Може би си мислиш, че олиото в пастата ще предотврати залепването ѝ, но всъщност не е така. И това е най-малката грешка, която допускаме в кухнята.
Ние искаме да се уверим, че всичко в нея е чудесно и вкусно. Ето защо ви представяме най-често срещаните грешки при готвенето:
1. Олио в пастата
Както вече казахме олиото пречи на пастата да се смеси добре със соса.
2. Изливането на водата от пастата
Водата придава още по-добър вкус на ястието. Когато е готово, не изсипвай водата, а я остави, докато не е време за сервиране и смесване с останалите продукти.
3. Чакаш прекалено дълго преди да разтриеш пастата
Започни веднага, щом я поставиш в тенджерата.
4. Не оставяш месото да се размрази
Трябва да оставиш месото да се размрази на стайна температура. Чак след това е добре да го сготвиш. Студеното месо няма да се сготви равномерно.
5. Не оставяй местото да се изтече преди да го нарежеш
Хубаво е да го правиш, защото повечето течности и мазнини са по средата.
6. Разбъркваш ориза
Ако не правиш ризото, то не бива и да бъркаш ориза.
7. Вдигаш капака, докато се готви ориза
Ако готвиш ориза в тенджера, то не махай капака. Парата ще излезе, а горната част няма да е толкова добре сварена. Оризът ще бъде и по-сух.
8. Пърженето в зехтин екстра върджин
Ако готвиш на високи градуси, ще се отдели неприятна миризма и токсини.
9. Не се уверяваш дали рибата е суха, или не
Ако повърхността ѝ е влажна, то рибата ще се задуши и няма да има златиста коричка.
10. Сотиране на мокри зелени зеленчуци
Увери се, че са сухи. В противен случай водата ще предизвика пара и те ще се задушат, губейки своя вкус
11. Добавяш студено масло и сметана към картофеното пюре
По този начин те няма да се абсорбират. Затопли маслото, докато се разтопи, а сметаната - докато не започне да ври. Чак тогава можеш да ги добавиш.
12. Поставяш прекалено много продукти в тигана
Когато готвиш за няколко човека, то неволно слагаш всичко в един тиган. Това може да доведе до изсушаване на всичко в него. Топлината също ще намалее и месото би загубило характерния си вкус и мазнини.
13. Добавяш чесън прекалено рано
Лесно е да изгориш чесъна. Добави го последен към останали продукти в съда за готвене.
14. Не затопляш тигана
Трябва да загрееш тигана няколко минути преди да го използваш. В противен случай нищо няма да се сготви напълно в него.
15. Не готвиш предварително картофите преди да ги печеш
Ако поставиш сурови картофи във фурната, е възможно да изгорят от едната страна, а от другата да не се приготвят. За да избегнеш това, ги сготви частично във вряща вода.
Виж още:
20 полезни трикчета, които превръщат готвенето в преживяване
Кулинарни провали: 15 човека, които придават ново значение на готвенето
Вкусно: 9 кулинарни трика, които ще улеснят живота ни