Можете ли да повярвате, че първият епизод на "Теория за Големия взрив" беше излъчен през далечната 2007-ма година. 

11 години по-късно вече са излъчени 250 епизода от сериала, който проследява живота на четирима физици. Първият епизод от последния 12-ти сезон беше излъчен на 24-ти септември 2018-та година. Сериалът ще приключи на 19-ти март 2019-та година. 

Ето защо сега е най-подходящият момент да научим повече за любимия на мнозина "Теория за Големия взрив" и да представим факти, за които не са подозирали дори и най-големите фенове. 

1. Когато Ленард среща Пени в първия епизод, както и когато Пени се съгласява на излезе на среща с него в 100-ия епизод, тя носи една и съща тениска. 

2. Лори Меткалф, която играе ролята на майката на Шелдън, също така е майката на Зоуи Пери, която пък изпълнява ролята на майката на младия Шелдън в сериала "Младият Шелдън".

3. Джим Парсънс наистина може да свири на теремин, който е любимият музикален инструмент на Шелдън. Интересното е, че инструментът е изобретен през 1920 година и се смята за един от най-трудните за свирене. Любопитно е, че Джони Галеки може да свити на виолончело; Маим Баалик може да свири на арфа, а Саймън Хелбърг - на пиано. 

4. Феновете на "Теория за Големия взрив" имат теория, че цветът на тениската на Шелдън винаги отразява емоциите му. Например, червеният цвят означава, че той е ядосан; лилавият, показва че е влюбен; зеленият, изразява спокойствието му; жълтият, показва че е бесен; синият изразява съжаление, светлосиният изразява надежда, а оранжевият - завист. 

5. Текстът на приспивната песничка "Soft Kitty" са написани от австралийската учителка Идит Нюлин през 30-те години на миналия век. 

6. Очилата на Ленард не са диоптрични. Според Джони Галеки, тъй като Джим Парсънс е много по-висок от него, той винаги трябва да гледа нагоре. Светлината от прожекторите се отразява в очилата и създава отблясъци.

7. Пени носи една и съща дамска чанта през почти всички епизоди. Тя винаги е кафява и има една и съща форма.

 

8. Героите Шелдън и Ленард са кръстени на актьора и продуцент Шелдън Ленард.

9. Непоказаният първи епизод на "Теория за Големия взрив" Хауърд Уолоуиц и Радж Кутрапали изобщо не са съществували. Ролите на Пени и Лесли Уинкъл били дадени на други актриси, а името на Пени било Кейти.

10. Шелдън носи тениска с един от любимите му супергерои - Светкавицата, докато Сиско Рамон в сериала "Светкавицата" носи тениска за "Теория за Големия взрив".

 

11. Апартаментът, в който живеят Ленард и Шелдън, има само едно стълбище и само една площадка. Всеки път, когато актьорите разговарят, докато се качват или слизат по стълбите, снимачният екип просто е сменял вратите.

12. Апартаментът на Радж, както и този на Хауърд и Бернадет, никога не се появяват в един и същи епизод, защото те всъщност са една и съща снимачна площадка.

13. Имената на всички епизоди са имената на истински научни принципи, теории и експерименти, с изключение на първия епизод, който е наречен "Пилотен". 

14. Първоначално сериалът е трябвало да се казва "Пени, Лени и Кени".

15. В края на всеки епизод сценаристът Чък Лори показва малки карти, които съдържат шеги или мислите му. Понякога той дори разговаря с публиката,