Блогърът Джъстин Риклефс има дълъг и щастлив брак, баща на четири момичета и едно момче. Ето какво споделя той за брака.

С жена ми се оженихме преди да завърша колежа. Скоро се появи първото ни дете. Завърших колежа и се появи второ бебе. Два спонтанни аборти. След това и другите деца. Когато се роди най-малкият, имахме пет деца под 8-годишна възраст. Бяхме живели в четири къщи, работих в четири различни компании, в четири града. В много отношения животът ни бе ускорен. В
годините на съвместен живот се опознахме, а и за значението на брака научихме много. И за това, защо трябва да се бориш за него.

Бяхме млади, влюбени и се готвехме за сватба. Когато тя каза "да" ние бяхме на двадесет. Но това не означава, че сме били готови за брак.

1. В желанието да разделим отговорностите по равно се разочаровахме

Гледахме известно време на брака като на игра. Конкурирахме се. Ако аз направя нещо - жена ми трябваше да направи друго. Ако аз направя нещо до средата, то тя трябваше да го довърши. Ако тя направи 20 неща, то аз също трябваше да направя 20. Това бе играта. Не гледайте на брака като на цифри. А ако съпругът е болен или в депресия...

2. Заделете си пространство за приключения

В началото на връзката ми с Брук аз се стараех. Правехме дълги разходки, вечери на свещи, работех усилено, за да я спечеля. Когато се натрупаха годините и отговорностите, аз позволих пламъкът между нас да загасва много пъти. Борбата този огън да не угасне не е задължително пътуване до Париж. Това може да е неочаквано посещение в местен хотел, внезапно наемане на гледачка за вечерта или даже ръчно написано писмо. Намерете място за приключения в брака.

3. При всяко виждане се целувайте

Аз не съм съвършен, но се старая да целувам Брук винаги, когато се прибирам у дома. Преди да целуна децата. Тези малки детайли наистина имат огромно значение. За мен да съм първокласен баща е важно, но още по-важно е да бъда първокласен съпруг. В противен случай ще се превърнем в съседи, които отглеждат заедно децата.

4. Търпение

Беше лесно да обичам Брук, когато бяхме младоженци. Лесно бе и на нея, когато всичко бе наред. Но е по-сложно да се бориш за любовта, когато загубиш дете. Или претърпиш финансов провал. Или признаеш отвратителна тайна. Във филмите всичко е подредено, но в реалния живот често се объркваш. Проявявайте търпение, когато ситуацията стане сложна.

5. Реалният живот се състои от малки неща

Раждането на дете, закупуване на дома мечта... значимите събития в брака са много. Аз се обвинявам в това, че съм пропуснал много малки моменти докато съм работел, за да реализирам големите. Разбрах, че животът се състои именно в тези малки моменти.

6. Близост и присъствие - това не е едно и също

Да се прибереш у дома по-рано, да наемеш гледачка, за да излезеш с жена си - това са все значими неща. Но да бъдеш близо физически не значи да бъдеш близо и емоционално. Когато имате възможност да бъдете заедно, бъдете и емоционално заедно.

7. Сравнението убива вашата радост

Когато хората постоянно се представят в социалната мрежа с режисирани сцени от живота, вие лесно започвате да се чувствате зле и имате усещането, че вашият брак е в застой. Когато започна да сравнявам банковата ми сметка, дома ми, поведението на децата и брака с другите - аз вече съм губещ. Винаги ще има други с повече, по-добри и по-интересни неща. Не играйте тази игра.

8. Всеки от нас има възможност да се бори

Всички знаем за бракове, които завършват зле. Ние с Брук разбираме, че е по- лесно да се откажем, отколкото да се борим. И всеки ден ние продължаваме да се избираме един друг. Ние сме по старому честни един към друг при направени грешки.

9. Вземете инициативата в свои ръце за благото на другия

Често обсъждаме в семейството от кои сме - от тези, които само взимат, или от тези, които дават? Убеден съм, че животът е много по-добър, когато служиш за благото на другия.

10. Живейте в общности

Бракът е сложно и трудно нещо, но заедно с това е и прекрасно. Когато живеете в изолация, винаги съществува изкушението да се откажете. Но когато сте обкръжени от семейството и приятелите, които знаят вашите силни страни и вашата борба, вие чувствате постоянна подкрепа.

11. Ще ми простиш ли?

Да си признаем: често сме несправедливи един към друг. Лъжем, често забравяме важни дати, ядосваме се. Вместо да прехвърляме вината или отговорността е по-добре да попитаме:  "Ще ми простиш ли?" - тогава и бракът ще стане по-здрав.

12. Любовта побеждава

Всички договори на света не укрепват брака така, както това прави любовта. Любовта премахва съмнението. Тя помага да се справим със страха. Тя тласка към велики постъпки. Любовта побеждава.