От древни времена, краставици са били използвани в Индия както в храната, както и в традиционната медицина. Това е така, защото в топла страна като Индия краставиците осигуряват необходимата хидратация и прохлада на тялото. И това не е единствената полза от този плод (да, това е плод, а не зеленчук).

Днес ще разгледаме някои от ползите за здравето от консумирането на краставици и защо определено трябва да включите повече от тях в храненето си.

1. Ще бъдете по-добре защитени от неврологични заболявания

Физитинът в краставиците помага за по-добро здраве на мозъка. Краставиците също съдържат фосфор, а фосфорният дефицит е свързан с повишен риск от когнитивни заболявания. Така че хапването на краставици определено ще запази ума ви остър като бръснач и фокусиран!

2. Можете бързо да свалите наднорменото тегло

Високото съдържание на вода в краставиците ви помага да постигнете бързо засищане, като по този начин контролирате преяждането, което може да помогне в усилията за отслабване. Краставицата няма мазнини и е от нискокалоричните плодове. Следователно, тя е чудесен избор за всеки, който се опитва да овладее телесното си тегло.

3. Рискът от рак ще намалее

Физетинът, флавоноид, който предизвиква голям интерес сред изследователите на рака, присъства в краставиците. Освен антиоксидантните и противовъзпалителни свойства, той също е свързан с намаляване на риска за определени видове рак.

4. Храносмилането ще се подобри

Краставиците съдържат диетични фибри и добро количество вода, които помагат за храносмилането. Витамините в краставиците също помагат за подобряване на функционирането на храносмилателната система. Една краставица дневно може да реши проблемите, свързани с движението на червата, като по този начин ви помага да развиете здравословен начин на живот.

5. Тялото ще се хидратира повече

Около 95% от краставицата е вода, така че консумирането ѝ ежедневно подобрява общото ниво на хидратация в тялото, което от своя страна влияе положително на здравето. Ако забравяте да пиете вода редовно, тогава хапването на 1 краставица на ден може да бъде чудесен трик за вас.

6. Кожата ви ще бъде по-мека и сияеща

Краставиците поддържат тялото хидратирано, което е от полза за кожата. Освен това, съдържат витамини от група В, като ниацин и рибофлавин, заедно с витамин С и цинк (минерал), които са ключ към поддържането на добра кожа. Краставиците съдържат и кафеена киселина, която се бори с дразненето и възпалението на кожата. Хранителните вещества в краставиците също помагат за борба с признаците на стареене на кожата.

7. Качеството на косата ще се подобри и ще видите по-малко косопад

Витамините В, присъстващи в краставиците, са изключително полезни за здравето на скалпа и косата. Биотин, рибофлавин, ниацин и витамини В5, В6 и С имат важна роля при растежа на косата. Те също така предотвратяват преждевременна загуба на коса и посивяването.

8. Здравето на сърдечно-съдовата система ще се подобри

Краставиците съдържат калий, магнезий и витамин К. Тези 3 хранителни вещества са важни за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система. Витамин К действа като жизненоважен фактор в кръвосъсирването и регулирането на нивата на калций в кръвта. Ниските нива на магнезий и калий са свързани с по-високо кръвно налягане. Установено е , че редовният прием на краставица намалява нивата на лошия холестерол.

9. Нивата на кръвната захар ще бъдат по-добре контролирани

Краставиците съдържат широк спектър от фенолни съединения, флавоноиди и тритерпени. Според изследователите, повишеният прием на краставица е много обещаващ за контролиране на високите нива на кръвната захар.

10. Костите ще бъдат по-силни

Краставиците съдържат витамин К и калций, които са от съществено значение за по-силни кости. Установено е, че витамин К намалява риска от костни фрактури и играе важна роля в абсорбцията на калций в костите.

11. Тялото ще се отърве от токсините

Смята се, че краставиците имат естествени детоксикационни свойства и редовното приемане на този плод може да премахне замърсяванията и токсините от черния дроб и червата, като подобри цялостното здраве.

12. Здравето на зъбите се подобрява

Краставиците съдържат молибден и флуорид - комбинация, за която е установено, че възстановява загниването на зъбите. Съдържанието на калций в краставиците също е полезно за по-силни зъби.

13. Хормоните ще бъдат по-добре балансирани

Фосфорът е ключово хранително вещество за хормоналния баланс в организма. Взаимодейства с ендокринните жлези и помага за създаването и освобождаването на хормони. Краставиците съдържат около 4% от фосфора за дневен прием за възрастни.

За да бъдете "страхотни като краставица" и да извлечете много ползи, включете я в ежедневното си хранене. Добавете я към салатите си или просто я нарежете наполовина, поръсете със сол и изяжте. Бъдете здрави!