Пътуването - най-добрият начин да избягаш от сивото ежедневие и да се откъснеш от всекидневните проблеми. Хората са създадени да се движат, да откриват, да търсят. За това посещението на ново място, дори за няколко дни, е толкова желано, планувано и чакано занимание. Тъй като получаваме само по 20 почивни дни годишно (въпреки, че ни се искаха поне 3 пъти повече), трябва да ги планираме добре. Истината е, че няколко дни, прекарани извън собственото ни легло, могат да окажат огромен ефект върху нас, както физически, така и емоционално. 

Ето 14 ефекта, които оказва лятната ни почивка върху тялото, ума и душата ни.

1. Продължителното пътуване може да промени същността ви

За никого не е изненада, че пътуването ни вади от зоната на комфорта. Може би за това хората толкова много го желаят. От психологична гледна точка, това се свързва с идеята за "големите пет" характеристики, които описват личността на човек. Те са невротизъм, отвореност, екстроветност, съзнателност, благосклонност. Колкото повече пътешествениците се срещат с нови хора и нации, толкова повече техните цели се променят и отвореността им се развива. 

2. Пъпките

Промяната в климата води до промяна в състоянието на кожата. Възможно е тя да стане прекалено мазна, ако въздухът е прекалено сух. Това естествено е само временно явление. Веднага щом кожата свикне с новите метеорологични условия (ако пътуването е за по-дълго) или се върнете към нормалното си ежедневие, състоянието й ще се подобри.

3. Начинът на хранене

Естествено, когато отидем на почивка, начинът ни на хранене коренно се променя. Ставаме по-склонни да се храним с местни храни, дори да сме си обещали, че ще се храним както обикновено. 

4. Тренировките

Отивайки на почивка, тренировъчната ни програма също тръгва на пътешествие, естествено не с нас. Нали за това сме на почивка, за да се откъснем от ежедневието, което включва и тренировките. 

5. Пътуването разкрива нови перспективи

Опознавайки чужди народи, тяхната култура и навици, много бързо осъзнаваме какви са нашите собствени. Така можем да погледнем от друг ъгъл на живота си и да оценим това, което приемаме за даденост. Виждайки как се справят другите, опознаваме повече корените си. 

6. Месечните проблеми

Смяната на климата влияе не само на кожата, а и на месечният ни цикъл. Въздействието се засилва още повече, ако между ваканционната ни дестинация и дома ни има часова разлика. При това положение са възможни няколко дни подраняване или закъснение от нормалното. 

7. Храносмилателните проблеми

Промяната в начина на хранене, както и в храните и течностите, които приемаме, води до промяна на нормалния ритъм на стомаха и червата. Проблемите, които следват са ясни за всички. 

8. Умората

Промяната в часовите зони може да бъде много изтощителна. Особено, ако пътувате към място, където времето се сменя с един час назад. Тогава, денят ви ще бъде с няколко часа по-дълъг, а количеството сън, което сте натрупали от предишната вечер - крайно недостатъчно.

9. Главоболие

Ако промяната в часовите зони не се отрази по никакъв начин, то налягането при полет със самолет със сигурност ще окаже въздействие. Тогава, въздушното налягане пречи на абсорбирането на кислорода. Главоболието е на лице!

10. Пътуването повишава емоционалната стабилност

Освен, че пътуването ни помага да погледнем на живота си от друг ъгъл, то спомага за по-лесното приемане на промените, които настъпват в ежедневието ни. Като цяло хората се плашат от промените, но тези, които пътуват повече си изграждат способността да приемат по-спокойно случаващото се около тях, което се различава от установения ред.

11. Пътуването дава доза адреналин

Катеренето или гмуркането са само два от примерите за екстремност, които може да предложи лятната ни ваканция. Нещо повече, самата промяна в местоположението (дори само за няколко дни) е достатъчна, за да се снабдим с дозата адреналин, която ежедневието ни не може да ни предложи.

12. Тренировка за мозъка

Научно доказано е, че когато говорим чужд език, мозъкът ни става по-бърз. Дори да не използваме този чужд език редовно, говоренето му, дори за няколко дни е като тренировка за мозъка ни. А той, като мускул, има определена памет, която му помага да се развива. Почивката в чужда държава ни се отразява като фитнес тренировка за мозъка, в която той разкрива скрити запаси от знание.

13. Яснота

Когато пътуваме, съзнанието ни се събужда, за да можем да сме наясно с всичко, което се случва около нас. Тъй като всичко е ново, от усещанията и преживяванията, до гледките и хората около нас, ставаме хипер активни, за да можем да запомним всичко, с което се сблъскваме. 

14. Влюбването

Влюбването е по-лесно, когато сме извън зоната на комфорта си. Оставяме всички проблеми и тревоги вкъщи и заминаваме някъде, където да се почувстваме свободни, щастливи, изпълнени с енергия. Пътувайки, можем да бъдем себе си, без да се притесняваме от нищо и никого. А какво по-подходящо време да се влюбиш от момента, в който си щастлив и себе си.