Повечето жени се тревожат за външния си вид и затова се стараят винаги да изглеждат добре. Козметичната индустрия се развива бързо и се опитва да ни помогне в тази задача, но повечето продукти не са евтини, а козметичните процедури са си направо скъпи. Добрата новина е, че винаги можем да заменим скъпите продукти с естествени натурални алтернативи, приготвени у дома. Те са не само по-евтини, но нерядко са и доста по-ефективни от купените продукти.

Днес сме ви подбрали 14 съвета, които да ви помогнат да изглеждате перфектно с по-малко пари.

За розови устни

Не е необходимо да купуват скъпи балсами, за да се отървете от напуканите и сухи устни. Можете и сами да си направите собствена процедура у дома:

Имате нужда от:

  • паста за зъби
  • пчелен мед

Ето какво трябва да направите, ако искате да имате меки устни: разтъркайте устните с помощта на четка за зъби и смес от паста за зъби и мед за 3-5 минути. Движенията ви трябва да са внимателни и нежни, недейте да натискате прекалено силно или да търкате ожесточено.

За чиста кожа без черни точки

Кажете сбогом на досадните черни точки с помощта на обикновена домашна маска. Тя се прави лесно, а необходимите съставки се намират във всяка кухня.

Имате нужда от:

  • една малка опаковка желатин на прах (трябва да е неароматизиран, защото ароматизираният желатин може да оцвети кожата)
  • няколко чаени лъжици мляко

Смесете съставките, загрeйте ги в микровълновата за 10 секунди, проверете дали сместа не е твърде гореща и след това я нанесете върху проблемната зона за 15 минути. Изчакайте да се втвърди и стегне около кожата ви, а после я обелете.

За дълги и гъсти мигли

Кокосовото масло има невероятни свойства, поради което се използва в много козметични продукти и като цяло е един от най-популярните продукти в областта на козметиката.

Имате нужда от:

  • кокосово масло
  • гел от алое вера

Кокосово масло съдържа витамин Е, минерали и други полезни вещества, които спомагат за стимулирането на растежа на миглите, като проникват във фоликулите. Комбинацията от това масло и гела от алое вера ще помогне на растежа и ще направи миглите ви дълги и гъсти. Трябва да използвате двете съставки в съотношение 1:1 и с помощта на клечка за уши да намажете миглите преди лягане.

За тяло без стрии

Много мъже казват, че стрии не ги плашат и като цяло не им обръщат внимание, но жените никак недолюбват стриите си, затова вечно се опитват да се отърват от тях. Е, те няма как да изчезнат напълно, но с този метод може да ги поскриете.

Имате нужда от:

  • средно голям картоф
  • марля

Добре известен факт е, че картофите съдържат нишесте, което има омекотяващи и успокояващи свойства. В тях има и антиоксиданти, които предотвратяват и забавят процеса на увреждане на клетките и ни помагат да изглеждаме млади по-дълго. Обелете картофа, нарежете го, поставете го в марля и го използвайте като компрес върху проблемните зони.

За моментално свежа коса

Сухите шампоани са толкова ефективни, защото съдържат вещества, които абсорбират излишното омазняване върху косата. Така че спокойно може да се обърнете към тях, когато бързате, а косата ви изглежда мазна. Ако искате да си направите свой собствен сух шампоан, без да използвате подозрителни химически съставки, можете да използвате следната рецепта, която е подходяща както за светла, така и за тъмна коса.

Имате нужда от:

  • 1/4 чаша царевично нишесте
  • 1 ч.л. канела
  • 1/4 чаша какао на прах (за тъмна коса)

Смесете съставките, нанесете върху косата с помощта на четка и оставете сместа в продължение на 30 минути. Не се опитвайте да втривате сместа в скалпа, защото това може да предизвика сърбеж.

Как да възстановите счупен нокът

Понякога дългите ни и красиви нокти се чупят в най-неподходящия момент, но ако нокътят не е паднал напълно, а само е тръгнал да се чупи отстрани, имаме трик за вас:

Имате нужда от:

  • пакетчета чай
  • лак основа
  • обикновен лак за нокти
  • топ лак за нокти

Изпразнете пакетчето чай и от него изрежете парче с размера на нокътя, който се опитвате да поправите. Това ще направи нокътя по-здрав. Първо нанесете лака основа върху нокътя, отгоре сложете изрязаното парче от пакетчето, то трябва да прилепне плътно. Отгоре сложете още един слой лак основа и изчакайте да изсъхне. След това нанесете няколко слоя обикновен лак, като чакате всеки слой да поизсъхне, преди да сложите следващия. Накрая завършете с топ лак. С помощта на пакетчето счупеният нокът трябва да е по-здрав и ще издържи няколко дни.

За сухите и напукани пети

Ако имате сухи и напукани пети, имаме едно много просто решение за вас.

Имате нужда от:

  • един голям лимон
  • хидратиращ крем

Трябва да срежете лимона на две и да го поизстискате, за да може да прилегне добре на петата ви. Прикрепете лимона с помощта на чорап и го оставете за 30 минути. След това махнете лимона и нанесете овлажняващ крем. Повторете процедурата още 2 пъти за тази седмица и ще имате много меки и гладки пети.

За дълга и гъста коса

Въпреки многото красиви къси прически, дългите и гъсти коси все още се смятат за неизменен символ на женствеността. Но заради стрес, неправилно хранене и замърсена околна среда косата на почти всяка жена може да стане по-тънка и без блясък, дори може да се стигне и до косопад. Затова ви представяме този трик за гъсти и дълги коси.

Имате нужда от:

  • 4-5 лука
  • вода

Сярата от лука ще направи косата по-здрава.

Нарежете лука на малки парченца. Сложете ги в един литър вода и я оставете да поври на котлона за 10 минути. Изчакайте да изстине и я прецедете, за да не останат парченца от лука. Когато се къпете, изплакнете шампоана с луковата вода. Правете тази процедура 2 пъти седмично. Другият вариант е да изстискате няколко лука и с помощта на памучен тампон да нанесете сока върху скалпа. Изчаквате 15 минути и измивате косата с шампоан.

Премахване на нежеланото окосмяване

Прекомерното окосмяване при жените се дължи на повишени нива на тестостерона. Лазерната епилация може да ви помогне да се отървете от нежеланото окосмяване, но процедурата е скъпа. Има и по-бюджетни методи, които са също толкова ефективни. Например индийските жени премахват нежеланото окосмяване с помощта на подправки.

Имате нужда от:

  • 2 супени лъжици куркума
  • малко вода
  • гумени ръкавици

Смесете куркумата и водата и нанесете получената паста на местата, на които искате да премахнете нежеланите косми. Оставете пастата за 20 минути и я измийте със студена вода. След няколко процедури космите ще оредеят. Имайте предвид, че куркумата цапа много и макар че лесно се маха от кожата, може да оцвети дрехите ви.

За гладка и свежа кожа на лицето

Смята се, че гроздето забавя стареенето, защото е богато на химически съединения, които забавят появата на бръчки, възстановяват еластичността на кожата, лекуват кожни увреждания и осигуряват дълбоко подхранване.

Имате нужда от:

  • грозде
  • зехтин

Тази маска ще хидратира кожата ви и ще намали количеството и дълбочината на бръчките. Махнете ципата и семената от гроздето и ги размачкайте, за да се получи каша. Смесете 2 супени лъжици от тази паста с 1 ч. л. зехтин. Нанесете маската върху лицето и шията си с масажни движения и я оставете за 10-20 минути. След това изплакнете с хладка вода.

За здрава коса без цъфнали краища

Желатинът може да проникне в увредените косми и да ги възстанови, като не позволява на косата да се изсуши прекалено, връща блясъка ѝ и я прави по-силна.

Имате нужда от:

  • 1 супена лъжица желатин
  • 2 ч.л. балсам за коса
  • рициново масло (по желание)

Желатинът трябва да се смеси с 4 супени лъжици хладка вода и да се загрее на водна баня, докато се разтвори. След това се добавят балсамът и маслото. Нанесете сместа върху влажна коса и покрийте косата с найлонова шапка или кърпа за 30 минути. Ако имате време, можете да загреете обвитата глава със сешоар за по-добри резултати. Не използвайте тази маска повече от веднъж седмично.

Срещу тъмните кръгове под очите

Тъмните кръгове под очите не са толкова голям проблем, колкото изглеждат на пръв поглед. Има много методи, които могат да ви помогнат срещу тях, включително и такива, които са домашно приготвени.

Имате нужда от:

  • всеки чай в пакетчета

Сварете две пакетчета чай и ги оставете през нощта да се охладят. На сутринта ги поставете под очите за 10-15 минути. Чаят намалява отока и облекчава възпалението, заради което е един от най-ефективните и бързи методи за борба с този проблем. Но не дръжте пакетчетата повече от указаното време, за да не изсушите кожата.

Срещу косопада

Загубата на коса може да бъде причинена от стрес, недохранване, липса на сън, температурни промени, хормонални проблеми и други. Препоръчваме ви да използвате домашна маска, за да възстановите и стимулирате растежа на косата и за да я запазите красива и гъста.

Имате нужда от:

  • едно узряло авокадо
  • един яйчен жълтък

Отделете един час от свободното си време на този метод няколко пъти седмично и ще забравите за проблема с косопада. Тази маска се прави много лесно – просто пасирайте месестата част от авокадото, за да се получи паста, после добавете суров яйчен жълтък и разбъркайте добре, за да получите хомогенна смес. Нанесете маската върху суха коса, покрийте я с найлонова шапка и я оставете за 30-40 минути. След това измийте косата с топла вода и нежен шампоан.

За изравняване на тена на лицето с грим

Понякога фон дьо тенът не е достатъчен, за да получите съвършени резултати, в такива моменти имате нужда и от коректор.

Имате нужда от:

  • зелен коректор
  • оранжев коректор
  • фон дьо тен

Оранжевият коректор се използва за тъмните петна и около очите. Зеленият коректор помага да скрийте зачервяванията и пъпките. Нанесете двата коректора, където е необходимо, а отгоре сложете фон дьо тен. Накрая завършете грима си по обичайния начин. С този трик ще скриете несъвършенствата по един по-професионален начин и ще сте готови за една приятна вечер.