Ромео и Жулиета се влюбват веднага след като се виждат за първи път. Дори вечният романтичен филм „Титаник“ показва магията на любовта от пръв поглед, когато Джак за пръв път видя Роуз. Но истината е, че любовта от пръв поглед не е нещо изключително. Тя може да се обясни с науката и вярването в нея може да има отрицателно социално въздействие.

Разровихме се в реалностите на мигновената любов и защо не трябва да вярваме в нея.

1. Любовта от пръв поглед всъщност се основава на нашите лични пристрастия

Всички имаме неосъзнати такива и да преценим някого, когото току-що сме срещнали в рамките на няколко секунди, е много повлияно от предубежденията ни. Ето защо е много вероятно да изпитаме „любов от пръв поглед“ с някого, който прилича на нашия стереотип за перфектен партньор.

2. Хормоните ни събуждат инстинкта ни за създаване на поколение

Когато сме привлечени от някого, нашите хормони, като тестостерон и естроген, започват да работят, за да ни кажат да „бъдем интимни”. По принцип това е начинът на природата да гарантира, че човешката раса няма да изчезне. Така че моменталната любов е наистина само основният ни инстинкт да се размножаваме.

3. Мозъкът ни освобождава химикал, който ни кара да искаме повече

След прекарване на интимно време с партньора ни, мозъкът ни освобождава допамин. Това е силен химикал, който ни кара да мислим, че преживяването ни е било невероятно и ни кара да искаме повече. Естествено може да мислим, че това се случва само защото сме поразени от любов.

4. Има още един хормон, който ни кара да бъдем обсебени от този специален някой

Когато получим обич от някого, когото желаем, серотонинът се задейства. Този химикал ни кара да се чувстваме толкова добре и щастливи, че не можем да не се „обсебим” от партньора си. Тъй като ни е трудно да мислим за нещо друго, сме склонни да мислим, че сме влюбени.

5. Химикал в тялото ни ни кара да виждаме света през розови очила

Известен като „любовното лекарство“, фенилетиламинът (PEA) ни кара да виждаме обекта на любовта си като по-добър, отколкото e в действителност. Това ни заслепява за реалността и ни кара да мислим, че този специален човек е безгрешен.

6. Търсим награди

Висотата, която получаваме в резултат на всички химични реакции, които идват от любовта от пръв поглед, е много възнаграждаваща. Бидейки хора, търсим отплата, защото тя ни кара да се чувстваме добре. В резултат на това мислим, че се случват добри неща, защото сме с някого, от когото сме привлечени.

7. Има и хормон, който ни кара да се чувстваме по-привързани

"Хормонът на гушкането", окситоцин, се освобождава, след като споделяме леглото си с някого, от когото сме привлечени. Колкото по-дълго сме интимни с него, толкова по-голяма връзка ще чувстваме с този човек.

8. Любовта е повече от просто външен вид

„От пръв поглед“ означава 100% това, което виждат очите. Но истината е, че сме повлияни от повече от просто зрението си. Езикът на тялото на някого, ароматът, гласът и акцентът също влизат в играта и влияят на първото впечатление за някого.

9. Когато се влюбим, телата ни отделят сложен коктейл от хормони

Сложният цикъл на любовта се нуждае от време, за да се развие. Малко вероятно е да почувстваме цялата гама от хормони да „изхвръкне” от момента, в който за пръв път спрем очите си на някого. Но хората в дългосрочни взаимоотношения може да мислят, че са били влюбени от началото заради пристрастията, които помнят. Те просто мислят, че са се влюбили веднага, заради начина, по който се чувстват един към друг години по-късно.

10. Любовта от пръв поглед е просто страст

Ако сме принудени да бъдем с някого просто защото харесваме това, което виждаме, това вероятно е само страстно желание. В крайна сметка похотта се определя като силно желание за някого физически. Няма значение дали се чувстваме дълбоко привързани към него или не.

11. Любовта от пръв поглед се случва лесно с красиви хора

Проучване, посветено на любовта от пръв поглед показва, че хората, които са оценени по-високо по скалата на привлекателност, са 9 пъти по-склонни да накарат другите да се чувстват като влюбени въз основа на видяното.

12. Любовта от пръв поглед обикновено не е взаимна

Същото проучване също показва, че любовта от пръв поглед обикновено е едностранчива, базирана на доклади от участниците. Така може да се каже, че споделената мигновена любов не е много често срещана. Вярването в нея може да доведе до разбито сърце, тъй като този, към когото сме привлечени, може дори да не се интересува от това да ни има в живота си.

13. Менструалният ни цикъл може да повлияе към кого сме привлечени от пръв поглед

Някои проучвания са доказали, че жените във фертилната фаза на менструалния си цикъл предпочитат мъжете с мъжки черти повече, отколкото когато са в „неплодородната“ фаза. Любовта от пръв поглед може да се дължи просто на нашите хормони, които действат, в зависимост от това къде се намираме в менструалния си цикъл.

Вярвате ли в любовта от пръв поглед и защо? Случвало ли ви се е да почувствате това електрическо чувство в мига, когато за пръв път погледнете някого?