Интернет е пълен със съвети за всичко, свързано с бебетата – от дрехите до подготвянето на храната възможно най-експедитивно. Разбира се, не всички етапи в отглеждането на децата са еднакви, но има някои универсални трикове за бебчета до 6 месеца, от които можеш да се възползваш. Някои от тях са „измислени“ от умни майки, когато бързат да разрешат даден проблем. Виж за какво говорим:

Не се страхувай от мекониума

Един от първите сблъсъци на родителите е със странното, тъмнозелено вещество, подобно на катран, което излиза от дупето на новороденото през първите няколко дни след раждането. Това лепкаво вещество се нарича мекониум и съдържа кожни клетки, слуз, лануго и амниотична течност, която бебчето е погълнало, докато е било в утробата. Мекониумът е много гъст и може да изглежда труден за почистване.

Забавен факт: Думата „мекониум“ идва от гръцката дума за мак, поради сходството във външния вид със суровия опиум и убеждението, че подобно на него, поглъщането на мекониума помага за заспиване.

Най-добрият съвет: Разтрий с кокосово масло или зехтин почистеното дупе на новороденото. Не само, че ще ухае приятно, но и ще помогне за по-бързото справяне с мекониума. Резултатът няма да закъснее.

Кога да смениш памперса?

Докато сме на темата за памперси, да поговорим колко често трябва да се сменят. Новородените пишкат много, затова може би си мислиш, че е нужно да проверяваш често дали пелената е суха. Това може да доведе до събуждане на бебчето или до смяна на пелена, която все още е суха, така че какво е решението?

Забавен факт: С помощта на шевна машина Марион Донован зашива пластове плат и завеса за душ и прави първия непромокаем памперс в света.

Най-добрият съвет: Повечето днешни памперси имат линии или картинки отпред, които изчезват при намокряне. Така лесно се разбира дали детето има нужда от нова пелена. Все пак може да потупаш с ръка в предната част на памперса, за да си сигурна.

Дизайнът на дрешките

Забелязала ли си как изглеждат бебешките гащеризони в частта при рамото? Това е така, за да се улесни обличането през главичката.

Забавен факт: Вече има гащеризони, които се свързват с безжична система за наблюдение. С нея можеш да следиш температурата на бебето, позициите на тялото и движенията, а данните се изпращат директно до смартфона ти.

Най-добрият съвет: Дизайнът на гащеризоните е направен така, че да можеш да свалиш само долната част.

Кърмене

Може да е трудно, докато бебето се захване добре и започне да се храни, но има и по-лесен начин. Ще чуеш и прочетеш много информация за различните видове млека и дали трябва да му предложиш едната или и двете гърди и колко дълго трябва да го кърмиш. Не е нужно да спазваш график, опитай да следваш знаците на детето си.

Забавен факт: Тялото на майката непрекъснато променя млякото си, за да се „увери“, че е подходящо за бебето. С неговото порастване хранителния профил на млякото също се променя. Дори може да се измени за един ден, тъй като съдържанието на вода се мени в зависимост от времето.

Най-добрият съвет: Запомни да започваш кърменето от страната, от която не си започнала последния път. Това гарантира, че и двете гърди произвеждат еднакво количество мляко и не са несиметрични.

Къпане

След като бебето ти поотрасне малко, къпането в банята може да бъде забавно, но и да причини стрес. Забавно е, защото щом детето е достатъчно стабилно, за да седне във ваната, твоите ръце са свободни да го миеш и да играеш с него. Неприятно е обаче, когато непрекъснато се бориш с мехурчетата за любимата му играчка.

Забавен факт: По-скоро бонус съвет - ако използваш лепило, за да запълниш дупките на дъното на играчките за баня, няма да е нужно да премахваш водата от тях и така те няма да развият плесен.

Най-добрият съвет: Използвай нехлъзгащ кош за пране във ваната. Водата ще тече през дупките и малкото ти съкровище ще има на разположение всички свои играчки. Не мисли обаче, че е безопасно да оставиш детето си в банята само дори за миг.

Хранене през нощта

Да ставаш през нощта, за да нахраниш бебето определено не е най-забавното нещо на света. Дори в главата си да имаш образа на една блестяща мама, която люлее новороденото в ръцете си, истинското хранене е малко по-различно и всяка помощ е полезна. Една от най-големите пречки е неналичието на достатъчно светлина, за да видиш какво правиш, но не тя не трябва да е прекалено силна, защото бебето ще си мисли, че е време да стане и да играе.

Забавен факт: До три месеца бебето ще започне да установява своя циркадиански ритъм и ще спи по четири или пет часа през нощта. До шестия месец те ще станат пет до осем часа на нощ.

Най-добрият съвет: Използвай крушка с червена светлина с ниска мощност в стаята на бебето, за да сведеш до минимум объркването на биоритъма му. Тази светлина няма да му навреди.

Хранене и смяна на чаршафите през нощта

До шестия месец комбининацията от хранене през нощта и смяна на пелената е често срещана. Бъди готова и за смяна на чаршафите в кошарката му.

Забавен факт: Детските креватчета са се появили през 19-ти век. Дотогава бебетата са спали в леглото на родителите си, докато пораснат достатъчно, за да си имат свое.

Най-добрият съвет: Най-неприятното нещо е, ако през нощта, освен смяна на чаршафите, ти се наложи да сглобяваш кошарката. За да си спестиш време и неприятности, сложи и водоустойчива материя в легълцето, за да предпази матрака и чаршафите. С два комплекта чаршафи можеш да махнеш замърсените и да оставиш чистите.

Остави си „подсказка"

Щом бебчето ти е готово за твърди храни, те очаква нов свят от бъркотия. Две малки лъжички плодово пюре са напълно достатъчно, за да изцапат и двама ви, както и високото столче и пода.

Забавен факт: През 60-те години доктор Уолтър Сакет препоръчва в книгата си „Отглеждане на бебетата“ майките да хранят малките със зърнени храни на 2-3 дни, „по обяд и в полунощ“ и да не бъдат „изненадани, когато ги видят да ядат лакомо“.

Най-добрият съвет: На гърба на стола залепи пластмасови куки и закачи няколко чисти лигавника. Така винаги ще имаш поне един под ръка. Не забравяй да ги замениш с чисти след вечеря. Не прекалявай с тежестта, за да може столът да остане стабилен.

Организацията е важна

Ще прекараш много от времето си в нощния мрак. За да облекчиш стреса, опитвайки се да си спомниш къде са нещата, установи ред преди появата на бебето.

Забавен факт: Според RelicRecord.com бебешките бутилки не са модерно изобретение. Бурканчета от изпечена глина са открити 1500 г. пр.н.е., а средновековните бебета са били „хранени с бутилки“ с гравирани крави.

Най-добрият съвет: Преди появата на бебето, определи площта в кухнята, която ще бъде само за неговите неща. Отдели малък шкаф за бутилката, биберона, нещата за почистване и всичко необходимо. Така винаги ще знаеш къде са, когато ти потрябват.

Проследи дозата на лекарството

Да не знае какво не е наред с детето ѝ е едно от най-неприятните неща за всяка майка. Ако имаш предписано някакво лекарство, направи график, който да следиш и да си отбелязваш всеки път, за да не пропуснеш доза. 

Забавен факт: Опиумът е използван за успокояване на бебета от 10-и век пр. Хр. до началото на 1900-те години. Кърмещите майки са намазвали от него на зърната, за да се уверят, че детето им ще спи през нощта.

Най-добрият съвет: На бутилката отбележи дозата лекарство, за да следиш дадените дози. По този начин няма да се притесняваш за двойно дозиране.

Сгъване на дрешките

Коя майка не е стояла в магазина и не се възхищавала на бебешките дрешки? В действителност, макар да е забавно да обличаш малкото си бебче за специални случаи, това може да се окаже пълен провал в случай, че ги напишкат или повърнат върху тях.

Забавен факт: В статия от юни 1918 г. пише: „Общоприетото правило е розово за момчетата и синьо за момичетата. Причината е, че розовото, като по-силен цвят, е по-подходящо за момчета, докато синьото, което е по-деликатно и нежно, подхожда на момичета.“

Най-добрият съвет: Сложи дрешките и постави бебешки гащеризон в центъра. Добави чифт чорапки и ги навий, за да имаш всичко необходимо, което лесно да вземеш от гардероба. Приготви и няколко резервни комплекта.

Столче за кола

Днес е трудно да си представим живота без този удобен начин на пътуване. Но все пак изпитваш ли трудности от колана на седалката, докато се опитваш да сложиш бебето в нея?

Забавен факт: В началото на 80-те години в САЩ със закон тези седалки са легализирани и е тествана безопасността на децата в тях при инцидент с колата. През 70-те години седалките е трябвало да бъдат прикепени към колата с колан, а детето към тях по някакъв начин.

Най-добрият съвет: Забелязала ли си двата малки прореза на седалката? Там се поставят металните части на колана, докато поставяш бебето в седалката, така че да не ти е трудно. След това издърпай лентата и закопчай под таза на детето. Вече не нужно да държиш с една ръка бебето, докато се опитваш да сложиш колана с другата.

„Пристрастяване“ към играчки

Някои деца не се привързват към определена играчка. Макар че е сладко да виждаш бебето си с любимото му нещо постоянно, ако си родител на такова дете, ще станеш критична.

Забавен факт: Когато хотелската верига Travelodge се опитала да събере нещата, останали от собствениците, служителите били изненадани. Проучване сред 6 000 гости разкрива, че 35% от възрастните все още заспиват с даден предмет, а 25% от мъжете съобщават, че взимат нещо специално с тях на служебни пътувания, за да им напомня за дома.

Най-добрият съвет: Ако детето ти е много привързано към конкретен предмет, купи няколко „резервни“ играчки и ги разменяй често, преди то да е достатъчно голямо, за да забележи. По този начин, ако загубиш „специалната играчка“, може да я замениш с друга.

Зона за смяна на памперси

Да имаш красива детска стая и зона за смяна на памперси е лукс, който много от майките биха искали, но нямат време и ресурси за това. Не се притеснявай, защото ще разбереш, че в първите няколко дни у дома с бебето отиваш в детската стая само за да смениш памперса.

Забавен факт: До края на 1980 г. зони за смяна на памперси в обществените тоалетни не е имало. Можеш ли да си представиш да излезеш навън днес и да няма къде да смениш пелената?

Най-добрият съвет: Осигури си няколко кошници с пелени на стратегически места в къщата. Можеш да използваш обикновена кошница за кърпички, няколко резервни памперса и по-твърда торба за вече използваните.

Играчки за „подсилване“

Щом бебето порасне малко, ще се забавлявате при избора на играчки. Докато започне да показва предпочитания, ти можеш да избираш къде и кога да играе с тях.

Забавен факт: В древните Гърция и Рим децата си играели с кукли от восък или глина, с пръчки, лъкове, стрели и йо-йота. Когато гръцките момичета навършвали 14 години, давали детските си играчки на боговете в навечерието на сватбата си.

Най-добрият съвет: Запази различни играчки за различните часове на деня. Например имай играчки за смяна на пелената или такива, които му даваш, докато седи на високия си стол, а ти готвиш вечеря. Докато станат на 6 месеца, бебетата не помнят предметите и не разбират, че когато нещо не е пред очите им, все пак съществува. Различните играчки за определени места и дейности не само поддържат интереса им, но и засилват различията между отделните активности.