Да, да, чували сме поне хиляда съвета за това как да разпределяме времето си, как да бъде по-продуктивни, затова правим планове, записваме си старателно всяка среща в графика, справяме се с невъзможни срокове, развиваме се постоянно, родителите ни ни наричат трудолюбиви, а приятелите ни са изумени как се справяме с всичко, а ние си казваме „е, мога и повече“, а всъщност рядко се наспиваме, чувстваме се изтощени и все по-потиснати. Докато останалите ни хвалят, само психолозите биха забелязали, че сме на ръба на тотално емоционално изтощение.

Днес искаме да обърнем внимание на 14 признака, които показват, че сте преуморени и имате нужда от сериозна почивка.

Какво е това нещо „емоционално изтощение“?

Емоционалното изтощение често се нарича „болестта на отличника“, но няма нищо общо с високото ви IQ или добрите оценки в училище. Това е състояние, в което хората изпадат, когато се опитват да бъдат най-добри във всяка сфера от живота си – работата, личния живот, хобито и т.н.

Това са хора, които живеят под постоянен стрес, вечно бързат, имат един куп работа и накрая забравят да си починат.

Когато стресът се превърне в неизменна част от живота ни, започваме да усещаме липса на енергия и постепенно губим желанието да правим каквото и да било. След време тази потиснатост се превръща в депресия. Ако забелязвате някоя от тези промени в себе си, то е време да си дадете почивка, преди да сте навредили на здравето си.

Станали сте цинични

Много от нас понякога прибягват до цинизма и сарказма, защото те са присъщи на високоинтелигентните хора. Е, има обаче и нездрав цинизъм, който е признак за емоционално изтощение:

Песимизъм. Вярвате, че нищо добро не ви очаква, но не искате да промените каквото и да било, за да решите проблемите си.

Избягване на отговорност. Не ви пука за имейлите, които получавате, изключвате си телефона, за да не отговаряте на обаждания. Имате належащи задачи, които трябва да свършите, но винаги ги отлагате за последния момент, защото нямате сили да се разправяте и с тях.

Нежелание за комуникация. Когато сте емоционално изтощени, не просто не искате да виждате приятелите си, но дори бихте се подразнили, ако някоя приятелка ви предложи да отидете някъде. Хората, които обикновено са комуникативни, се затварят в себе си, когато са емоционално изтощени.

Нищо не ви доставя удоволствие. Да, нормално е да не ви се ходи на работа в понеделник и е нормално да не искате да гледате „Спайдърмен“ с детето ви за 20-и път, но ако нищо не ви доставя удоволствие, дори нещата, които някога сте обичали, значи сте емоционално изтощени.

Изтощени сте психически

Дори да не искате да си признаете, че сте изтощени, има няколко сигурни психологически симптома, които показват точно това:

Безсъние. Правите планове цяла нощ, разсъждавате върху реални и нереални проблеми, премисляте минали грешки отново и отново. Мъчите се да заспите, но умът ви препуска. На сутринта сте изтощени, защото сте прекарали цялата нощ в разсъждения.

Разсеяност. В момента дори най-важните неща, които преди не бихте забравили, трябва да бъдат записани, иначе със сигурност ще ги забравите. Като цяло сте много по-разсеяни от преди.

Хронична умора. Преди без проблем сте тичали в парка, приготвяли сте си закуска, имали сте време да отговорите на няколко съобщения... и всичко това преди да тръгнете за работа!А сега дори нямате сили да си вземете душ и да се приготвите да излезете.

Гняв или повишена чувствителност. В такова състояние всичко ви дразни и ви вбесява или пък ви разстройва до сълзи.

Изтощени сте физически

Емоционалната умора е един от онези психологически проблеми, които може да засегне и тялото. Ако забелязвате някой от тези физически проблеми, най-добре е да се консултирате с лекар.

  • Разболявате се по-често.
  • Често изпитвате тревога, пулсът ви рязко скача.
  • Загубили сте апетит.
  • Чувствате се много уморени и немощни.

Всичко ви е безразлично или се чувствате безполезни

Има и друга група от симптоми, които показват, че сте крайно изтощени:

Апатия. Всичко ви се струва безполезно и нищо не ви се прави, защото си мислите, че действията ви няма да променят нищо.

Напрежение. Ако постоянно се стараете да бъдете най-добрите, това може да доведе до емоционални изблици или емоционален срив.

Неефективност. Неефективността трябва да се измерва в цифри, а не в чувства. Ако забелязвате, че не сте толкова продуктивни, колкото преди, а прекарвате същото време в работа, значи най-вероятно сте твърде уморени.

Какво да направите?

Ако забелязвате тези симптоми, първото нещо, което трябва да сторите, е да признаете, че силите ви са ограничени, че нямате 6 ръце, че вие сте обикновен човек, който също има нужда от почивка и не е длъжен да прави всички щастливи през цялото време.

След това направете следното:

  • Изградете си постижим дневен план. Съставете си хранителен режим и ако не се храните, докато сте стресирани, сложете си аларма на телефона, която да ви подсеща. Ако път правите обратното – храните се от скука или от напрежение, изхвърлете всички вредни храни от дома ви или проявете силна воля, за да не се изкушавате в офиса. Пийте повече вода.
  • Включете повече кардио упражнения в живота ви, които ще ви заредят с енергия.
  • Ако усещате тревожност, медитирайте или правете дихателни упражнения. Например упражнението 4-7-8: Издишайте през устата. Затворете я. Вдишайте през носа, докато преброите до 4. Задръжте дъха си, докато преброите до 7. Издишайте през устата, докато преброите до 8.
  • Запишете си масаж. Доказано е, че масажите могат да намалят нивата на кортизола – хормона на стреса.
  • Проведете откровен разговор за състоянието ви с близък приятел или специалист.

И запомнете, че никой не е имунизиран срещу емоционалното изтощение, затова не се обвинявайте, че изведнъж нямате никаква енергия. Вместо да си казвате „трябва да се стегна“, помогнете си навреме и си вземете почивка.