Мръдни се, ябълков оцет! Тези вкусни храни могат да подобрят имунната, храносмилателната и лимфна система и да детоксикират тялото ви по естествен начин.

Разпуснете с успокояваща напитка преди лягане

Магнезият, особено в комбинация с цинк, е отлична съставка за детокс. Той стимулира клетъчната активност, за да може токсините да се освободят в кръвообращението, а цинкът е силен антиоксидант и разрушава свободните радикали в тялото и в същото време отстранява тежките метали. Можете да намерите магнезий в спанака, бадемите и черния шоколад, но ако се нуждаете от голяма доза, без да изяждате купища целенчуци, разтворете таблетка магнезий в чаша вода. Други ползи от магнезията са успокояване и отпускане, което го прави страхотен за приемане преди лягане.

Добавете ядки към салатата си

Ядките не просто придават хрупкавост на скучните зеленчуци, но и са пълни с хранителни съставки, които подсилват тялото и подобряват детоксикацията. Особено полезни са черните орехи – имат силен пречистващ ефект и имат натурални противогъбични и противобактериални свойства, които убиват паразитите. Повечето хора ги приемат под формата на капсула, но можете и да ги поръсите на салата или да използвате олиото им за вкусен дресинг.

Детелини, детелини...

Червената детелина е не просто красиво цвете, но и страхотен помощник в детоксикацията. То спомага за пречистването на кръвта и черния дроб. Можете да ги консумирате и под формата на капсула или чай.

Отнесете латето си на следващото ниво

Въведете в диетата си куркума – тази жълта подправка, популярна в тайландската и индийската кухня, е пълна с антиоксиданти, редуцира възпалението в тялото и подобрява храносмилането. Можете да я консумирате и под формата на „златно мляко“, още известно като „тайландско лате“. Започнете с кокосово мляко (или каквото мляко от неживотински произход харесвате) и поръсете с куркума, канела, джинджифил, пипер и малко мед, след което подгрейте.

Направете си ден за тако

Не, че имаме нужда от още причини да ядем вкусно тако, но един от класическите топинги може да ви помогне да се детоксикирате. Кориандърът има силни пречистващи функции, тъй като прогонва металните токсини от тялото. Ако не сте фен на такос, опитайте се да поръсите кориандър на яйца или да го добавите към салата.

Сервирайте това за десерт

Детоксикацията е само част от дългия списък с ползи от кокосовото масло! Ключът е в каприловата киселина, която има противогъбични, антивирусни и антибактериални свойства. Бори се с възпаленията и е много полезна в борбата с гъбичните инфекции. Опциите да си набавите необходимата здравословна доза са безкрайни – можете да използвате кокосово мляко за сотиране на зеленчуци, да намажете тестени изделия с него, да овкусите салата, да смесите кокос с мюсли или да си забъркате вкусен сладкиш.

Включете риба в менюто си

Лимфната система е мрежа от съдове и жлези в тялото и нейната работа е да помогне за премахването на токсините. Подсилете я, като си набавите доза рибено масло. Лимфната система се забавя с годините, а омега-3 мастните киселини я поддържат, което води и до подсилена имунна система.

Направете си чаша билков чай

Мислите, че глухарчетата са само за правене на желания? Тези скромни растения имат мощни детоксикиращи свойства. Коренът от глухарче е страхотен за пречистване на черния дроб, тъй като стимулира функциите на жлъчката и ѝ помага да транспортира токсините извън тялото. Също така подпомага редовното движение на червата поради диуретичните си действия. Можете да намерите глухарче под формата на чай в повечето магазини, които предлагат здравословни храни.

Хапнете от летния плод

Какво по-лятно и свежо от сочно парче диня? Имаме добра новина - не само задоволява сетивата ни, но и помага на телата ни да се детоксикират. Динята се бори с възпаленията и помага за хидратацията, а освен това спомага за борбата със свободните радикали и затова намалява токсините в системата.

Направете си смути

Смутитата са вкусен и удобен начин да се храните с много растения, които принципно не ви харесват, а освен това основата на почти всяко смути - киселото мляко - има детоксикиращи свойства. Пробиотичните храни, в това число киселото мляко и ферментиралите зеленчуци, осигуряват защита срещу токсините в околната среда.

Подхранете тялото си с тази билка

Белият трън не е билка, която повечето хора познават, но се използва от векове за промиване и детоксикация на черния дроб и жлъчния мехур. Също така подобрява храносмилателната функция, премахвайки метаболитните отпадъци. Препоръчва се употребата му под формата на тинктура или капсула.

Или с този корен

Репеят изглежда толкова апетитен, колкото и звучи, но все пак не му обръщайте гръб - има антимикробни свойства, които помагат да се очисти кръвта и е пълен с детоксикиращи хранителни вещества. Той е диуретик, помагащ за изхвърлянето на токсините. Коренът от репей се предлага в много мазини и може да бъде сготвен или приготвен като чай, както и може да бъде закупен изсушен.

Насладете се на този десерт

Сладкият корен, известен още като женско биле, може да бъде чудесен за вашето здраве. Полезен е за детоксикация и лечение на червата, благодарение на мощните си противовъзпалителни свойства. Можете да го пиете под формата на чай или да го консумирате под формата на бонбони.

Изяжте гарнитурата в чинията си

Да, хората, с които вечеряте, може и да ви помислят за странни, че сте изяли зелената клонка, която придружава десерта ви, но ментата е също толкова мощна, колкото и красива. Съдържа високо количество антиоксиданти и помага за детоксикацията, като също така успокоява храносмилателната система. Има и антимикробни свойства, поради което се среща често и в продуктите за устна хигиена.

Подъвчете това

Няма да ви кажем да прегърнете дърво... но ще ви кажем да си похапнете! Нийм - индийско дърво от семейство махагонови, е слабо популярна, но все пак много мощна детоксикационна билка. Има антибактериални, антивирусни, противогъбични и антисептичн исвойства. Помага за детоксикацията на организма, освобождавайки го от метаболитните отпадъци. Можете да го намерите и под формата на капсули.