от пиесите си.


Тайна #8: Палачинки със сняг

Как палачинките да станат по-меки и пухкави? Днес обикновено използваме сода за хляб за тази цел, но преди содата да бъде изобретена феновете на палачинките е трябвало да бъдат по-креативни. Готвачите обикновено използвали току-що паднал сняг като тайна съставка, защото той съдържа амоняк, който прави палачинките меки и пухкави.


Тайна #9: Талисман за щастие

Знаеш ли, че палачинките могат да сбъднат желания? Във Франция вярват, че ако си намислиш желание, докато палачинката се обръща, държейки монета в една ръка и докоснеш дръжката на тигана, желанието ти ще се сбъдне. Защо не опиташ следващия път?


Тайна #10: Гадател за бъдещето

Палачинките могат да правят много неща. Дори за предсказват бъдещето. В Нюфаундленд, Канада, хората празнуват Денят на палачинката със специална традиция. Те поставят малки предмети в тестото за палачинки, преди да го сготвят, за да предскажат бъдещето на семейството.


Тайна #11: Сладко, солено или просто странно

Преди палачинките са се приготвяли само със сладко или шоколад, но днес можем да използваме най-различни пълнежи. Най-странният топинг за палачинки е хайвер. Някои хора намазват палачинката с подквасена сметана, отгоре слагат лъжичка черен хайвер, поръсват с парчета твърдо сварен жълтък и нарязан пролетен лук. Странно или вкусно?


Тайна #12: Как да направиш най- бързо и лесно дузина палачинки?

Ако искаш да спестиш време и да избегнеш залепналите тигани, ти препоръчваме да опиташ новия електрически уред за палачинки на Делимано. С него ще можеш да изпробваш различни рецепти за палачинки и то без да използваш олио или масло. Лесно и за секунди, без загаряне! Новият Делимано електрически уред за палачинки разпределя равномерно топлината, за да готвиш винаги на подходяща температура. За палачинки с перфектна форма и вкус - всеки път!

Попълни формата за участие по-долу и играй за страхотна награда.

Въпрос на седмицата: Без какво не може една порция палачинки?