По време на бременността е важно да се храните добре и да се уверите, че всичко, което ядете, е питателно и няма да причини вреда на бебето или на вас. Има обаче и храни, от които ви призлява. Затова през този период е важно да се консултирате с диетолог, за да сте сигурни в безопасността им.

Възможно е някои храни да са добри за вас, но не и за бебето. Например фета сиренето е полезно, защото съдържа калций. Въпреки това не се препоръчва по време на бременност, защото може да съдържа листерия - бактерии, които могат да причинят смърт на нероденото бебе.

Ако забележите, че бебето ви рита след като сте яли нещо, в повечето случаи това е знак, че му е харесало, но не всеки път тази храна е полезна. Вижте кои са 15-те храни, по които бебетата „полудяват“ в утробата!

Шоколад и сладки изкушения

Всеки път, когато ядете шоколад, желирани мечета, карамел и други сладки изкушения, не само вие усещате сладка възбуда, но нероденото ви бебе се чувства по същия начин и усещате движенията му, но все пак не прекалявайте. Шоколадът съдържа кофеин и захар, както и транс мазнини и изкуствени оцветители. Това не е добре за бебето, освен това нивото на кръвната ви захар ще се промени. Умереността е ключът към всичко!

Плодов сок

Ако по време на закуска сте пили сок от портокал, грозде, ябълка или грейпфрут, вероятно сте забелязали „гимнастиката“ на бебето си малко след това, което означава, че сокът му харесва. Консумирайте възможно най-естествения и не докосвайте пълните с изкуствени овкусители, оцветители и захар. Натуралните сокове имат хранителни вещества и минерали, които са полезни за вас и бебето ви. Имайте предвид обаче, че дори най-естествените и органични сокове съдържат много захар, затова не прекалявайте. Въпреки това, е чудесно да пиете сокове на закуска, защото осигурява енергията, от която вие и бебето се нуждаете.

Добавете подправки

Ако обичате мексиканска, китайска, корейска или тайландска храна, знаете, че много от тези ястия са доста пикантни. Ако ядете пикантни пад тай или пилешки енчиладас, усещате, че бебето ви започва да рита. Няма нищо лошо да консумирате пикантна храна, докато сте бременна. Ако обаче не сте свикнали да ядете такива храни, може да се почувствате некомфортно заради киселини в стомаха. Ако ги консумирате в края на бременността, може да ускорите раждането чрез стимулиране на храносмилателната система, но няма доказателства за това.

Един банан на ден

Ако обичате бананите, не се отказвайте от тях, защото и бебето ги обича. Те са чудесен източник на хранителни вещества и минерали, които ви помагат да останете здрави по време на бременността, а на бебето ви - да расте и да се развива. Бананите са богати на калий и фибри, от които тялото ви има нужда, за да функционира. Съдържат също фолиева киселина, витамини А, В6 и С, белтъчини и желязо. Количеството витамин А в бананите е безопасно за консумация по време на бременност, така че няма защо да се притеснявате. Въпреки това, бананите съдържат доста калории заради по-високото съдържание на захар.

Опитвали ли сте препечена филийка с канела?

Когато жените говорят за бременността си във форуми, много от тях казват, че ако консумират препечена филийка с канела, на бебето също му харесва. Канелата има онази особена енергия, така че не е изненада, че бебето ще „полудее“ щом я усети! В действителност, това е една от най-вкусните и здравословни подправки в света. Помага за намаляване на кръвната захар и за здравето на сърдечно-съдовата система. Въпреки че приемането ѝ в умерено количество, докато сте бременна, е напълно безопасно, не се препоръчва да използвате добавки от канела и етерични масла с тази подправка.

Ледена близалка

Подобно на водата с лед, ледената близалка не само ще ви охлади, но и ще накара малкото ви съкровище да рита заради добавената захар. Ако през горещ летен ден сте в настроение за нещо сладко, защо да не се насладите на една ледена близалка? Разбира се, отново в умерени количества. В тях има захар и изкуствени оцветители, които не са полезни за бебето.

Кой не обича паста със сос марината?

Ако сте се наслаждавали на пица, спагети с доматен сос, кюфтета, лингуини със сос марината и чувствате, че нероденото ви бебе „скача“, това е така, защото му допадат. Доматеният сос е кисел и има захар. Сосът „Алфредо“ и пестото не са толкова кисели и не пораждат особена реакция в бебето. Въпреки че съдържат полезни вещества като витамин С, консервираните са по-киселинни от естествените. Не забравяйте, че ако прекалите, може да получите киселини, а и съдържанието на захар в тях е високо.

Грозде

Гроздето е естествено сладко и вкусът му е страхотен. Не е изненадващо, че много жени във форуми, говорейки за храните, които карат бебетата им да се движат, сочат гроздето като общ отговор. То има отлични хранителни вещества и минерали като бета-каротин, лутеин, мед, витамин В2 и К и помага на бебето да расте и да се развива правилно. Не прекалявайте, защото съдържа много захар.

Безалкохолни напитки

Те съдържат газирана вода и захар. Колата пък има кофеин. Ако ги пиете, бебето ще се събуди и ще започне да рита, дори ако приемате диетичния вариант. Тези напитки не се препоръчват по време на бременност заради изкуствените подсладители, затова не прекалявайте.

Кой каза лазаня?

Много бременни жени във форумите споделят, че когато ядат лазаня, бебето им се вълнува и го усещат. Разбира се, има различни видове лазаня и никоя от тези жени не е определила консумирания вид. Няма значение дали в нея има месо или е вегетарианска с доматен сос. Може би сиренето и месото са „виновни“, тъй като са носители на протеини и енергия. Затова, ако искате да усетите как бебето рита, пригответе си лазаня за вечеря.

Манго

И то „събужда“ бебето заради съдържанието на хранителни вещества и минерали като безопасно количество витамин А, B6, C, калий, фибри и фолиева киселина, която е особено необходима по време на бременността. Не прекалявайте и с тях, защото имат захар, което е и причината на бебетата да им допада, а и ще осигури енергията ви за деня.

Не забравяйте и ананасите

Ананасът е един от най-сладките плодове, затова не е изненада, че е пълен с хранителни вещества. Той е отличен източник на витамин В1, В6 и С, а също и на манган, мед, калий, фибри, фолиева киселина и пантотенова киселина. Все пак внимавайте заради захарта.

Кой не обича бургери?

Много бременни жени посочват бургерите като храна, която „буди“ бебето им, макар да не уточняват типа бургер. Въпреки това, той е пълнен с въглехидрати, на които бебето реагира.

Плодовото смути е задължително

И плодовите смутита, независимо от типа, са общ отговор във форумите. В тях има хранителни вещества, но и захар. Страхотни са за закуска, особено ако сте притиснати от времето, защото се приготвят бързо и лесно.

Студена вода

По време на бременността, особено през второто и третото тримесечие, ще ви е горещо независимо от сезона. Ето защо може да откриете, че ако пиете вода с лед, за да се охладите, ще усетите движенията на бебето си. Ако сте уморени и сте решили да вземете студен душ, за да се събудите, това със сигурност ще се случи! Но не се безпокойте, нероденото ви бебе не изпитва дискомфорт от това. Продължавайте да пиете студена вода, защото вие и бебето ви имате нужда от хидратация, а това е най-доброто за пиене!